
På grund av en dom från EU har Sverige tvingats ta bort skattelättnaden för biogasen.
Tillsammans med detta och de senaste årens händelser i omvärlden har biogaspriset stigit.
Priset höjdes i fjol med 4,75 kronor per kilo, och är nu dyrare än både bensin och diesel.
Men Sävsjö kommun kommer fortsatt satsa på drivmedlet.
– Om vi bara har elbilar i en situation där elen slås ut står vi oss ganska slätt, säger kommunalråd Therese Petersson.
År 2020 sökte Sverige godkännande från EU för att skapa långsiktighet i skattelättnader för biogas - och fick ett godkänt undantag från skatt för biogas fram till 2030.
Samma år valde det tyska företaget Landwärme GmbH talan i EU-tribunalen om att ogiltigförklara kommissionens beslut att godkänna den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol - och domen föll till Landwärmes fördel.
Domen bygger på att kommissionen inte uppfyllt formalia i beslutsprocessen eftersom ingen fördjupad granskning gjordes innan beslut.
Kommissionen har nu, den 30 januari 2024, beslutat att inleda en fördjupad granskning av ärendet, men detta medförde ändå att skattelättnaden togs bort förra året - och priset på biogasen höjdes med 4,75 kronor per kilo.
"Fortsatt viktig"
I och med att regeringen till årsskiftet tog bort reduktionsplikten för bensin och diesel har nu biogaspriset tickat upp till att bli det dyraste alternativet av dessa tre.
Men trots detta kommer Sävsjö kommun fortsatt värna om biogasen och anläggningen i staden.
– Vi anser att biogasen är fortsatt viktig. Inte bara anläggningen i sig utan även att det bidrar till mindre försurning och mindre övergödning. Om det ligger liknande i pris tycker vi att det är en viktig näring vi vill fortsätta att gynna, säger Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande.
Ett fordon kommer längre på 1 kilo gas än 1 liter diesel; ungefär 1,5 gånger längre.
Med en omräkning för det dagsaktuella priset den 31 januari kostade biogasen 19,19 kronor litern, dieseln 18,94 kronor litern och bensinen 18,24 kronor litern.
Dock ser Sävsjö kommun fler fördelar med bränslet och vill inte bara blicka på priset.
– Ur en beredskapssynpunkt är det fantastiskt att ha en anläggning på orten som kan få ut energi från avfall och gödsel oavsett. Om vi bara har elbilar i en situation där elen slås ut står vi oss ganska slätt. Vi måste ju oavsett komma ut till brukare, så därför är det bra att ha hängslen och livrem.
(Foto: Frida Ohlin)
Ett orosmoln för kommunen är dock att de ser en tendens till att det blir svårare och svårare att köpa in biogasbilar.
Samtidigt behöver de se till att två av fem av kommunens fordon är elbilar (med ett koldioxidutsläpp på 50 gram per kilometer) fram till 2025 - efter ett krav i en EU-förordning.
– Ett bekymmer är att biogasbilar knappt finns att få tag i. Vi har bara någon enstaka sort upphandlad. Men vi tycker det är viktigt att vi åtminstone alltid har en viss del biogasbilar.
Världsläget påverkar priset
Förutom att skattelättnaden för biogasen togs bort finns det flera faktorer som påverkar priset.
– Saker som är svåra att förutse är till exempel krigsutbrott eller att någon spränger en gasledning i Östersjön. Det påverkar marknaden med att gaspriser och oljepriser sticker iväg. Och eftersom biogasen är knuten till detta följer det också med upp, förklarar Mikael Bergkvist, platschef för Biond, biogasproducent i Sävsjö.
I Sävsjö kommun görs biogasen till stora delar av stallgödsel.
Enligt Mikael Bergkvist och branschorganisationen Energigas Sverige innebär det att biogasen har 140 procent mer koldioxidreduktion i jämförelse med diesel och bensin.
(Mikael Bergkvist, platschef för Biond, biogasproducent i Sävsjö. Foto: Pressbild)
När gödsel används för att producera biogas, istället för att spridas direkt på åkrarna, minskar utsläppen av metan och lustgas som annars avges - då orötad gödsel lagras och sprids på åkrarna. Detta gör biogasen nästan klimatneutralt, och kan till och med ge negativa utsläpp.
Vad är dina tankar om att regeringen valde att ta bort reduktionsplikten för bensin och diesel?
– Jag kan förstå anledningen till att de gör det. Vi får förhålla oss till de spelregler och politiska beslut som fattas. Men det är bra att vi har eget bränsle om något sker ute i världen, och inte heller behöver gräva upp något i backen, svarar Mikael.
Med tanke på priserna och att det är svårt att hitta biogasfordon. Har biogasen någon framtid?
– Ja, det har den. Kanske inte vanliga personbilar så mycket, men jag tror att i framtiden kommer de tunga transporterna som lastbilar och bussar använda flytande biogas. Eftersom man får med sig mer mängd med flytande biogas blir räckvidden bättre, så en lastbil eller buss kan köra 100 mil, säger Bergkvist.
– Vi har kikat på att bygga för flytande gas till Sävsjöanläggningen. Dock är kostnaden idag för hög i förhållande till hur mycket som produceras. Men man vet inte framöver.