
När Forssa Kvarnagård öppnar för sommaren imorgon torsdag är det premiär för glass i kvarnen. På söndag är det öppen trädgård runt om i Sverige och då är också trädgården intill kaféet öppen för besökare.
– Vi har beställt vackert väder till helgen, säger Claes Rostedt.
Det blir glass, öppen trädgård och öppet tre dagar i veckan under juli och augusti när Forssa Kvarnagård öppnar för sommaren.
– Nu ser vi fram emot att öppna igen och välkomna alla besökare. Vi har dessutom beställt vackert väder till helgen, säger Claes Rostedt och ler.
Det är ingen hemlighet att Claes är förtjust i glass och extra bra blir det om det dessutom är sommar och sol. Och till helgen verkar det som om regnet gör uppehåll och att det istället blir en del sol eller i all fall uppehåll.
– Vi har öppet varje vecka under sommaren, torsdag till lördag i sex veckor, berättar Therese Rostedt som också ser fram emot att ta emot gäster igen.
Tillsammans driver makarna Forssa Kvarnagård med kafé, kvarn och gårdsbageri. Sedan huset som inrymmer kafé och gårdsbageri byggdes för några år sedan har de successivt utökat öppettiderna och har numera öppet varannan helg året runt och sommartid är det alltså öppet torsdag till lördag varje vecka. I helgen är det dessutom öppet på söndag.
Glass från grunden
Claes visar vägen in i kvarnen där den nya glassboxen i dagarna har fått flytta in. Det är inte vilken glass som helst utan kravmärkt ekologisk glass och för den som önskar kommer det finnas egengjord choklad- och kolasås.
– Vi föll för Sänktalens ekologiska glass från Östergötland. De har egna mjölkdjur och gör glass från grunden. Det är ekologiska ingredienser och svenskt så långt som möjligt förutom vissa saker som till exempel hasselnötter som vi inte kan odla i Sverige. Den här glassen tycker vi känns bra att servera, säger Therese Rostedt.
Glass är något som har efterfrågats av besökarna och i kvarnen som har omkring 50 sittplatser finns det gott om utrymme för att servera glass.
– Vi har både vegansk sorbet och gräddglass. Skogsglänta är till exempel en lite rolig sort med smak av hallon, blåbär och lingon. Det är väldigt trevligt att ta tillvara på den svenska råvaran som finns, säger Therese Rostedt.
Ekologisk glass serveras från och med imorgon. Foto: Magdalena Anderås
Svenska råvaror och lokalproducerat är också kännetecken för kaféets bakverk och de vedungsbakade pizzorna gjorda på mjöl från kvarnen. Även glasstrutar kommer framöver att tillverkas av kulturspannmålet.
– Vi hoppas kunna göra egna våffelstrutar på vårt eget mjöl inom kort och det känns jätteroligt. Det kommer vi göra dem på siktat emmer och lite fullkorns enkorn. Enkorn har ett väldigt tunt skal så man märker inte att det är fullkorn och det är förstås finmalet, säger Therese Rostedt.
Ibland serveras våfflor utanför kaféet och när det nu finns glass på gården kan det hända att det ibland blir både glass- och våffelkafé inne i kvarnen.
Trädgård i fokus på söndag
På söndag är det dags för årets upplaga av öppen trädgård där trädgårdsintresserade ger sig ut på tur för att besöka trädgårdar som öppnats upp just den här dagen. Mellan kaféet och familjen Rostedts hus finns trädgården som växer en liten bit för varje år och det är Therese som har störst trädgårdsintresse.
– Det är fortfarande en trädgård under uppbyggnad med perenner, rosor, äppelträd och lite odling. Det är avkoppling för mig, ett sätt att vara kreativt. Det är inte perfekt och det strävar jag inte efter, säger Therese.
– Även Norregårdens hyvleri, Norrhagens lilla gröna och Mattsons i Källäng har öppet på söndag om man vill åka på en lokal trädgårdsrunda, berättar Therese.
För Therese är trädgårdsarbete avkoppling. Foto: Magdalena Anderås.
Öppen trädgård, höstmys och gårdsrunda är återkommande evenemang på gården som lockar extra mycket besökare.
– Det kan nog vara 500 besökare eller fler en sån dag. De första åren var vi bättre på det här med statistik och räknade till mellan 250 och 300 besökare per dag men då hade vi bara öppet två dagar och inte så många kvällar. Nu är nog antalet besökare lite mer varierat eftersom vi har öppet fler dagar i rad, säger Claes.
– Varje dag vi har öppet kommer det nya besökare. Jag skulle säga att hälften är nya och så har vi ju många stammisar förstås.
Therese tipsar om att det är bra att komma vid fyra- eller femtiden om man vill beställa pizza och slippa kö. Det är fler besökare både under lunchtid och på kvällarna då det är öppet till halv nio.
– Vi får ofta höra av nya besökare att de kommer för att de hört hur trevligt det är här. Det är också uppskattat att vi har öppet varannan helg under hela året. Vi har stammisar från hela Höglandet som kommer regelbundet, berättar Claes.
Besökare från Vaggeryd och Jönköping hittar också till gården och under öppen trädgård kommer det många besökare från hela länet. Det är också en och annan vandrare och en hel del cyklister som passerar kvarnen som hittar till den.
– En del som cyklar lite längre ser det som ett trevligt stopp och stannar här och käkar, berättar Claes.
Surdeg och kalljäsning
Förberedelserna startar flera dagar i förväg. Surdegen sätts två dagar innan och på onsdagarna är några av medarbetarna på plats. Just den här onsdagen har nya skyltar målats för att leda besökarna rätt till glassen, pizzorna och parkeringen. Men framförallt är det bakningen som drar igång.
– Dagen innan är det prepping. Då bakas bröd, bullar, wienerbröd och croissanter som får kalljäsa så att smakerna utvecklas. Annat bakas dagsfärskt. Pizzadegarna sätts också dagen innan och nästa dag sätter vi nya degar inför nästa dag, berättar Therese.
Till sin hjälp har de Maja Larsson som är bagare och Elisabet Albrecktsson som också står för mycket bakning. Dessutom består personalstyrkan av ett gäng ungdomar som gör allt från att servera och ta betalt till att baka och diska.
– Vi har tolv fantastiska ungdomar från högstadieåldern och uppåt som jobbar här och de är så duktiga. Det är ett gott gäng och vi upplever att de har väldigt trevligt ihop, säger Therese.
– Sommaren är rolig, vi är fler som jobbar och det är full fart. Nu ser vi fram emot första sommarhelgen och hoppas på bra väder, säger Claes.