Mikael Erlandsson, boende i Sävsjö kommun, blev mycket förvånad när han fick se årets första faktura från Kretslopp Sydost. En rejäl höjning av taxan och helt utan förvarning. Bristen på information strider dessutom mot Konsumentverktets riktlinjer.
Enligt SKR - Sveriges Kommuner och Regioner finns inga lagstiftningskrav på en kommun om att avisera avgiftshöjningar till abonnenten, men många kommuner gör det ändå. Efter att en avfallstaxa beslutats i kommunfullmäktige ska beslutet däremot meddelas på kommunens anslagstavla.
Tittar man vidare på vad Konsumentverket anger kring prisförändringar råder det ingen tvekan om att kunderna till Kretslopp Sydost skulle informerats om prishöjningen eftersom den anses vara en avtalsförändring. Denna ska enligt Konsumentverket aviseras kunden i god tid och om det dessutom handlar om en väsentlig förändring rekommenderar Konsumentverket att den genomförs stegvis.
I informationen om den ensidiga avtalsförändringen ska också anges så kallade giltiga skäl.
Så här skriver Konsumentverket:
Huvudregeln är att ett företag bara får ändra avtalsvillkoren ensidigt om:
• skälen till ändringen är giltiga,
• skälen till ändringen preciserats i avtalet och
• ändringen inte medför att avtalets innebörd väsentligt förändras.
Giltiga skäl till ändring av avtalsvillkoren kan t.ex. vara:
• att avtalsobjektets produktions-, anskaffnings- eller övriga kostnader väsentligt förändrats
• att andra omständigheter (vid behov specificerade i avtalsvillkoren) förändrats på ett sätt som företaget inte kunnat förutse vid avtalets ingång
• att ändringsbehovet har att göra med ändrad lagstiftning eller med myndighetsbeslut som är sådana att företaget inte kunnat förutse dessa vid avtalsingången.
I Sävsjö kommun förutspådde Mats Hermansson (M), som sitter i styrelsen för Kretslopp Sydost redan i november 2022 att höjningen kunde bli upp till 47 procent för vissa kunder i kommunen. Trots den stora differensen jämfört med Kretslopp Sydosts genomsnittshöjning på 14% gick inte heller Sävsjö kommun ut med någon information.
Att höjningen är så stor i Sävsjö och Vetlanda beror enligt Christer Sjögren (S) på att Njudung Energi "legat" efter i prishöjningstakten. På frågan om det eventuellt hade kunnat undvikas om man valt att inte gå in i Kretslopp Sydost, menar Christer Sjögren att kommunerna själva inte kommer klara av de framtida kraven på sophantering.
Christer Sjögren som numera är pensionär satt i styrelsen för Kretslopp Sydost när beslutet om prishöjning fattades, och han menar att den är ofrånkomlig.
– Vi står inför stora utmaningar när det gäller alla förändringar kring återvinning och sophantering som ska vara genomförda innan 2026.
– De ökade kostnaderna för bränsle, och inte minst de nya plastpåsarna är tunga poster av ökningen, fortsätter han.
Men Christer håller med om kritiken kring den bristande informationen.
– Jag har varit i kontakt med Kretslopp Sydosts förbundsdirektör Maria Schade som även hon håller med om att vi måste informera kunderna även om det nu blir i fel ordning, säger han.
På Kretslopp Sydost menar man att man tagit till sig av kritiken och att man hoppas att man lärt sig av misstagen.
Även Mats Hermansson (M) styrelseledamot i Kretslopp Sydost håller med om att kritiken kring den bristande informationen är befogad.
– Vi borde givetvis ha informerat om detta, säger han och berättar att det på fredag ska vara ett möte där han gissar att denna fråga kommer diskuteras.
Hermansson precis som Sjögren menar att man måste gå ut med information om varför prishöjningen blivit så stor och varför den är oundviklig. Hermansson hänvisar också till de ökade kostnaderna och de krav som ställs på kommunernas sophantering inom en snar framtid.
SävsjöAppen har sökt Maria Schade förbundsdirektör på Kretslopp Sydost för kommentar.
SävsjöAppen kommer följa upp fredagens möte i Kretslopp Sydost.