
Fritidsgården i Rörvik har stängt på grund av besparingskrav, något som ungdomar som skulle besöka fritidsgården i måndags upptäckte när de möttes av en stängd dörr.
– Det är mitt ansvar och jag beklagar att vi kunde ha varit mycket tydligare naturligtvis, säger Anders Varga.
I december fick kultur- och fritidsnämnden i uppdrag av kommunfullmäktige att spara 900 000 kronor efter sent beslut om 2025 års budget.
– Det är klart att då har vi jobbat hårt hela december för att hitta de här pengarna. När vi ser över hela verksamheten så kom vi fram till att det är där vi kan spara pengar med en redan tajt budget och vi behöver stänga Rörviks fritidsgård, säger kultur- och fritidschef Anders Varga.
Det stora besparingskravet har också gjort att en planerad anställning inte kan genomföras.
– Vi fick avbryta en rekrytering som vi hade ute till en fritidsledare på hundra procent. Det är klart att det drabbar någon verksamhet och tyvärr så blev det Rörviks fritidsgård som drabbats i detta läge. Och det är otroligt tråkigt vill jag betona.
I måndags möttes ungdomar som skulle besöka fritidsgården som är inrymd i skolan av en låst dörr.
– Det är mitt ansvar och jag beklagar att vi kunde ha varit mycket tydligare naturligtvis. Dels tror jag inte att det hade blivit bättre att vi hade haft två måndagar öppna och sen stängt. Dels är det en tajt budget på kultur och fritid och vi behöver börja de besparingarna direkt, säger Anders Varga.
– Vi har tuffa ekonomiska tider och vi måste göra vad vi kan. Efter att ha gått igenom hela verksamheten så är det där vi känner att vi måste dra in helt enkelt.
Fler besökare
Under hösten har antalet ungdomar som kommer till fritidsgården som håller till på Rörviks skola ökat efter att man tidigare haft få besökare. Omkring 20 ungdomar kommer regelbundet och antalet har varierat från 10 besökare vid något tillfälle och uppåt 30 vid något annat tillfälle.
– Det är det som gör allra mest ont skulle jag säga, att vi egentligen har fått igång fritidsgårdsverksamheten i Rörvik.
Anledningen till att fler besökt fritidsgården under hösten tror Anders har att göra med att fritidsledare finns på plats på Rörviks skola under skoltid för relationsskapande aktiviteter en eftermiddag i veckan. På Hofgårdsskolan har man också den typen av aktiviteter på dagtid.
– Att vi har fått så pass många besökare i Rörvik tror jag har mycket med skolnärvaron att göra, just de här relationerna man skapat. Därför är det extra tråkigt att lägga ner den verksamheten. Det är verkligen inget vi vill göra.
Kan ett alternativ vara att ha öppet färre tillfällen i Sävsjö istället för att stänga i Rörvik?
– Det är ett alternativ vi såklart har diskuterat. Vi har vänt och vridit och hur vi än hade gjort så är det någon grupp av ungdomar som drabbas. Vi har olika grupper i Sävsjö, vi har funkisverksamhet och vi har mellanstadieverksamhet i samarbete med andra och någon kväll har vi lite fler tjejer. Dessutom så är lokalerna i Sävsjö anpassade till att bedriva fritidsgårdsverksamhet på ett annat sätt än vad det är i Rörvik där verksamheten bedrivs i en skola.
Anders Varga berättar att man före besparingskravet tänkt göra investeringar i samråd med skolan för att få till en bättre miljö för fritidsgårdsverksamheten.
Föräldrar hör av sig
Föräldrar vars ungdomar har besökt fritidsgården i Rörvik har hört av sig till Anders Varga på grund av stängningen.
– Jag förstår dem och tycker att det är bra att föräldrar reagerar. Jag har sagt att vi ska sitta ner och prata. Finns det någon lösning så är det naturligtvis jätteintressant att titta på den lösningen men jag vågar inte lämna någon garanti kring det.
I Sävsjö har fritidsgården öppet måndagar, tisdagar, torsdagar och lördagar antingen eftermiddag eller kväll eller både och. Stockaryds fritidsgård har öppet på onsdagskvällar.
– Den verksamhet vi bedriver ska vi hålla igång så bra vi bara kan med kvalitet. Vi blir mer sårbara och det kan bli att vi kommer att behöva stänga vid sjukdom eller någon form av frånvaro för vi har en väldigt tajt budget för fritidsgården 2025.