SävsjöAppen
Ett gäng glada skidtjejer återsågs efter många år. Från vänster Helena Karlsson Pettersson, Anne-Marie Karlsson, Susann Holm, Kristin Wallersjö Lundqvist, Britt-Marie Boestad och Eva-Lena Frick Karlsson. Foto: Privat
IFK Sävsjö fyllde 100 år
2024-05-27 09:43

Sävsjös äldsta idrottsförening har firat 100 år. Föreningen bildades på initiativ av polisinspektör Robert Wilander den 5 maj 1924. För att celebrera det anordnas flera olika evenemang under året med inledning lördagen den 4 maj. 

På inbjudan av föreningen och Sävsjö kommun samlades ett par hundra personer vid Djurgårdsstugan, föreningens klubblokal.

Ordförande Johan Hermansson hälsade välkommen i det soliga vädret och riktade ett särskilt välkommen till kultur- och fritidschefen Anders Varga, som tillsammans med en av föreningens tidigare ordförande, Jan Brandin, klippte bandet till en efterlängtad av kommunen anordnad informationstavla över Djurgårdsområdet.

Här finns uppgifter om motions- och cykelleder. Området används av många olika föreningar och allmänheten.

Inför jubileumsdagen har IFK märkt upp två delvis nya spår. Ett nygammalt på 5 kilometer och ett nytt till stora delar gemensamt på 3 kilometer.
De kom nu till användning i 100 årslunken, där 102 deltagare tog sig runt i sin egen takt.

Som tack för den insatsen fick de grillad korv från föreningens nya grill och möjlighet att vinna något av de 25 presentkort som lottades ut.

I Djurgårdsstugan serverades fika. Andra aktiviteter på programmet var ett knatteknat för de yngsta, där de tog sig runt en kilometerlång orienteringsbana. En ny cykelsektion är under bildande och de presenterade sin verksamhet. Intresserade pilkastare kunde visa sin förmåga på en darttavla.

Kulturhuset nästa
På kvällen samlades 140 personer i kulturhuset för en kamratmåltid. Många hemvändare fanns på plats och kunde dela minnen från tidigare erfarenheter i föreningen.

Kvällens värdpar var Pernilla Nordh och Kristin Wallersjö Lundqvist med eget förflutet som tävlande i klubben.
Utställningar fanns om friidrottens klubbrekord och framgångsrika tävlingsutövare under årens lopp.
Här fanns fotoalbum, ett bildspel som Susanne Porsgaard ställt samman, tidigare jubileumsskrifter och en komplett serie av den 25-åriga klubbtidningen IFK-nytt (1977-2002).

En serie med orienteringkartor från de första i skala 1:100 000 (1 cm på kartan motsvarar 1 km i
verkligheten) till dagens vanliga 1:10 000 (1 cm = 100 m) fanns att se.
Numera kan man framställa kartor i alla storlekar. När det blir nya hyggen, vägar och stigar behöver alla kartor uppdateras och här har föreningen en suverän i Åke Eckerbom.

Jan Brandin inledde kvällens presentationer med en tillbakablick som berörde de hundra åren.
Den första baserade sig på uppgifter han läst sig till och hört talas om och den andra halvan av minnen från hans egen tid i föreningen.

Femtinge teater med Hans-Åke Andersson och Linda Elaine Byman presenterade drömmen om
Folkparken - en musikteater som tog lyssnarna med till Folkparkerna glansdagar under 1950- 60- och 70-talet. En av Folkparkerna fanns i Sävsjö fram till slutet av 1960-talet.

Skidåkare
Föreningens båda skidåkande systrar Eva-Lena Frick och Ann-Marie Karlsson framträdde med en
tillbakablick över sina år i IFK, som gav grunden för deras senare framgångar i skidspåren.
Båda fick representera Sverige i såväl OS som VM och är fortfarande engagerade i verksamheten. Eva-Lena som styrelseledamot i Svenska Skidförbundet och Ann-Marie som lidelsefull tränare i Sollefteå skidor och coach till sin framgångsrika dotter Frida Karlsson.

De betonade båda den kamratanda som de upplevt i föreningen och framhöll betydelsen av ledare som Eine Åkesson och Nore Wallersjö. Personer som såg till att alla i gruppen kände sig välkomna och speciella.

Slalomåkaren Emelie Wikström är den mest framgångsrika deltagaren i föreningen.
Hon stannade hela sin karriär i klubben. Kvällens värdar intervjuade Emelie och noterade några av hennes främsta meriter: OS i Sotji 2014 med en sjätteplats och 2018 i Pyeongchang med plats 14 i slalom.

De riktiga framgångarna började redan i Polen 2009 med guld i ungdoms-OS. Med 100 starter i världscupen, där hon som bäst rankats som nummer sju.
Dessutom har Emelie deltagit i tre VM och tagit 15 SM-medaljer. Nu har Emelie dragit sig tillbaka och kan minnas tillbaka på en mycket lyckad karriär.

Emelies kusin Isabelle Björk, som inte fanns på plats, har erövrat två silvermedaljer vid Special Olympic – vinterspel för aktiva med funktionsnedsättning – både i Idaho, USA 2009 och Sydkorea 2013.

Högagärdebacken 
Det blir ingen slalomåkare utan backe. Det kunde Kenneth Hellqvist konstatera.
Han fanns med i den grupp som tog initiativ till och genomförde byggandet av Högagärdebacken som invigdes i januari 1982.

Kenneth tog deltagarna med på en resa med många mer eller mindre omöjliga uppgifter att lösa.
Inte minst då backen under några månader utökades med ”Svens kulle” – en påbyggnad av höjden med 10 meter, som var nödvändig för att få en tävlingsmässigt acceptabel profil på backen.

En annan framgångsrik gäst som framträdde var Ellen Olsson som började sin friidrottsbana i föreningen med deltagande i flera olika grenar.
Hon specialiserade sig efter flytt till Värnamo på stavhopp och lyckades så bra att hon fått representera Sverige i bland annat Finnkamper och har ett personligt rekord på 425 cm.

På grund av skador tvingades hon sluta för ett par år sedan, men kunde nu meddela att hon återupptagit stavträningen och hoppas komma tillbaka.

Cyklade från Belgien
Bland klubbens tidigare medlemmar döljer sig en riktig ”slitvarg”.
Daniel Johansson, en gång skidåkare och orienterare, men numera känd som en äventyrare av rang. Vid intervjun av Daniel framkom att han 2015 cyklade från Belgien genom 12 länder, över Alperna till slutmålet i Turkiet.

Alla startade samtidigt med uppgift att passera ett par fasta punkter, men i övrigt själv välja väg. Deltagarna fick klara sig själv med så liten packning som möjligt. Koncentrerad mat och övernattning i minitält gällde.

Fram kom han efter några dygn och några kilo lättare och som nr 23 av 170 deltagare. Ett par år senare upprepades äventyret, denna gång i Japan.

Under kvällen berättade Krister Karlsson om äventyr bland skidkamrater och den kamratskap han mötte när han bytte klubb.

Gratulationer framfördes också från Bodafors OK, OK Njudung, OK Bävern, Sävsjö FF, Smålands Orienteringsförbund och Smålands Skidförbund.

Helgen avslutades med tårtkalas
Söndagen den 5 maj - föreningens officiella födelsedag - bjöds alla deltagare i tipspromenaden runt Eksjöhovgårdssjön på kaffe och tårta. Dagens värdpar Siv Andersson och Thomas Johansson kunde välkomna inte mindre än 77 sugna deltagare.

Jubileumsåret fortsätter
Kommande arrangemang under jubileumsåret är bland annat de traditionella veckans bana och cykeltrim, som finns att hämta hos Gunnars kiosk och Frendobutiken.
Sista fredagen i augusti anordnas Stadsloppet och i september blir det en friidrottstävling på Hofgårdsvallen och en dag i vandringens tecken på delar av Höglandsleden.

Jan Brandin

Skicka in läsarnyhet

Skriv en egen nyhet och skicka till appen för publicering
skicka in

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
▪️Bakad potatis
▪️Matpajer
▪️Sallader
▪️Grillad toast på surdegsbröd

Serveras från 11.00.
Sallad, dressing, bröd och smör ingår.
Ta med: 110 kronor
På plats: 125 kronor inkl kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.