
För att uppmärksamma Esther-dagen har de boende på Göransgården, Södergården och Ringgården fått njuta av nygräddade våfflor och en fotoresa till Indien – presenterad av anhörigsamordnaren Anna Tillberg.
– Jag tyckte det var jätteintressant, säger 83-åriga Nanna Vink.
Den 31 mars firas namnsdagen för Esther, eller Ester som det stavas i almanackan. I Jönköpings län har denna dag fått en särskild betydelse inom vård och omsorg.
Detta beror på regionens initiativ, ESTHER, ett projekt som fokuserar på individens behov och perspektiv vid utformningen av vården.
När regionen skriver ESTHER handlar det om arbetssättet, medan Esther syftar på den fiktiva personen som vårdpersonalen ska förhålla sig till.
I dag finns över 350 utbildade ESTHER-coacher i länet, och deras arbete utgår alltid från frågan: Vad är bäst för Esther?
Genom detta säkerställs att patienter och brukare med komplexa vårdbehov får den samordnade vård och omsorg de behöver.
I år valde Sävsjö kommun att uppmärksamma dagen genom att låta anhörigsamordnaren Anna Tillberg, iklädd traditionella indiska kläder, visa bilder från sin resa till Indien.
– Det var väldigt intressant när hon berättade om Indien och visade alla bilder. Allt är så tjusigt och färgglatt där, konstaterar Nanna Vink, boende på Göransgården.
– Jag har själv aldrig varit i Indien. Kanske borde vi åka dit? Eller vad säger du, Åke? säger Nanna och ger sin bordskamrat en lekfull knuff i sidan.
Utifrån sin egen erfarenhet arbterar personalen på Göransgården bra med konceptet ESTHER.
– Jag tycker det fungerar jättebra och personalen är underbar. Ibland förstår jag inte hur de hinner med allt, säger hon.
Bilder från Indien
Kalasandet inleddes med att Anna Tillberg på en projektor visade upp en mängd bilder från hennes resa till Indien. Bilderna visade upp allt från apor och elefanter till tyger i kulörta färger och spektakulära byggnader.
– Här på bilden har mina väninnor på sig en så kallad sari, en traditionell dräkt av sju meter tyg som viras runt kroppen. Kanske borde jag ha burit en sådan idag och slängt den över axeln? undrar Anna.
– Nej, du är fin som du är, kommenterar en av de boende.
Anna Tillberg visar bilder från Indien. Foto: Frida Ohlin
Göransgården är näst på tur efter Ringgården och Anna Tillberg berättar att responsen har varit positiv.
– Det har varit jättetrevligt! Vi brukar ofta välja någon variant av quiz vid sådana här tillfällen, men eftersom jag precis varit i Indien tänkte jag att vi gör något annorlunda och visar bilder därifrån istället, berättar hon.
– Allt har varit väldigt uppskattat. De verkar ha tyckt om att få ta del av en annan kultur och alla färgglada bilder. Men det viktigaste är inte vad vi gör – utan att vi gör något.
Tycker du att Esther-dagen är viktig att uppmärksamma?
– Absolut, det är ett sätt att visa att brukare och patienter alltid står i centrum. När kommunen dessutom satsar på att utveckla ESTHER-coacher är det viktigt att de får möjlighet att arbeta tillsammans med brukarna, säger Anna.
För Anna Tillberg blir det dock inte många fler våffeldagar i Sävsjö kommun – den 28 april avslutar hon sin tjänst.
– Jag går vidare till en roll som biträdande enhetschef i Gislaved. Men tiden i Sävsjö kommun har varit en personlig resa och en spännande utveckling för mig.
Förbättringar i vårdkedjan
På plats på Göransgården fanns även ESTHER-coacherna Rebecka Andersson och Alice Ek.
– Allt handlar om att förbättra vårdkedjan genom att lyssna på brukarna och fråga vad de faktiskt behöver och vill ha, förklarar Rebecka.
Rebecka Andersson och Alice Ek. Foto: Frida Ohlin
Kan ni ge något konkret exempel på hur ni arbetar enligt ESTHER-modellen?
– Jag minns att vi en gång frågade brukarna vad de önskade att få för mat, och vi blev lite överraskade när de svarade risotto med vitlökssås. Det var inget vi hade förväntat oss – vi trodde kanske att det skulle vara någon klassisk husmanskost. Men detta var ju lite mer modernt, berättar Alice, som även arbetar som kock.
Efter Annas presentation slog sig alla ned och njöt av nygräddade våfflor med sylt och grädde.