Till helgen arrangeras den stora Gårdsrundan i Jönköpings län. Evenemanget slog rekord förra året. Då passade 13 000 länsbor på att besöka gårdar och matställen med ett lokalt producerat utbud.
För Paul Hultén som odlar ekologiska grönsaker utanför Vrigstad har Gårdsrundan blivit en av årets viktigaste händelser.
– Tillsammans med Rusken Runt är detta den bästa helgen på året, berättar han.
Hemma på gården har Paul Hultén fått kämpa hela sommaren med att få fram sina grönsaker.
– Från början hade vi vackert väder med kalla nätter. Sedan kom regnet och stormen Hans och ännu mer regn, så det har inte varit lätt i år, konstaterar han.
Mindre påverkan har vädret så klart haft inne i det stora växthuset. Där växer tomater så att det knakar i plantorna.
– Efterfrågan på tomater har varit så stor att jag har plockat tomt i i växthuset flera gånger redan. Det brukar inte ske så här tidigt in på säsongen, berättar han.
Som tur är så kommer det ju nya tomater hela tiden och när besökarna kommer till helgen kommer det finnas gott om färska ekologiska grönsaker till salu. Förutom tomater så producerar Paul Hultén en mängd andra grönsaker. Bland annat gurka, lök och romansallad.
– Av någon anledning så har romansallad varit väldigt efterfrågad i år, konstaterar Hultén.
En grönsak som han däremot inte odlar i år är paprika.
– Nej, det är en besvärlig grönsak att odla. Bland annat så har plantorna lätt för att bli sjuka. Sedan tar det lång tid att odla fram paprikan, förklarar Hultén.
Några kilometer från Hulténs växthus ligger Best Western Vrigstad Vardshus. Hotellägaren Svante Stenervik och hans personal kommer också att engagera sig i Gårdsrundan.
Då handlar det om att servera mat som har en lokal anknytning. Svante Stenervik berättar att han gått igenom olika alternativ med sina kockar.
– Till slut så fastnade vi för att vi ska servera isterband tillsammans med ugnsstekt potatis, berättar han.
Isterbanden och potatisen ska sedan toppas med säsongens rotfrukter och en senapskräm. Till dessert blir det lokalt producerad ostkaka.
Tidigare år har det arrangerats vernissage på hotellet i samband med Gårdsrundan.
– I år blir det inte så. Det finns så många andra aktiviteter som folk kan åka och titta på så det passar bra att besökarna åker runt och besöker de andra gårdarna först och sedan kommer hit och äter en lunch, berättar Svante Stenevik.
Gårdsrundan anordnas inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och finansieras av Region Jönköpings län. Genomförandet är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, NUVAB och Enter Gislaved.
Sammanlagt är det ett 60-tal gårdar, butiker och hotell runt om i länet som deltar i arrangemanget.