
Efter beslutet om att fritidsgårdarna i Stockaryd och Rörvik ska ha öppet växelvis varannan vecka, har även frågan om det årliga bidraget till Skolkyrkan, som driver fritidsgården Mejjan i Sävsjö, seglat upp som en het potatis bland politikerna.
Moderaterna anser att bidraget inte är rättvist i förhållande till andra föreningar och att det bör omförhandlas.
På grund av kommunens besparingskrav beslutade kultur- och fritidsnämnden tidigare i år att delvis stänga fritidsgårdarna i Rörvik och Stockaryd, och istället låta dem ha öppet växelvis varannan vecka – till skillnad från varje vecka som tidigare.
Frågan väckte ytterligare debatt när Patrik Fransson (M) uttalade att han och partiet inte anser det rimligt att Skolkyrkan, som driver fritidsgården Mejeriet (även kallad Mejjan), ska få ett årligt bidrag för verksamheten – medan andra föreningar varje år måste ansöka om stöd.
– Det vi har vänt oss mot är orättvisan gentemot andra föreningar. Det finns ingen annan förening, exempelvis idrottsföreningar som också tar hand om våra barn, som får en fast summa på 250 000 kronor. Det handlar om rättvisa, säger Patrik Fransson.
Ungdomshuset Mejeriet uppfördes i början av 2000-talet med stöd från EU och ideella krafter.
Fritidsgården drivs av den ideella föreningen Skolkyrkan, som även ansvarar för kamratstödjande insatser i skolor samt Mathjälpen – ett initiativ där matkassar delas ut till personer i extra stort behov.
Vad tänker du om att Skolkyrkan bedriver flera verksamheter utöver fritidsgården med hjälp av bidraget?
– Jag har inget emot fritidsgården heller, men jag tycker inte att det ska vara skattefinansierat. Det är säkert en jättebra verksamhet de bedriver, men den ska inte finansieras via skattesedeln. Det är så vi i Moderaterna har resonerat, svarar Fransson.
Foto: Magdalena Anderås
Förutom Skolkyrkan får även Kulturhuset, Folkets hus-föreningen, ett årligt bidrag på 680 000 kronor – något Moderaterna dock inte ser som problematiskt.
– Till att börja med är Kulturhuset en ekonomisk förening, så det är inte jämförbart. Till Kulturhuset kommer folk från hela länet, vilket bidrar till att sätta Sävsjö på kartan. Mejjan är endast för ungdomar, och vi har redan en kommunal fritidsgård för det, säger Patrik Fransson.
– I grunden handlar det om att vi har en kommunalt driven fritidsgård i Sävsjö. Kommuninvånarna ska inte behöva betala för två fritidsgårdar. Det är spartider i kommunen, men vissa saker verkar vara heliga och något man inte får ta i.
Vill se omförhandling
Beslutet om växelvis öppethållande i Rörvik och Stockaryd fattades tidigare i år. Ett annat alternativ fanns dock på bordet när Skolkyrkan erbjöd sig att fortsätta driva verksamheten varje vecka för först 40 000 kronor, ett belopp som senare förhandlades ner till 20 000 kronor.
Förslaget röstades dock ner i nämnden, som istället valde lösningen med växelvis öppet.
Moderaterna, med Patrik Fransson i spetsen, drev även förslaget att säga upp och omförhandla avtalet med Skolkyrkan helt. Ett alternativt förslag lades fram av Anna-Karin Yngvesson (KD), som ville återkomma till frågan i höst, men då i samband med en översyn av samtliga avtalsbidrag.
Det var detta förslag som slutligen vann bifall, med fyra röster mot tre.
– Jag tror inte vi har sett slutet på det här. Många, även föreningar, har hört av sig till mig och tycker att det här inte är bra. Vi har fått positiva reaktioner från allmänheten, så det här är en boll som har satts i rullning, avslutar Patrik Fransson.