SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande, och Benita Jörgensen, ekonomichef, berättar om delårsrapporten från augusti. Foto: Frida Ohlin
Pekar mot 17 miljoner i underskott: "Ser allvarligt på detta"
2024-10-11 17:04

Enligt delårsrapporten från slutet av augusti pekar nu siffrorna att det väntas ett underskott på 17,9 miljoner kronor för Sävsjö kommun.
– Vi måste se över vad det är som kostar, säger kommunalråd Therese Petersson (KD).


Under 2023 konstaterade politikerna i Sävsjö kommun att kommande år skulle komma att bli utmanande i samband med inflation, lågkonjunktur och höjda räntor. 
Det sattes en samlingsbudget av kommunfullmäktiges samtliga partier med plan att avsluta 2024 med ett resultat på 3,2 miljoner kronor. 

Nu ser det dock inte ut som att året kommer avslutas så positivt - utan att det i stället kommer resultera i ett underskott på 17,9 miljoner, det vill säga närmare 21,2 miljoner sämre än budget.

– Det var redan en rätt tight budget och det har varit ett tufft år ekonomiskt. Utgifterna ökar mycket och vi får inte in motsvarande på skatteintäkter. Men vi är inte ensamma utan det ser likadant ut i hela Sverige skulle jag vilja säga, säger ekonomichef Benita Jörgensen.

– Givetvis är det inga roliga siffror. Inom socialen är det svårt att träffa rätt beträffande individ- och familjeomsorgen. Det är lite som ett gummiband som man inte riktigt vet hur det kommer slå, säger kommunalråd Therese Petersson (KD).

Socialnämnden
Och just socialnämnden är den störst bidragande faktorn till underskottet då nämnden beräknas landa på 17,4 miljoner sämre än budget.
Även kommunstyrelsen står bakom en del av underskottet eftersom de använde 2,5 miljoner kronor av sin budget för att täcka upp för besparingskravet som sattes på bemanningsenheten.

– Vi ser ökade behov inom hemtjänsten och de boende har tyngre vårdbehov. Samtidigt har vi inte fått lika mycket statsbidrag som vi hade hoppats på, säger Benita Jörgensen.

– Utöver det har vi även en del externa placeringar som kostar mycket.


Foto: Frida Ohlin

Tidigare i år har det upphandlats en genomlysning av individ- och familjeomsorgen.

– Vi måste se över vad det är som kostar, och vi ser allvarligt på detta. Men vi får inte tappa styrfart utan fortsätta med tillväxtfrämjande investeringar, säger Petersson.

– Det är anmärkningsvärt att vi vår ”lilla” Sävsjö kommun precis är i hamn med att ha självfinansierat en skola i Rörvik för 100 miljoner och under innevarande år investerat i dryga 90 miljoner, även det med egna medel.

Resultatutjämningsreserv
Efter delårsrapporten den 31 augusti har det dock inkommit indikationer på att underskottet dock inte kommer bli så pass stort som befarat tack vare skatteintäkter, men då rör det sig om drygt 1,8 miljoner kronor vilket inte kommer bidra med tillräckligt.

– Som tur är har vi en resultatutjämningsreserv på 60 miljoner. Men framåt kommer vi behöva tänka oss för i alla förvaltningar. 

Kommunledningskontoret får nu i uppdrag att se över om det finns ytterligare åtgärder att ta till. Trots det kommer kommunen troligtvis behöva låna pengar i slutet av året. 

– Jag tänker runt 30-40 miljoner, säger ekonomichefen. 

Kan det finnas ytterligare skäl till att kommunen hamnade i den här situationen?

– Pensionskostnaderna har varit svåra. De nu har legat jättehögt för att få dem att hamna på lönenivå i och med inflationen.

Både kommunalrådet och ekonomichefen menar på att Sävsjö kommun trots allt har en god finansiell ställning. 

– Vi i politiken satsade medvetet på en offensiv budget inför 2024 för att våra verksamheter inte skulle drabbas av den lågkonjunktur som landet befinner sig i. Tack vare fantastiska resultat under flera år har vi både kunnat investera och lägga undan i en reserv. Vi klarar något, eller till
och med några, år med sämre resultat för att minska konsekvenserna av lågkonjunkturen för kommuninvånarna, säger Petersson. 

– Genom så goda resultat bakåt har vi kunnat investera och bygga på att fortsätta vara en attraktiv kommun. Strategiskt fortsätter vi arbeta på att öka befolkningssiffrorna, där vi i år tappat lite drygt 30 personer. Vi ser till att förvalta det vi har och är redo när det vänder.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Bakad potatis
▪️Matpajer
▪️Sallader
▪️Grillad toast på surdegsbröd

Serveras från 11.00.
Sallad, dressing, bröd och smör ingår.
Ta med: 110 kronor
På plats: 125 kronor inkl kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.