På Sävsjö Ridklubb har man tagit fasta på intresset för en lite ovanlig gren inom ridning som kallas working equitation (WE). I lördags eftermiddag hölls den första träningen med en instruktör, träningar som kommer fortsätta på lördagar för häst och ryttare som vill träna på att möta olika hinder.
My Lenegård från Hylte i Nässjö kommun visade några vanliga hinder man kan träna på. Hon började med working equitation för åtta år sedan när det var ganska nytt i Sverige.
- Det är fantastiskt roligt med stort intresse för working equitation i Sävsjö. Det var många fina ekipage under dagens träning som mötte de olika teknikhindren med bravur, säger My Lenegård, ridinstruktör.
Lena Paulsson från Sävsjö hade arrangerat dagen och säger det var inte svårt att fylla deltagarplatserna.
- Kul att så många ville testa, säger Lena. Alla kan vara med oavsett utbildningsnivå på hästen.
Själv har Lena en nästan vit andalusier född i Spanien. Hon fick upp ögonen för grenen för något år sedan och tycker att det är bra miljöträning för att få en tryggare häst.
Inom working equitation ingår momenten dressyr, teknik och speed. Har man en unghäst kan man visa hindren för hand. Man behöver inte heller ha någon särskild ras.
- Det är så roligt att vi med gemensamma krafter har fått igång WE-träning här på Sävsjö ridklubb, säger Anna Lindebrandt som också deltar i träningen. Det är en rolig träningsform som bygger på lydnad, precision och som verkligen bygger relation mellan häst och ryttare. Jag ser fram emot kommande träningar.
Karina Andersson från Landsbro tyckte det var extra kul att prova på träbron som var helt ny för henne och hennes häst.
Ridgrenen innehåller moment från dressyr med fina serpentinbågar, gångartsbyten och ryggningar. Det kan också ingå något litet hopphinder. Det finns likheter med westernridningens trailbanor, hinder som gå över en bro eller genom en grind sittandes på hästen är gemensamma. Tjuren från spansk ridning får en att tänka på riddarnas strider med lans till häst. Man tränar sin balans, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning.
När man börjar bli säkrare på hindrerna så ökas nivån med att det ska gå fortare. Man ska också kunna rida sin häst med en hand och använda den andra till att exempelvis öppna grinden.