
Primärvården i Region Jönköpings län har som fjärde verksamhet blivit godkänd som universitetssjukvårdsenhet. Detta innebär större möjlighet för forskning inom vård- och medicin.
– Forskningen är en viktig del för den medicinska vetenskapen, säger David Moltubak, verksamhetschef vid Wetterhälsan i Jönköping.
Att primärvården godkänts som universitetssjukvårdsenhet (USV) av Linköpings universitet innebär att den uppfyller de krav som ställs på universitetssjukvård i sjukvårdshuvudmannens uppdrag.
Universitetssjukvård betecknar de delar av hälso- och sjukvården som även har forskning, utbildning och utveckling som kärnverksamhet vid sidan av själva vårdarbetet.
– Primärvården har alltid lite svårare att få till detta kring forskning. Så det har funnits ett mål från regionens sida att skapa större möjligheter kring det. Att hela regionen nu blivit en USV-enhet gör det också enklare för enskilda individer att få forskningsanslag, säger David Moltuba, verksamhetschef vid Wetterhälsan i Jönköping.
Kvalitetsstämpel
Enligt Region Jönköpings län kan godkännandet kan ses som en kvalitetsstämpel som kan bidra till bättre hälso- och sjukvård samt en mer attraktiv arbetsplats i framtiden.
Primärvården inom Region Jönköpings län har sedan tidigare en hög forsknings- och utbildningsaktivitet med flera disputerade medarbetare och doktorander. Men också ett utbildningsuppdrag av studenter, som gör sin verksamhetsförlagda utbildning vid länets vårdcentraler.
Detta är nu något som ytterligare kommer kunna utvecklas, då hela regionens primärvård blivit en universitetssjukvårdsenhet.
Bidra till forskningsprojekt
David Moltuba berättar att Wetterhälsan i Jönköping sedan tidigare är med och stöttar upp i olika forskningsprojekt. Han hoppas nu, efter godkännandet om universitetssjukvårdsenhet, att fler vårdcentraler också vågar hoppa på projekt inom forskningsarbetet.
Ett av projekten som Wetterhälsan stöttar upp är en studie kring diabetes.
– Vi är med i forskningsprojektet "Bra liv med diabetes". Det handlar om att se över vilka möjligheter det går att ta fram kring att sköta sin diabetes mer digitalt, med exempelvis olika appar. Vi bidrar med att rekrytera patienter till den studien.