Leader Linné Småland var på jakt efter spännande, unika och lokala kulturarv – och fann Komstad Kvarn utanför Sävsjö.
Tillsammans med tio andra kulturarv från sex småländska kommuner visades dessa upp för besökare under en vernissage i Alvesta förra torsdagen.
– Det var många fina bidrag, så det var kul att Komstad kom med, säger arrendatorerna Anna-Karin och Olof Rostedt.
Tidigare i år gick Leader Linné Småland, som arbetar med landsbygdsutveckling, ut med en tävling där de sökte efter lokala kulturarv i deras leaderområde som inkluderar kommunerna Alvesta, Älmhult, Markaryd, Ljungby, Värnamo, Sävsjö och Växjö.
Totalt skickades 29 bidrag in, och av dessa valdes 10 vinnare ut. Juryn bestod av representanter från hemslöjd, hembygd, bygdegård, turism och landsbygdsutveckling och röstade med poäng utifrån ett antal kriterier.
Ett av de vinnande bidragen kom från Sävsjö kommun: nämligen Komstad Kvarn.
De valdes bland annat ut på grund av sitt allmänintresse, exempelvis för turism, det är unikt, det kan bidra till stolthet för lokalbefolkningen och det finns en historia att bygga vidare på.
– Jag kan själv också lägga till att Komstad imponerade med ett välskrivet bidrag, fantastiska bilder och att de verkligen tar vara på den plats de har med kreativa aktiviteter och bevarande av byggnader, säger Sofia Jaeger, kommunikatör och projektledare på Leader Linné Småland.
Skickade in bidrag
Olof och Anna-Karin Rostedt är arrendatorer för "Komstad Kvarn och Kafé" och beslutade snabbt att skicka in sitt bidrag till tävlingen.
Med hjälp av text och bild beskrev de byggnaderna och omgivningarna, såsom kvarnen, lanthandeln, kvarnhjulet, kvarnstenen och häktet.
Just i år firar häktet 200 år, men vissa delar är betydligt äldre – till exempel kvarnen, som har funnits ända sedan 1300-talet.
– Det är ju fina miljöer häromkring och en fin plats att åka till för ett besök, säger Olof Rostedt.
– Att gå omkring och strosa här vid ängarna och ta del av naturen. Eller få en guidning och sedan fika med ostkaka och kaffe. Det är så trevligt när det kommer små tjejer och killar och kikar efter fiskar, snokar eller uttrar.
Olof och Anna-Karin på vernissagen. Foto: Privat
Vinnare
Den 22 april offentliggjorde Leader Linné vinnarna, och det blev ett glädjande besked för Komstad Kvarn, som blev den enda vinnaren från Sävsjö kommun.
Gamla Bankgården i Vrigstad skickade dock också in ett bidrag och fick ett hedersomnämnande för sin medverkan.
– Det kändes jätteroligt och stiftelsen tyckte också att det var kul att Komstad får uppmärksammas lite extra, säger Anna-Karin Rostedt.
– Det känns bra att platsen lyfts fram. På vernissagen var det många som sa: "Det känner vi inte igen, men dit måste vi åka!" – så responsen har bara varit positiv!
"Expedition kulturarv"
Vernissagen Anna-Karin talar om ägde rum den 8 maj på Folkets hus i Alvesta under namnet "Expedition kulturarv".
Alla vinnande bidrag visades upp för drygt ett 50-tal besökare, och Sofia Jaeger uppger att det var väldigt uppskattat.
– Det var fullsmockat på Folkets hus! Vi har fått jättefin respons både på plats och efteråt. Roligt var att det fanns flera historieintresserade besökare som inte kände till många av bidragen. Så det var en vinst tycker vi! Många blev sugna på att besöka kulturarven, säger Sofia.
– Alla sa att det var så trevlig stämning på vernissagen och att de lärde sig mycket nytt och fick träffa både bekanta och nya kulturarvshjältar.
Anna-Karin och Olof som var med under vernissagen berättar att flera besökare berömde bilderna från Komstad.
– De sa att det ser fantastiskt fint ut och att det var kul att det finns så många av byggnaderna kvar i så gott skick. Vi försöker ju se till att måla staket och sådant för att hålla allt i bra skick, säger de.
Lanthandeln fotades som en del av tävlingsbidraget. Foto: Frida Ohlin
Utbytte erfarenheter
Övriga vinnare blev bland annat ett gammalt 1700-talstorp från Agunnaryd, Ljungby kommun, en frisk vattenkälla från skogarna i Östhorja, Värnamo kommun, kallad Träle Källa och mystiska Svänamassens grotta i Vitteryd, Alvesta kommun.
Vinnarna utbytte erfarenheter med varandra under vernissagen och det dök upp idéer om att kanske någon gång skapa turismattraktioner tillsammans – där besökarna kan åka emellan de olika sevärdheterna.
Tycker ni att det är viktigt att belysa lokala kulturarv?
– Det är ju viktigt att prata om att Sävsjös historia finns här, anser Olof.
– Sen tror jag det är bra att visa på platser som dessa för jag tror att det finns ett sug efter det lite lugnare. Vi hör ofta det i grupperna som kommer hit och den nostalgi som väcks när de besöker lanthandeln och ser produkter de hade som barn, tillägger Anna-Karin.
Vernissagen och utnämnandet gav arrendatorerna ny energi till att komma igång inför sommaren igen, och de gör sig nu redo att möta nya och gamla besökare.
– Det här gav en extra kick! Känslan just nu är att det ska bli roligt att komma igång igen, säger Anna-Karin.
– Många satsar på att skapa massor nytt. Men här ska det inte vara det. Utan du ska kunna känna att du kommer till en vacker plats som ser ut som det gjorde för 150 år sedan, avslutar Olof.