
I ett mejl från kommunstyrelsens ordförande framgår det att en IVO-anmälan ska ha skickats in gällande hanteringen av den palliativa patienten, som SävsjöAppen idag rapporterat om, samt att myndigheten bedömt att de vidtagna åtgärderna varit korrekta.
Tidigare socialchef Linda Björk ska även personligen ha garanterat anhöriga detsamma. Men ingen IVO-anmälan har någonsin gjorts i ärendet.
– Det vi har gjort är en intern avvikelsehantering, säger Annie-Lie Jarhult, tillförordnad socialchef på Sävsjö kommun.
När socialnämndens ordförande Kerstin Hvirf (S) fattade beslutet att flytta den tidigare kommundirektören, som vårdades palliativt, från sitt boende skulle en IVO-anmälan (Inspektionen för vård och omsorg) ha genomförts beträffande kommunens hantering.
Den tidigare socialchefen Linda Björk ska enligt uppgifter till SävsjöAppen ha garanterat de anhöriga att en IVO-anmälan hade gjorts, och att de dessutom fått tillbaka besked från myndigheten om att kommunen hade vidtagit de åtgärder som krävts i fallet.
Detta nämns även i ett mejl från kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson (KD), där hon skriver:
"De har anmält sig själva till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och berättat om vilka åtgärder de gjort. IVO tog det inte vidare utan tyckte åtgärderna var i sin ordning."
SävsjöAppen kan nu dock avslöja att någon anmälan aldrig har gjorts.
Anmälan finns inte
Kommunens kansli uppgav själva att de inte kunde hitta någon anmälan registrerad hos socialförvaltningen, och Annie-Lie Jarhult, tillförordnad socialchef på Sävsjö kommun, bekräftar att någon IVO-anmälan aldrig skickats in.
– Det vi har gjort är en intern avvikelsehantering. Antagligen har det skett någon misskommunkation, säger Jarhult.
Varför har i så fall anhöriga meddelats att det har gjorts en anmälan till IVO i ärendet, av bland annat kommunstyrelsens ordförande?
– Jag kan inte svara för vad KSO gör (kommunstyrelsens ordförande, reds.anm.), men sådant här hanteras alltid av socialförvaltningen och nämnden först, där många delar ska bedömnas gällande riskerna för den enskilde, svarar hon.
Enligt Annie-Lie Jarhult har SAS (Socialt ansvarig samordnare) och MAS (Medicinskt ansvarig sjuksköterska) ansvarat för att se över avvikelsen och gjort bedömningen att det saknades grund för att göra en IVO-anmälan.
– De har gjort bedömningen att den enskilde inte lidit men, och de har alltid den enskildes perspektiv i fokus för patientsäkerheten.
Chefsjuristen menar att det borde ha gjorts en anmälan, eftersom det även ska göras om det endast finns en risk för att den enskilde lider men. Men den bedömningen gjorde inte ni?
– Nej, den bedömningen gjordes inte. Däremot har jag sett till att vi ska titta över ärendet igen och fånga upp tankar och upplevelser. Vi kommer se över våra rutiner och överväga om vi skulle ha gjort något annorlunda.
När SävsjöAppen når kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson och frågar varför hon skickat ut informationen om IVO svarar hon:
– Det är fortfarande sekretess, så jag kan inte svara på detta. Men jag kan säga att det är ingenting jag har hittat på, utan det är något jag har fått till mig.
Borde du ha dubbelkollat så att informationen stämde?
– Jag kan inte svara mer än så.