
Nu har förslag från tjänstemän i kommunen presenterats för politikerna med besparings- och effektiviseringsförslag för att klara av att spara in 20,4 miljoner kronor under 2025.
Om förslagen ska verkställas eller inte kommer beslutas i kommunfullmäktige i april månad.
Utredningen som har genomförts och sammanställts föreslår besparingar och effektiviseringar på totalt 20,4 miljoner kronor. Åtgärderna är utformade för att ge effekt under 2025 utan att påverka kommande år eller leda till ökade kostnader på lång sikt.
Sävsjö kommuns kommuncontroller fick före jul i uppdrag att ta fram förslag på detta genom en grundlig genomgång av samtliga verksamheter.
Efter en granskning i kommunens ledningsgrupp, för att säkerställa att förslagen inte får alltför stora konsekvenser, har utredningen nu presenterats för kommunens politiker.
Om två veckor tas beslut om utredningen i kommunstyrelsen, och sedan tas ärendet upp i kommunfullmäktige den 22 april.
– Vi tjänstemän vill givetvis få ett beslut så fort som möjligt. Men eftersom detta handlar om att justera våra ekonomiska ramar behöver det även beslutas om i kommunfullmäktige. Det kan finnas tidigare beslut som tagits som behöver ändras, säger kommundirektör Pierre Klasson.
Alla nämnder påverkas
Efter de föreslagna justeringarna uppgår den totala budget som kommunen har att fördela inom nämndernas ramar till 911 miljoner kronor.
Utredningen med besparing på 20,4 miljoner kronor berör alla nämnder mer eller mindre - där kommunstyrelsens allmänna ram, innehållande exempelvis löner och bidrag, är förslaget en minskning på 7 miljoner kronor och socialnämnden en minskning med 4,7 miljoner.
De vars budgetram justeras minst är kultur- och fritidsnämnden som föreslås få en minskad ram på drygt 300 000 kronor.
Alla tänkbara besparingsåtgärder har granskats: allt från att avstå nyanställningar av tjänstemän till att avskaffa resebidrag för studenter som studerar i en annan kommun.
Att inte nyanställa eller återbesätta tjänster såsom social hållbarhetsstrateg, landsbygdsutvecklare, kanslichef och miljöchef innebär en besparing på 3,7 miljoner kronor.
Foto: Frida Ohlin
Även effektiviseringar ses över, exempelvis återbruk av möbler, installation av LED-belysning och en 25-procentig förkortning av möten för att underlätta resande med kollektivtrafik.
– Vi ska få in ett mer naturligt tänk beträffande återbruk. Att köpa nytt ska vara sista alternativet. I första hand bör vi låna, återanvända och renovera, vilket också ger möjlighet att få människor i arbete, säger Klasson.
Att inleda digitaliseringsarbetet förväntas ge en besparing på 500 000 kronor, men handlar även om att möta den demografiska utmaningen, genom att överföra vissa arbetsuppgifter från anställda till tekniska hjälpmedel.
Frisknärvaro och förskola
Förskolan kan komma att påverkas genom kortare öppettider, med en minskning på en timme per dag, samt genom att en förskoleavdelning i Sävsjö stängs. Dessutom föreslås att den pedagogiska omsorgen i Stockaryd integreras i förskoleverksamheten.
Ett ökat fokus på frisknärvaro lyfts fram som ett positivt förslag, både ur ett ekonomiskt perspektiv och för att främja allmän hälsa.
– Jag har bett HR titta på detta på enhetsnivå. Se över var de långtidssjukskrivna finns. På så sätt kan vi anpassa stöd och tillsätta hälsofrämjande insatser med sjuksköterskor eller psykologer för att få folk tillbaka i arbete, säger kommundirektören.
I måndags fattades beslutet att sälja vissa fastigheter till AB Sävsjö Industribyggnader (ABSI), och det finns förslag om att omfördela verksamheter till kommunens egna lokaler för att minska beroendet av externa hyror.
I juni 2024 meddelade kommunstyrelsen att de från och med augusti skulle kunna erbjuda gratis kaffe till kommunens anställda. Nu övervägs dock att ta bort denna förmån, vilket skulle innebära en besparing på 800 000 kronor.
Tidigare har det varit tal om att avveckla bemanningsenheten av ekonomiska skäl. Detta nämns inte i utredningen. Vad beror det på?
– Där ligger redan ett beslut att avveckla till 2027. Men jag har beslutat att ta ett omtag och genomföra en ny utredning att presentera för politiken. Att på nytt se över vad effekterna blir av att ta bort den eller ha kvar den, och få tydlighet i vad det skulle innebära, svarar Pierre Klasson.
Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande, vill noga poängtera att inget är beslutat än och att detta ska komma att diskuteras politikerna och partierna emellan.
– Jag är väldigt tacksam för det arbetet som har gjorts här. När vi reflekterade kände vi att det här är något vi gärna hade velat ha varje år, men är tyvärr inte görbart. Med detta har vi ett väldigt bra underlag för att ta ett gott beslut, säger Petersson.
Therese Petersson. Foto: Frida Ohlin
Flera faktorer
Enligt kommunalrådet beror besparingskravet på över 20 miljoner på flera olika faktorer. Tidigare har det funnits beslut om att först effektivisera med 3,5 miljoner och sedan 7,1 miljoner – men detta har inte kunnat genomföras, utan har nu istället adderats upp till 10,7 miljoner kronor.
– Tanken var att minska dessa kostnader över tid. Men sedan har behovet inom socialförvaltningen ökat, så pengarna som sparats har istället gått dit, förklarar ekonomichef Benita Jörgensen.
Sävsjö kommun står också inför en utmaning med ett minskat invånarantal. Förra året sjönk antalet boende till 11 563, vilket är 105 färre än året innan och beräknas motsvara ett bortfall på cirka 4 miljoner kronor i skatteintäkter.
Petersson tror att vissa av förslagen kommer att uppfattas som mer känsliga än andra.
– Kaffet bland annat, eftersom vi tog beslut om det förra året. Utfartsvägarna, ristipparna och öppettiderna på förskolan kan nog bli snackisar, säger hon.
– Vi har haft en positiv utveckling i många år, men nu är det tuffare tider. Men vi i Sävsjö ser till att fixa detta, avslutar Klasson.