
Våren gör sig försiktigt påmind, och många känner nu en stark längtan efter att komma ut och påta i sin trädgård.
Men när det krattats ihop löv, mossa och barr finns det nya regler att förhålla sig till beträffande eldning.
När solens strålar letar sig fram, snön smälter och det börjar knoppa i skog och mark väljer många att fixa i ordning sina egna trädgårdar.
Detta medför ofta överblivet avfall i form av löv, grenar, gräs och andra biologiskt nedbrytbara växtdelar.
Och till skillnad från i fjol finns det sedan den 18 februari 2025 möjlighet för fastighetsägare att elda i sin trädgård igen. Men för många råder fortfarande förbud.
– Nu är det tillåtet att elda om avfallet uppkommit i trädgården eller på en närliggande fastighet. Men däremot är det inte tillåtet inom detaljplansområden eller tättbebyggda områden då det kan vara störande för omgivningen, berättar miljöinspektör Rickard Vallgren på Sävsjö kommun.
EU-direktiv
Anledningen till att det under 2024 inte var tillåtet alls att elda i trädgården berodde på Sveriges tolkning av ett EU-direktiv. Något som det nu har lättats på.
– Det tog nog regeringen lite på sängen och tolkningen blev då rätt hård, säger Vallgren.
Vidare menar han att det är lite av ett extra känsligt ämne i Sverige - i och med vår långa tradition av exempelvis majbrasor.
– Innan förra året krävdes endast tillåtelse från polis att hålla en majbrasa, men i och med förra årets bestämmelser blev krävdes det tillåtelse från både polis och kommun. Men nu krävs det endast godkännande från polisen igen.
Rickard Vallgren. Foto: Frida Ohlin
I största möjliga mån ser dock helst miljöinspektören att trädgårdsavfallet istället tas omhand på andra sätt.
– Att exempelvis kompostera det eller slänga det på en ristipp.
Anledningen till att förbudet mot eldning implementerades handlade bland annat om att minska utsläppen. Hur ser du på att föreskrifterna nu lättas igen?
– Ja, frågan är ju vad som är mest miljövänligt: att ha en liten brasa på gården eller att köra iväg till en ristipp. Det här görs för att underlätta för befolkningen, och det har bedömts att miljöpåverkan är så pass liten att det är befogat att lätta på reglerna, svarar Rickard Vallgren.
Numera är det inte ovanligt att meteorologerna i väderleksrapporter varnar för brandrisk i fjolårsgräset. Något som även miljöinspektören har märkt av allt oftare de senaste åren. Vilket gör det extra viktigt att ha god koll vid eldning.
– Jag har inget belägg för det men jag upplever att det uppmärksammas mer när det gäller torka. Det är mer torrt generellt året runt. Det kan vara väldigt blött men plötsligt igen så är det risk för brand. Om det handlar om klimatförändringar eller att det uppmärksammas mer kan jag inte svara på.