SävsjöAppen
Elin Hansson och Oliver Sedelius ser fram emot tre år på motocross- och endurogymnasiet. - Foto: Frida Ohlin
TV: Nya motocross- och endurogymnasiet är igång: "Brinner för att köra cross"
2022-09-01 15:39

Nyligen tog åtta nervösa ungdomar stegen in på motorbanan i Vrigstad, för att genomföra sin första motocrossträning som de första eleverna på Aleholmsskolans motocross- och endurogymnasium.
– Det var lite nervöst. Jag kände inte många innan, förutom den andra tjejen som går i klassen. Men alla var skitschysta, säger 15-åriga eleven Elin Hansson.


Det dånar av motorer, och dammet yr runt crossförarna på motorbanan i Vrigstad.
Det är eftermiddag, solen gassar och eleverna är i full gång med en av terminens första motocrossträningar.

Efter en lång process är nu motocross- och enduroinriktningen på Aleholmsskolan i gång, och det är totalt åtta intagna elever - sex killar och två tjejer.

Två av dessa är 15-åriga Elin Hansson från Älvängen utanför Göteborg, och 16-åriga Oliver Sedelius från Värmdö utanför Stockholm.
Efter att ha duschat och fixat i ordning sig efter träningen kommer de ut från duschvagnen med stora leenden på läpparna.

– Träningen kändes bra. Banan var riktigt fin och det gick att köra fort och hitta fina linjer, konstaterar Oliver.

Började köra som små
Den 16-åriga enduroföraren började köra cross redan som 5-åring. Ishockey var då också på tapeten, men till slut föll han mest för motorsporten.

– Jag körde först motocross. Men när man kom upp några klasser var alla så snabba. Så min pappa som körde enduro lite mer på skoj visade mig det, och jag gillade det, säger Oliver och tillägger:

– Att flytta hit kändes väldigt bra. Det finns alltid något att göra, och det är något aktivt varje dag. Alla gillar och stöttar varandra.

Elin Hanssons resa in i motorvärlden gick via hennes storasyster som körde cross. Elin ville redan som 6-åring prova på att köra, och det visade sig att hon inte föll pladask för sporten.

– Jag blev lite rädd efter att jag hade kört in i ett träd. Men det blev bättre när man hittade nya kompisar inom sporten och så. Sen när jag började tävla kändes det lite som att åka på semester till olika ställen, så det var kul, berättar hon.

Tävlingar i helgen
Nu har klassen haft en intensiv första vecka med mycket träning, och är nu inne på den andra där de börjar slipa på olika detaljer inför kommande tävlingar. 

– I helgen kommer jag delta i Ränneslättsloppet utanför Eksjö. Det är ett långlopp i enduro som innebär att man ska genomföra så många varv som möjligt på en viss tid, förklarar Oliver.

– Min nästa tävling blir på hemmabanan i Älvängen med junior-SM och Sverige cup woman, säger Elin.

När ni nu kommit in på den här utbildningen, som är den enda i Sverige. Vad är era mål med motorsporten?

– Jag vill bli så bra som möjligt. Men jag har inga placeringsmål eller så, för då blir det bara en press. Jag vill ha kul, svarar Oliver.

– Att klättra i SM-tabellen och drömmen är att hamna på pallen, svarar Elin.



Erkänd instruktör

Båda eleverna ger stort beröm till Stefan Andersson, deras instruktör på utbildningen.
Stefan har en gedigen meritlista i bagaget. Mellan 1984 till 2010 var han en aktiv motocrossförare, och genomförde även stora tävlingar internationellt såsom EM och VM.
Han har tre individuella SM-guld, ett silver och ett brons - och landade på femteplats i EM.

Numera bor han i Slageryd utanför Vetlanda. När tjänsten som instruktör på Aleholm blev tillgänglig beskriver han det som att han nästan beordrades att söka, och efter en ansökningsprocess stod det klart att Stefan fick chans att ta emot de nya eleverna.

– Det är en helt ny värld att jobba med detta, även om rollen som tränare inte är ny för mig. Har sysslat med det på klubbnivå i drygt 30 år. Men att få göra detta som profession är en ynnest, säger Stefan.

Tränar tillsammans

Träningarna varierar mellan motocross på banan och enduro ute i skogen.
Motocross är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana, medan enduro är en motorsport där cross körs på banor i svår terräng.
Stefan menar att det är en fördel att de får öva på båda delarna - även om eleverna väljer en inriktning att satsa på.

– De övar hela tiden tillsammans. Det är bra för de rena motocrossåkarna att komma ut i skogen. De måste då lugna ner sig och ha en mer planerad körning. Och när enduroåkarna kör på crossbanan får de öva mer på svängar och fart. De har nytta av varandra.

Totalt kommer det bli 24 elever när alla platser är fyllda över de 3 åren. Detta innebär att minst en instruktör till kommer att behövas redan till hösten 2023.



Detaljer inför tävling
Inför tävlingarna i helgen fokuseras det på att putsa på detaljer för att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att genomföra så bra lopp som möjligt.

– Vi kollar att rakorna körs lika fort, in och utgångar, göra snabba byten av spår. Att de ser till att vara aktiva i starten med startteknik. Vi kommer se till att satsa på dessa ungdomar så de får möjlighet att satsa på sin sport. Men samtidigt se till att de ges möjlighet att klara sin gymnasieutbildning.

Här är alla åtta intagna elever på motocross- och endurogymnasiet 2022:

▪️ Filip Hagström Larsson ▪️ Laban Alm ▪️ Elin Hansson ▪️ Arvid Bodin ▪️ Anton Karlsson ▪️ Oliver Sedelius ▪️ Angelina Matsson ▪️ Alfons Lindström

TV: I klippet ovan berättar elever och instruktör om den nya utbildningen.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Vi söker en kollega till Sävsjö pastorat!
Är du präst och längtar efter en tjänst fylld av samverkan, variation och närhet till människor? Välkommen till Sävsjö pastorat!
Lunch
▪️Lunchbuffé med kött-, kyckling- och fiskrätter, sallad och dessert, inklusive dryck och kaffe.

Onsdag - fredag 11.30-14.00 lunchbuffé 135 kr, pensionärspris 120 kr.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Erbjudande
AW/sommarkvällar på Lilla Cafeet
Nu när vi börjar gå mot ljusare tider så kommer våra sommarkvällar tillbaka!

16/5
23/5
6/6 nationaldags-AW med tema
27/6 spansk temakväll
Idag
Ronald, Ronny har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Föreningsliv
Fritidsgårdarna i Sävsjö kommun
Vi Sverigedemokrater i Sävsjö anser att det är självklart att kommunala verksamheter alltid ska prioriteras framför föreningar. Att fortsätta betala ut, eller undvika att sänka, bidraget till Skolkyrkan på 250 000 kronor, samt erbjuda gratis hyra för lokalen Mejjan, är något vi inte stödjer – särskilt inte när det samtidigt görs nedskärningar i kommunala fritidsgårdar.




Vi vill betona det viktiga arbete som Skolkyrkan utför i kommunen, särskilt för barn och ungdomar. Vår kritik riktar sig inte mot deras verksamhet, utan mot rättvisan och rimligheten i bidragets omfattning. Rättvisan ifrågasätts i förhållande till andra föreningar, då Skolkyrkan får ett betydande årligt bidrag. Rimligheten handlar om att samtliga skattebetalare i kommunen tvingas prioritera en religiös verksamhet framför religiöst neutrala kommunala fritidsgårdar. Även om alla ungdomar är välkomna till Mejjan, känner sig inte alla bekväma med dess religiösa inriktning. Dessutom är Mejjan mindre tillgänglig för ungdomar i Vrigstad, Rörvik och Stockaryd.




Att Kristdemokraterna försvarar Skolkyrkan är förväntat, men vi är förvånade över att Centerpartiet och Socialdemokraterna stöder denna centralisering och exkludering. Med centralisering menar vi att verksamheter i våra mindre samhällen skärs ned, medan verksamheter i Sävsjö förblir oförändrade. Med exkludering avser vi prioriteringen av en kristen verksamhet.




Återigen betonar vi att vi inte kritiserar Skolkyrkans verksamhet. Att i dagens samhälle sprida och stå upp för kristna och svenska värderingar är viktigare än någonsin. Som folkvalda politiker har vi dock ett ansvar att se till alla invånares behov.
beskrivande bild
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
16 ⁰C
8 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.