
En vandringsled på 4,6 mil i Sävsjö kommun är en del av den 90 mil långa Smålandsleden - som Region Jönköpings län beviljats drygt sex miljoner från EU:s landsbygdsprogram via Tillväxtverket för att rusta upp.
Sävsjö kommun kommer nu därför dra igång arbetet med att piffa upp sin del av leden, och hoppas det ska locka ut fler i skog och mark.
– Om jag får säga utifrån mig själv som privatperson tycker jag att detta kommer bli suveränt, säger utvecklingsledaren Andreas Hugosson.
På en tall lyser en klarorange fläck och bara ett antal meter bakom skymtas en till på ett annat träd. Samma mönster skymtas ända bort till att skogsleden svänger.
Men fläckmönstret tar inte slut där. Egentligen fortsätter det vidare på träd efter träd i flera mil genom skog och mark i kommunen.
– Den här leden har ju inte varit jättekänd innan. Det har ju inte gjorts lika mycket med den som till exempel Skåne- eller Hallandsleden. Så tanken är ju att nu lyfta denna till nationell nivå, förklarar Andreas Hugosson, utvecklingsledare på Sävsjö kommun.
Med nationell nivå menar Hugosson projektet "Nationellt ramverk för vandringsleder" som tagits fram av Tillväxtverket och Jordbruksverket, där Tourism in Skåne var projektägare och Visit Dalarna stod för projektledning.
Syftet var att ta fram en verktygslåda som stöd och hjälp för alla som arbetar med utveckling och förvaltning av leder runt om i landet.
Två namn blir ett och samma
Vandringsleden i Sävsjö kommun är på 4,6 mil och har fram tills nu varit en del av Höglandsleden på totalt 44 mil.
Dock kommer det namnet nu försvinna eftersom en stor satsning kommer ske på Smålandsleden, vilket Höglandsleden är en del av.
Detta sker eftersom Smålandsleden med sin slinga på totalt 90 mil ska rustas upp, och möjliggöra för personer att vandra genom alla kommuner i Jönköpings län samt delar av Kronobergs- och Hallands län.
Region Jönköpings län har nämligen beviljats drygt sex miljoner i stöd för en investering i Smålandsleden. Medel kommer från EU:s landsbygdsprogram via Tillväxtverket som hanterar stödet.
(Foto: Frida Ohlin)
Sävsjö kommun har beviljats 442 000 kronor - och arbetet innefattar olika delar som ska få ett lyft.
– Vi kommer skapa tydligare uppmärkningar och ledentréer där det kommer finnas kartor och en stor skylt att läsa om leden. Sen har vi även tänkt två mindre entréer också som förmodligen kommer hamna vid Hultsjö och Hjärtlanda, berättar Andreas.
Sly kommer röjas, leden kommer troligtvis breddas och spångar kommer bytas ut.
Tanken är även att lägga till ytterligare en övernattningsplats med vindskydd och grillplats - utöver de tre som redan finns.
Folkhälsan
För hjälp med skötsel av leden har kommunen sedan länge betalat IFK Sävsjö för visst underhåll - vilket de också kommer fortsätta med för att hålla leden i topptrim efter upprustningen.
Hugosson tror att detta kommer bli en bra satsning för både kommuninvånarna och besöksnäringen.
– Att vi gör detta kopplas ju till folkhälsan så att fler kan få chans att gå, eller för den delen cykla, och upptäcka naturen. På vägen finns det ju kuperad terräng, sjöar, odlingslandskap och stenmurar som skapar "småländsk feeling".
Hur tycker du det känns att dra igång med detta?
– Om jag får säga utifrån mig själv som privatperson tycker jag att detta kommer bli suveränt! Jag nyttjar ju den här leden privat för cykling och det finns några snåriga partier att fixa, så jag tycker det blir bra det här.
Kvalitetskriterierna för Nationellt ramverk för vandringsleder innehåller tre steg. Med de nuvarande bidraget och satsningen som ska vara klart i februari 2025 tar sig Sävsjö kommun an steg ett.
Men inom det relativt nystartade Friluftsrådet i kommunen finns visioner om både steg två och tre i framtiden.
– I det läget skulle det handla mer om naturturism. Kanske koppla ihop med kollektivtrafiken och guidade turer. Att visa upp avstickare med till exempel Forssa Kvarn, teatern, campingen och ruinen. Att koppla på upplevelser.