
Kretslopp Sydost arbetar nu hårt med att implementera nya kärl efter de nya reglerna om fastighetsnära förpackningsinsamling - och har tagit fram en prototyp av hur kärlet kan tänkas se ut. Klart är att det blir en fyrfackslösning.
Enligt nya regler ska fastighetsnära insamling vara infört för hushåll senast den 1 januari 2027.
Syftet är att det ska bli enklare att sortera sitt avfall - och att producenterna i sin tur kan återvinna mer.
Detta ska bidra till den gröna omställningen genom att koldioxidutsläppen minskar när behovet av nya råvaror blir mindre.
Kretslopp Sydost har därför påbörjat sitt arbete med hur de planerar att agera för att följa de nya reglerna och erbjuda bättre service för invånarna.
Förbundsdirektören Maria Schade berättar att det nuvarande systemet infördes 1994, då producenterna blev ansvariga för att ta hand om sitt eget avfall. Detta resulterade i obemannade återvinningsstationer.
Halkat efter
Nu, mer än 30 år senare, menar hon att Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller avfallshantering.
Hon hänvisar till en rapport från EU-kommissionen från 2023 som varnar för att 18 av de 27 medlemsländerna inte kommer att klara de uppsatta målen för materialåtervinning, däribland Sverige.
– Vi ligger rätt dåligt till i Sverige jämfört med Europa. Vi har varit duktiga tidigare men har nu tappat lite, säger Maria Schade.
– I nuläget tror jag att det är en tredjedel av förpackningarna som hamnar i soppåsen. Det är ju jordens resurser som vi hade kunnat nyttja på ett bättre sätt, och en miljöpåverkan som vi måste få ett stopp på.
Schade tror att det kommer vara en vinst i att nu göra det möjligt för förpackningsinsamling i anslutning till hushållen, för att fler automatiskt kommer kunna göra rätt.
– En del har inte bil och har ingen möjlighet att åka till återvinningsstationerna. Detta kommer att göra det enklare för alla.
Fyrfackskärl
Exakt hur långt det kommer vara från invånarnas bostäder till förpackningsinsamlingen är i nuläget inte spikat, men det ska enligt förbundsdirektören handla om gångavstånd.
– Vi har inte sagt antal meter men i närheten av din bostad. Tanken är att där du idag kastar din mat och ditt restavfall ska du även kunna kasta förpackningar. Sedan kan det innebära att vissa kanske får dela kärl med en granne och andra kanske får en gemensam hämtplats.
I och med förändringen kommer majoriteten av de obemannade återvinningsstationerna att försvinna. Endast ett fåtal kan finnas kvar för sortering av skrymmande eller specialförpackningar, beroende på lokala behov.
I kärlen kommer det gå att kasta både mat- och restavfall samt förpackningar av olika slag. Tunnorna kommer se ut som på bilden, men facken kan komma att placeras annorlunda. Foto: Kretslopp Sydost
Men i den fastighetsnära insamlingen ska det gå att kasta papp, plast, metall, tidningar och glas, precis som på återvinningsstationerna.
Kärlen är baserade på 370-litersbehållare och utrustade med fyra fack samt tre hjul, vilket gör dem lättare att flytta.
Vad ser du som positivt i och med denna ändring?
– Tveklöst handlar det om servicenivån. Andra kommuner som har haft detta system i 25–30 år rapporterar mycket hög nöjdhet och en ökad sortering av förpackningar. Flera invånare som har flyttat hit från dessa kommuner har undrat varför vi inte kommit ikapp. Det har även funnits ett stort tryck från dem, säger Schade.
Samtidigt finns det vissa utmaningar som medföljer den stora förändringen.
– En förändring är alltid en förändring, och vi ser att vissa hämtplatser kan bli kluriga att lösa. Samtidigt har våra kommuner mycket glesbygd och större ytor som kärlen kan stå på, så jag är ödmjuk inför att vi har det lite lättare än några av mina kollegor i branschen.
– Av utrymmesskäl kommer vi i vissa stadsområden att få hitta gemensamma ytor, men det finns inget som inte går att lösa.
Förbundsdirektören uppger att förbundet kommer att ta över insamlingen i egen regi i Sävsjö, Vetlanda och Uppvidinge kommun när avtalet med entreprenören löper ut, vilket i sin tur kommer att innebära att det bland annat behövs fler chaufförer.
– Förändringarna av att vi övertar verksamhet i egen regi, samtidigt som servicenivån höjs, innebär att det blir fler fordon och fler medarbetare.