
I SävsjöAppens granskning av att socialnämndens ordförande på egen hand fattade beslut om flytt av en patient som vårdades palliativt, fick redaktionen ta del av ett flertal handlingar som skulle ha varit sekretessbelagda.
– Vi kan inte peka ut någon, för det är många missar i en lång kedja, säger biträdande kommundirektör Kristin Nilsdotter Isaksson.
Idag framkom det att kommunen brustit i sin hantering gällande en tidigare kommundirektör som vårdades palliativt, när socialnämndens ordförande Kerstin Hvirf (S) själv tog beslut om att personen skulle flyttas från sitt boende.
I samband med detta fick redaktionen även tillgång till ett antal handlingar i ärendet, som skulle ha varit sekretessbelagda.
– Det kunde ske genom att handlingarna hamnat hos kansliet istället för hos socialförvaltningen, där de hör hemma. Hur de kom in dit från början kan jag inte svara på, säger biträdande kommundirektör Kristin Nilsdotter Isaksson.
Ser ni en risk för att den enskilde kan drabbas negativt när sekretessbelagda handlingar felaktigt skickas ut?
– Svårt att säga. I dagsläget kan jag inte säga om just detta har drabbat den enskilde. Som individ har man ett integritetsskydd, vilket även gäller för avlidna personer som inte kan föra sin egen talan. I det här fallet tror jag inte att det inneburit någon ärekränkning eller liknande, men det är en viktig lagstiftning som måste följas, svarar hon.
Sävsjö kommun har nu påbörjat ett arbete med att ta fram nya rutiner för att undvika att något liknande sker igen.
– En plan finns. Vi har arbetat med det här både igår och idag och jobbar med frågorna.
Allvarlig händelse
Vid kontakt med Lars-Åke Svensson, chefsjurist på stadskontoret i Jönköpings kommun, uppger han att om hantering i sådana här ärenden inte sköts korrekt kan det vara aktuellt att anmäla det till Justitieombudsmannen.
– Självklart ser vi att det är en allvarlig händelse. Jag har knappt hunnit landa i det, men har jobbat med det hela dagen igår och vi tar det verkligen på allvar. Om vi brister i rutinerna ska det skrivas om och vi ska jobba med frågan ordentligt, säger Nilsdotter Isaksson.
Den biträdande kommundirektören uppger att så snart hon fick besked om att handlingarna hade lämnats ut sekretessmarkerade hon dessa.
– Så att det inte blir några ytterligare skador eller effekter av det. Samtidigt finns den mänskliga faktorn. Vi får in tiotusentals handlingar, och då finns risken att något "slipper" iväg. Så vi måste ha rutiner på plats och täppa igen de hål som finns.
– Även medarbetarna ser allvarligt på det här men vi kan inte peka på någon för det är många missar i en lång kedja. Det kan hända den bästa. Men vi ska försöka se till att det inte händer igen.