SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Tomas Lundin, gata- och parkchef, berättade att kommunen kommer kunna stödja föreningarna med att komma igång. Foto: Frida Ohlin
Landsbygdsbor samlades om de nya vägkraven: "Arbetssamt"
2025-04-10 17:53

Under onsdagskvällen samlades landsbygdsbor på Tallbacken i Stockaryd för att få information om hur det ska gå till nu när alla vägsamfälligheter ska dammas av och väckas till liv.
Det visade sig finnas en del frågetecken kring hur allt praktiskt ska genomföras.


Värmen steg snabbt i Tallbackens lokal, där kvällssolen silade in genom fönstren. Nästan alla stolar var upptagna.

Uppskattningsvis hade ett 60-tal personer samlats för att ta del av information om de nya kraven som nu ställs på ägare av enskilda vägar.

Beslutet innebär att vägarnas samfällighetsföreningar nu kommer behöva ordna årsmöten och protokoll som ska skickas in till kommunen – för att Sävsjö kommun fortsatt ska drifta och underhålla vägarna.

Initiativet till kvällen kom från representanter i Lantbrukarnas Riksförbunds kommungrupp i Sävsjö. Från kommunen hade Tomas Lundin, gata- och parkchef, och Peter Ringberg, mark- och exploateringsstrateg, bjudits in för att hålla en presentation och svara på frågor.

Elin Gunnestedt var en av representanterna från LRF på plats och såg fram emot kvällen.

– Det här har det pratats om en del, så det har inte varit någon direkt hemlighet. Det behövs en nystart, helt enkelt, konstaterade hon.


Elin Gunnestedt från LRF:s kommungrupp. Foto: Frida Ohlin

70 samfälligheter
Lundin inledde presentationen med att beskriva att det finns cirka 70 vägsamfällighetsföreningar och att kommunen underhåller och driftar drygt 100 vägsträckor.

Kostnaden för detta ligger på 3,7 miljoner kronor årligen, varav 60 procent betalas med statsbidrag och resterande 40 procent från kommunkassan.

Barmarksunderhållet kostar 2,05 miljoner kronor och 1,65 miljoner går till vinterunderhållet.

– Numera är halkbekämpningen oftast det svåraste vi har att hantera, i och med vinterväderförhållanden som växlar mellan kallt och milt, sade Tomas Lundin.

– Sedan har vi utmaningar med undermåliga broar som vi kämpat med. Till exempel den i Femtinge, som varit uppe i mark- och miljödomstolen. Vi jobbar också med att försöka behålla biologisk mångfald i dikesrenar.


Foto: Frida Ohlin

Trafikverkets begäran
Vidare beskrev han att det har varit en utmaning för kommunen att hantera drift och underhåll av de enskilda vägarna utifrån mer eller mindre oklara direktiv från vägägarna.

– En fastighetsägare kan höra av sig och säga att han vill ha vägen plogad för att kunna gå till vänster, och en annan hör av sig och säger att hon vill kunna gå till höger. Så vägsamfälligheterna behövs för att ta beslut om sådant.

Begäran om uppstrukturerade vägsamfälligheter kommer i grund och botten från Trafikverket, som nu kräver att få in protokoll varje år från föreningarnas möten.

Från och med 2027 blir detta ett krav för att statsbidrag för underhåll ska kunna betalas ut – oavsett om driften sköts av kommunen i egenskap av underentreprenör åt fastighetsägarna, eller om vägsamfälligheterna själva ansvarar för driften.

Underhåll och drift har skötts av kommunen i många decennium, utan krav på att årsmöten eller protokoll. Varför beslutar Trafikverket om det här nu?

– Det handlar väl om kontroll och att de ska veta vad pengarana går till. Att det blir ordning och reda, svarar Tomas Lundin. 

Kommunen behjälplig
Att få rullning på 70 föreningar, där en betydande del varit inaktiva i många år eller aldrig etablerats, kommer att innebära en avsevärd insats.

Styrelser ska på plats, stadgar ska ses över, organisationsnummer ska ordnas och protokoll ska skickas in.
Vissa kostnader kan även tillkomma, som 5 200 kronor för lantmäteriförättning och 990 kronor för ändring av stadgar.

–  Vissa av föreningarna har inte varit igång på kanske 20-30 år. Så vi på kommunen kan hjälpa till med exempelvis registreringar och lokaler för möten. För vissa kommer det här att bli väldigt arbetssamt, och därför är vi behjälpliga, sade Lundin.


Efter presentationen bjöds det på fika. Foto: Frida Ohlin

Inte nöjd

Men en centerpartistisk nämndledamot som var på plats såg inte med blida ögon på förändringen.

– I ett år har vi försökt ta oss an det här eländet, och det är inte klart än. Nu ska det till någon lantmäterikostnad vi inte visste om, sade han. 

Han menade också att det är märkligt att kommunen måste täcka 40 procent av kostnaden utöver statsbidraget, som uppgår till cirka 1,7 miljoner kronor, för att driften och underhållet ska fungera.
Detta trots att han inte anser att servicen håller tillräckligt hög nivå.

– Ni gör inte ett bra jobb, sade han.

– Okej, det får stå för dig, svarade Lundin. 

Många frågor
Mötet pågick en bra stund och ett antal frågor ställdes om bland annat organisationsnummer, om det går att slå samman samfälligheter och om föreningarna behöver skaffa försäkringar.

Ett alternativ för vägsamfälligheterna är att avstå från kommunens drift och istället ta ansvar för underhållet själva.
Det innebär att föreningarna skulle få utdelat upp till 100 procent av det utbetalda statsbidraget, medan resterande belopp betalas ut som bidrag av kommunen.

Tomas Lundin påpekar dock att även om det står 'upp till 100 procent', bör det i praktiken innebära exakt 100 procent.


Gitte Grann deltog på mötet. Foto: Frida Ohlin

"Lite bekväm"

Mötesdeltagaren Gitte Grann bor på landsbygden i närheten av Rörvik och påverkas av beslutet.

– Ja, vi sitter här och funderar på om vi kommer behöva ett organisationsnummer nu. Samtidigt är vi redan igång en del eftersom vi belägger vår egen väg med asfalt, berättade hon.

Hon uppskattade kvällen med presentationen men medger att det känns lite omständligt att komma igång med föreningens arbete.

– Man har väl blivit lite bekväm, helt enkelt. Sådan är man ju. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Ragù alla bolognese med tagliatelle
▪️Lilla´s Wallenbergare med potatis pure, rårörda lingon, skirat smör och ärtor
▪️Lilla´s pajer med dressing och sallad
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Ceasarsallad
▪️Veckans soppa

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 139 kr, Veckans stående rätt 175 kr, Ceasarsallad 129 kr, Paj 125 kr, Veckans soppa 100 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 9 restauranger
Idag
Valdemar, Volmar har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Föreningsliv
SPF och PRO på utflykt
I en fullsatt buss gav sig ett förväntansfullt gäng pensionärer iväg på en dagsutflykt. Det var pensionärer från SPF Orion, SPF Sävsjö och PRO Sävsjö-Vrigstad som gav sig iväg tisdagen den 15 april. Just att vi samlades från olika pensionärsorganisationer var väldigt uppskattat. Färden utgick från Sävsjö via Vrigstad och vidare genom Växjö för att till sist komma fram till Boda Glasbruk. Här ligger det unika luffarmuseet ”Hönsalotta”

En unik samling av allehanda prylar framförallt med anknytning till lufferi och vandrare. Ett museum fyllt med prylar, prylar, prylar. Vi var flera som fasade för dem som har i uppgift att damma av samlingen.

Ett rum är fyllt med glas av glasdesignern Erik Höglund och som ursprungligen har varit hans ateljé. Andra rum var fyllda med äggkoppar, tavlor med mera.

Vi samlades för att lyssna på en mycket intressant och underhållande föreläsning om lufferi och äldre tider. Göran Johansson startade museet 2005. Han driver det tillsammans med sin partner Inger. Första lösdriverilagen kom 1303 och 1885 förstärkes denna och utökades med en angiverilag. Det uppskattas ha funnits ca 20 000 luffare. En del hade dock tillstånd till lufferi. Flera kända författare och konstnärer har faktiskt blivit varnade för lösdriveri. Trådarbete eller som det hette ”Trådtjack” var vanligt bland luffare. Göran visade prov på sådana arbeten och det var svårt att gissa vad de skulle användas till. En skulle bland annat användas för att göra rent luskammar. Nasare var namnet för dåtidens handelsresande. Många roliga historier livsöden och underhållande redogörelser från dåtiden luffare framfördes av Göran.

Efter lite vandring i museet vankades det middag. En mycket välsmakande maträtt med kött, potatis och grönsaker serverades. Sångaren och musikern Jocke underhöll med dragspel, fiol och sång. Som avslutning på middagen serverades ostkaka med sylt och grädde. Naturligtvis var det vår mycket goda Vrigstad ostkaka!

På frågan om varför museet heter Hönsalotta svarade Göran att namnet kommer från en kvinnoluffare från Malexander vid namn Charlotta. Hon gick omkring och sålde ägg och fick i folkmun namnet Hönsalotta. Göran tog till sig namnet för att förära hennes minne.

Göran har bedrivit 25 års forskning och tillsammans med Inger skrivit tre böcker om ämnet luffare. De genomför föreläsningar och de letar efter utställningsmaterial till museet landet runt. Lokalen var tidigare Boda smide och en del av deras produktion var till försäljning.

Efter en timmes stopp på Kosta Outlet för eventuella inköp bar det åter iväg till hemorten med ett glatt gäng pensionärer, fyllda med både trevliga upplevelser och god mat.
beskrivande bild
Föreningsliv
SPF Seniorerna Sävsjö
Månadsträff 16 april

Ett 70 tal medlemmar hade sökt sig till denna träff i Allianskyrkan samt representanter för Hörselskadades Förening och Vrigstadpojkarna som var våra gäster för dagen. Alla hälsades välkomna av ordföranden Ing-Mari Selstam Gustafsson. Leif Jardbring från HF Vetlanda-Sävsjö informerade oss sedan om läget för de som är hörselskadade. Det finns över 1,5 miljoner hörselskadade och döva i Sverige. Problemet är inte konstant genom livet då det finns hjälp i form av hörapparat eller ett hörselimplantat som ger möjlighet att höra igen. Förutsättningarna för att höra kan ändras över tid, och det påverkar de flesta aspekter i livet. Vi blev uppmanade att ta tag i eventuella hörselproblem i tid för att förbereda sig för att skaffa kunskap och nya verktyg för kommunikation. Kön för att få en hörapparat är idag ca 13 månader.

Ordföranden lämnade sedan information om de 10 nya medlemmar som anslutit sig den senaste tiden och fyllde på med läget beträffande de aktiviteter som ligger närmast i tiden. Till konserten i Nässjö finns alla biljetter i förvar hos föreningen. Hon berättade vidare om de aktiviteter som är planerade under folkhälsoveckan V20, där vi samarbetar med SPF Orion i Vrigstad. Till Kalmar resan i juni är nu 100 platser bokade. Senast igår var flera av våra medlemmar tillsammans med PRO på en resa till Hönsalottas luffarmuseum.

Som det brukar serverades sedan gott kaffe med tilltugg och det blev en stunds trevligt samtal med de som fanns runt borden.

Så var det dags för pojkarna från Vrigstad. Bengt berättar att han sett Stefan och Olof i garaget när de övade. Olof spelade på ”synt” och Stefan gitarr. Bengt undrade om han fick varar med och på ”sållet” det året var det första gången han medverkade. Då Olof fortfarande arbetar kan han nu inte vara ned längre. Det dröjde dock till valborg i Tegnerparken innan Bengt blev fast som medlem. De övar i Bengts verkstads bod som också fungerar som gitarrverkstad. Förra året gjorde de ca 40 spelningar. Det som verkligen satte fart på det hela var spelningen vid SPF Seniorernas distriktsårsmöte i Vrigstad då många föreningar härefter hörda av sig.  De har en Facebook sida med över 420 medlemmar och har två ggr spelat vid FUB länsdans på Kulturhuset med över 400 dansande samt flera vid bilträffar. Under en stund fick vi sedan höra ett knippe låter med allt från Sven-Ingvars till Doug Seegers framförda av två härliga pojkar från Vrigstad. 
beskrivande bild
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
15 ⁰C
13 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.