
58-årige Pär Sjöstrand från Jönköping är nu precis i uppstarten med att lära känna personalen, kyrkorna, församlingshemmet och Sävsjö kommun i sin helhet, då han den 16 oktober påbörjade sin tjänst som ny kyrkoherde för Sävsjö pastorat.
Efter att i 26 år ha varit präst i Kristine kyrka i Jönköping tar han sig nu an en ny roll.
– Sävsjö kommun verkar vara en spännande mix av småstad, samhällen och landsbygd vilket är lite nytt för mig.
Han hälsar glatt när vi möts upp i den varmt belysta foajén på församlingshemmet i Sävsjö.
– Jag tänkte att det nog var dig jag skulle träffa när jag såg att du höll i kameran, säger han med ett leende.
Magkänslan har han nog fått lita på mycket den senaste veckan sedan han påbörjade sin nya tjänst som kyrkoherde för Sävsjö pastorat.
Präst i 26 år
Vi går in på hans kontor inrett med bokhyllor, skrivbord, dator, en blomma, sällskapsbord, fyra stolar och en bibel på bordet. Vi slår oss ner vid bordet och påbörjar vårt samtal.
– Jag har varit präst i Jönköping i 26 år. Den 15 oktober avtackades jag i Kristine kyrka och dagen efter började jag jobba här, berättar han.
Pär Sjöstrand heter han, är 58 år gammal och föddes i Sundsvall, men växte upp i Tranås. Att han skulle komma att ha en lång karriär inom kyrkan var inget han från början planerat.
– Direkt efter gymnasiet jobbade jag något år som journalist i Tranås. Två år senare läste jag teologi. Tanken var att jag skulle bli lärare, men jag fastnade för religion. Jag hade egentligen först inga tankar på att bli präst, utan det var något som växte fram. Även om den kristna tron funnits med mig sedan barnsben, berättar Sjöstrand.
Studierna genomförde han i Lund, och sin första prästtjänst fick han i Nässjö 1994 och arbetade där till 1997 innan han bytte till Kristine kyrka i Jönköping.
(Sjöstrand har precis installerat sig på sitt nya kontor. Foto: Frida Ohlin)
"Fint pastorat"
Pär har dock axlat flera ledande positioner under åren, såsom biträdande kyrkoherde och arbetsledande präst.
Hur kommer det sig att du sökte tjänsten här i Sävsjö kommun?
– Dels att jag är 58 år, och även om jag trivts bra hade jag börjat fundera på om jag skulle göra något annat. Och dels så har jag inte varit kyrkoherde innan, men haft ledande roller. Jag vet ju att det är svårt att hitta både präster, diakoner, kyrkomusiker och kyrkoherdar, så jag tänkte att jag skulle ta mitt ansvar och prova på, svarar han med ett skratt.
– Sedan tycket jag att det kändes som ett fint pastorat med goda medarbetare och ett gott arbete som görs här.
Vad är din känsla nu inför att ta dig an uppdraget?
– Väldigt spännande och roligt, men med ett visst mått av bävan. Jag har ju varit på en plats så länge, som jag kan utan och innan, och det här är ett nytt sammanhang i en ny roll, vilket är utmanande. Det kommer inte bli helt enkelt, men fint att vara en del av. De anställa, de ideella, de förtroendevalda och jag drar ju det här tillsammans.
Utmaningar inom kyrkan
Mitt i allt detta nya står Sjöstrand och Svenska kyrkan i sin helhet inför utmaningar framöver. Enligt siffror från Lunds universitet för år 2022 valde nära 47 000 personer att lämna kyrkan, medan ungefär 10 000 personer gick med.
Medlemstappet gör att Svenska kyrkan tappar 250 miljoner kronor varje år.
För att tackla denna trend behöver kyrkan arbeta från flera olika perspektiv, tror nye kyrkoherden.
– Det kristna budskapet från Gud är evigt. Men vi måste se det mot dagens värld, och hur det kan tolkas idag utan att tappa sitt ursprung. Här finns inga enkla svar. Vi måste vara relevanta för människan.
– Även om vi tappar en del så möter vi även människor inom våra uppdrag med gudtjänst, undervisning, diakoni och mission. Inte minst vid exempelvis dop och begravningar. Och där måste vi se till att möta människorna, stärka relationen och lyssna på människors frågor och situationer. Sedan är det mycket som är fint här och fungerar väl, men vi måste också se till vad som behöver utvecklas.
(Foto: Frida Ohlin)
Starkt religiöst fäste
Jönköpings kommun där Pär Sjöstrand bor är den mest religiösa bland Sveriges större kommuner, enligt en undersökning som den kristna tidningen Sändaren tagit del av.
Men även i Sävsjö kommun har religionen ett starkt fäste, vilket är något Pär Sjöstrand är redo att förvalta.
– I Jönköping blir katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna allt större. Här i Sävsjö förstår jag att det finns en fortsatt stark frikyrklighet. Så jag tror att det kan vara bra att hitta ett ekumeniskt samarbete mellan kyrkorna. Jag tror det är bra att vi förstår varandra och även samverkar.
I nuläget finns inga tankar på att flytta ner till Sävsjö för Pär, eftersom han har en son som fortfarande går i gymnasiet. Men om några år finns tankar på att kanske kika på bostad i kommunen.
– Min fru är faktiskt från Hultsjö, så vi har redan lite kopplingar här, berättar han.
(Pär Sjöstrand. Foto: Frida Ohlin)
Trygghet
Med en orolig värld innehållande krig, lågkonjunktur, inflation, kriminalitet och klimatkris är behovet stort av tröst och stöd. Något Sjöstrand anser att kyrkan är bra på att bidra med.
– Nu är det mycket som händer, både i vår närhet och långt ifrån. Det kommer allt närmare. Och kyrkan står för trygghet för många. Därför måste vi fortsätta att arbeta som vi gjort i alla tider. Fira gudstjänst, undervisa, utöva diakoni och ha mötesplatser som exempelvis Kamelen i Sävsjö, där folk kan dela med sig av tro, liv och frågor de kan tänkas ha. Anslaget är att vi finns till för människor, och att de alltid är välkomna.
Närmast är det dags för högmässa i Vallsjö kyrka med mottagande av den nye kyrkoherden, där biskop Fredrik Modéus kommer närvara.
Sedan fortsätter arbetet för Sjöstrand med att rota sig i sin nya roll inom Sävsjö pastorat.
– Jag kommer nu fortsätta samtala och möta människor: anställda och ideella medarbetare, förtroendevalda och församlingsbor. Det känns fint att vara här.