Låg- och mellanstadieelever från kommunens alla skolor har i veckan besökt Kulturhuset för konserter med musikskolans elever och på lördag kan den som är intresserad testa de olika instrumenten som erbjuds innan det är dags att ansöka till musikskolan inför hösten.
– Det är aldrig för sent att börja spela instrument. Var och en efter sin förmåga är det som gäller, säger musikledare Erika Ingwall.
När elever från musikskolans ensemble "The Notes" bjuder in till vårens pop- och rockkonsert blir publiken, som består av elever i årskurs 4 och 5 från Stockaryds, Rörviks och Vrigstad skolor och Hägneskolan, allt mer med på noterna för varje låt som spelas.
Sångaren Elvin Afandiyev ser till att publiken klappar med i låtarna och ser till att höja stämningen med både mellansnack och mycket energi på scenen. Ensemblen som leds av lärarna Kristina Hagström och Peter Ekdahl har spelat ihop flera år och har blivit allt mer samspelta.
På frågan vad det är som är kul med musik och musikskolan ger de lite olika svar.
– Framförallt är det publiken. Utan någon publik blir det ju ingenting, säger Elvin Afandiyev.
– När man spelar musik kan man koppla av och ta det lugnt, säger Hugo Salmonsson.
Basisten Simon Fallgren som går i årskurs 8 började spela på musikskolan i höstas.
– Det är kul, säger han och ler.
– Gemenskapen man får när man spelar tillsammans tycker jag, säger Noomi Angsberg.
– När man kan spela ett helt stycke, det är kul, säger Elisa Ljungqvist Starkman som både sjunger och spelar piano.
En bredd av instrument
Förutom sång, gitarr, bas, trummor och keyboard finns även trumpet och trombon med på en låt, Seven Nation Army av The White Stripes. Repertoaren är blandad med ett par Abbalåtar och bland annat Clocks av Coldplay och Chasing cars av Snow Patrol.
Keyboard, gitarr, bas, trummor, trumpet, trombon och sång fick eleverna höra under onsdagens skolkonsert. Foto: Magdalena Anderås.
Ensemblen ger under dagen två konserter för de lite äldre eleverna medan yngre elever från årskurs 2 och 3 har fått lyssna till en mängd olika låtar, som Bohemian Rhapsody och We are the Champions av Queen, framförda på olika instrument för att få se bredden som finns att välja på.
Levande musik
Glädjen och gemenskapen är bitar som Erika Ingwall, musikledare på musikskolan, också lyfter fram. Att det är levande musik som skapas med instrumentet, i en tid när mycket musik skapas i en dator och till och med med hjälp av AI, tror hon är viktigt.
– Att få upplevelsen av instrumenten, det tycker jag är jätteviktigt. Att man kommer och provar på olika instrument, att man faktiskt testar och ser vilket man tycker om.
På lördag mellan klockan 10 och 12 håller musikskolan öppet i sina lokaler i källarplanet på Kulturhuset för den som är nyfiken och vill börja spela ett instrument eller börja med sång. Musikskolan bjuder på fika och klockan 11 är det dessutom trolleriföreställning med Magic Kjell. Under förmiddagen kan elever från förskoleklass till gymnasieåldern komma och träffa musiklärarna och testa instrumenten.
Aldrig för sent
– Det är en del som tror att det är för sent när man går i femman och sexan. Vi ser att en del killar dyker upp ändå, det kan vara elgitarren som lockar. En del har suttit och spelat hemma men sen så kanske man vill träffa en lärare, för att få lite mer substans på vad man gör och komma vidare, säger Erika.
Ända upp i gymnasieåldern är det möjligt att delta i musikskolan och på gymnasieskolan Aleholm har eleverna möjlighet att välja ensemble som individuellt val. Ensemblen leds av lärare från musikskolan.
– Det är aldrig för sent att börja spela instrument. Var och en efter sin förmåga är det som gäller, säger musikledare Erika Ingwall.
Fördelar med att börja tidigt
Allra flest elever har musikskolan i årskurs två och tre i grundskolan. För den som vill börja spela tidigt finns det en hel del fördelar.
– Vi vet att det stöttar alla inlärningsprocesser. Vi vet att den som börjar spela tidigt, får fler kopplingsmöjligheter, säger Erika.
Det handlar om att hjärnans förmåga att förändras under hela livet främjas av musikutövande. Kognitiva förmågor som arbetsminne och koncentrationsförmåga förbättras också. Andra områden som den som spelar instrument utvecklar är grov- och finmotorik.
– Det handlar ju också om relationer. Det är väldigt mycket socialt att spela ihop istället för att titta in i en skärm. Här kan vi ju hjälpa till att minska skärmtiden, det tycker jag är jätteviktig, säger Erika.
Den som ansöker till musikskolan har möjlighet att fylla i första-, andra- och tredjehandsval och Erika understryker att det är viktigt att göra tre val.
– Jag vill verkligen slå ett slag för att man söker fler instrument, så att man kan börja på något, om det skulle bli kö. För det är en stor grupp yngre elever just nu.
Det gör att eleven kan komma igång och lära sig noter tidigt vilket är värdefullt oavsett vilket instrument eleven senare väljer.
För den som undrar hur musikundervisningen går till så sker den på skoltid på skolorna runt om i kommunen för de yngre eleverna. De äldre eleverna har oftast sin lektion på eftermiddagen i musikskolans lokaler i Sävsjö.
– Ibland spelar man enskilt, ibland i en grupp, det beror precis på hur förutsättningar blir på din skola. Men det är alltid kul att få med sig någon kompis, att vi väljer det här tillsammans, säger Erika.
Anmälan till musikskolan sker via Sävsjö kommuns e-tjänst och är öppen till den 30 april.