SävsjöAppen
Maj-Sofie Andersson, Jan-Olof Johansson och Bertil Zettergren är nu redo att skicka ut årsskrifterna till hembygdsföreningens medlemmar. - Foto: Frida Ohlin
100 år av Sävsjö hembygdsförening: Ger ut ny årsskrift
2022-04-30 13:00

I år firar Sävsjö hembygdsförening 100 år, och i samband med detta kommer det i nära 550 brevlådor snart att dimpa ner årets årsskrift.
– Vi har i år satsat mycket på spännande innehåll och skriften är på 60 sidor, säger ordförande Bertil Zettergren.

Sedan 1972 har Sävsjö hembygdsförening gett ut sin årsskrift - och nu är det dags för nummer 51. Detta också i samband med föreningens 100-årsfirande.

– Detta är vi givetvis mycket stolta över! Vi kör årsskriften i färg som vi nu har gjort i några år. Vi har i år satsat mycket på spännande innehåll och skriften är på 60 sidor, säger Sävsjö hembygdsförenings ordförande Bertil Zettergren.

Gul årsskrift
Borden i källaren under biblioteket är fyllda av lysande gula årsskrifter, och flera medlemmar står och skriver postadresser och sätter frimärken på kuvert.

– Vi kommer skicka ut 93 stycken med posten, till de som bor lite utanför tätorten. Så kommer vi själva att dela ut omkring 450 stycken här i närområdet, förklarar Bertil.

Han plockar upp en årsskrift och börjar bläddra i. Han visar upp några sidor som har flera bilder på ett vattendrag. 

– Vi har skrivit mycket om ån nere vid Melins Konditori som heter "Torkån". Det var tidigare sockengränsen mellan Norra Ljunga och Vallsjö, som sedan bildade Sävsjö stad. Där går de se vackra fåglar som kungsfiskare och forsärla. Sen har vi skrivit lite om exempelvis "Klapphuset" som byggdes över Torkån. Där satt damerna och tvättade sina lakan och kläder.  säger Bertil och fortsätter bläddra:

– Själva embryot till Sävsjö uppstod 1864 när stambanan blev klar.



Inspirera medlemmar

Hembygdsföreningen började med skriften för drygt ett år sedan, och är nu glada att kunna ge ut årets upplaga. Vägen dit var dock inte enkel. Bertil beskriver att det var struligt med att trycka årsskriften, och att de första vändan fick feltryckta exemplar.

Men nu är det äntligen dags - och i dagarna kommer alla årsskrifterna vara ute hos medlemmarna.

– I början av årsskriften står det något liknande som: "För att inspirera medlemmar och kommande medlemmar att få upp intresset för Sävsjö Stad." Jag tyckte det var vackert, avslutar föreningens kassör Maj-Sofie Andersson.