Under onsdagen arrangerades den gemensamma gymnasiemässan Jobb & framtid på Brinellgymnasiet för de fyra gymnasieskolorna i kommunerna på Höglandet.
Nyfikna elever från Brinellgymnasiet, Njudungsgymnasiet, Aleholmsskolan och Eksjö gymnasium möttes av ett stort utbud av utställare som stod till förfogande under dagen och huvudprojektledarna för dagen var Erik Nygårds på Nässjö Näringsliv och Anna Ferngren Porss, studie- och yrkesvägledare på Brinellgymnasiet.
– Totalt sett är det ett flöde på 1700-1800 elever under den här dagen som kommer i omgångar. Även ettorna och tvåorna på Brinellgymnasiet har fått möjlighet att besöka eftersom mässan arrangeras här och det är nära för dem, säger Erik Nygårds, huvudprojektledare för mässan.
Samtliga gymnasieskolor har haft mässor på olika sätt under många år. Det som var speciellt med dagens arrangemang är att det var för fyra gymnasieskolor och det är ett koncept som är inne på sitt fjärde år.
– De första två åren var det i Vetlanda och förra året var det i Eksjö och i år är vi här. Så det här är en mässa som roterar i kommunerna. Det här samarbetet kring mässorna började även innan gymnasierna ingick i Höglandsförbundet. Men nu känns det ganska naturligt eftersom vi har den nya organisationen, säger Erik.
Blandad kompott
Det var en stor blandning av utställare. I en del av mässhallen stod Räddningstjänsten och visade upp sin utrustning för eleverna och i en annan del representanter från bemanningsföretag som förde dialoger med nyfikna blivande studenter.
– Drygt hälften är företag och arbetsgivare, 60 procent skulle jag säga. Ungefär knappt en tredjedel av dem är utbildningssamordnare, alltså från högskolor, universitet, yrkeshögskolor, någon folkhögskola och så vidare, säger Erik.
– Det är kul att se lite vad det finns för företag här för jag hade inte hört talas om en del som är här, säger Liam Grahn, teknikelev på Brinellgymnasiet.
Dessutom såg en del av utställarna möjligheten att vara på plats under dagen medan andra tyckte det var värdefullt att möta unga människor.
– Kommunerna är ju också här och de har stora rekryteringsbehov. Inte minst för sin sommarbemanning. Sen har vi vanliga företag här som kanske inte har jättestora vikariebehov på sommaren men som är här för att knyta duktiga människor till sig, säger Erik.
Föreläsning som inledning
Det första eleverna möttes av när de kom dit var en inspirationsföreläsning i aulan med Sandra Ekman och Saga Petersson. Sandra har jobbat i bemanningsbranschen under många år och mött många unga människor och Saga är nyexaminerad från gymnasiet. Det som är speciellt med henne är att hon besökte mässan i Eksjö förra året och fick jobb.
– Hon fick jobb på Handelsbanken när de ställde ut och hon var där som besökare. De lärde känna varandra och tycke uppstod och de gav henne en anställning. Hon är här som inspirationsföreläsare för att peppa eleverna att vara aktiv och engagerad i mötet med de här utställarna, säger Erik.
Anledningen till att mässan arrangeras varje år är för ge eleverna inspiration och bidra som en hjälpande hand efter studenten.
– Eleverna ska få möjlighet att på allvar fundera på sin framtid. Vad vill jag med mitt liv? Vill jag plugga vidare? Och vad vill jag göra då? Då får de chansen att möta högskolerepresentanterna som ju oftast är studenter och pluggar på respektive studier. Eller så möter man ett företag och inser att jag kanske ska bli maskinoperatör och får veta vilken specialutbildning som behövs till det, säger Erik.
Hur svårt var det att få hit företag?
– Det är förvånansvärt lätt att få företagen att komma hit och ställa ut. Jag blev positivt överraskad över att det var så lätt att fylla montrarna. Som vi har nu så är det 65 montrar och vi har fyllt 64 stycken. De större arbetsgivarna har valt dubbelmontrar, säger Erik.