SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Annie Karlsson och Ellen Lannemyr bjuder in till tävling. Foto: Science Park
Länets bästa idéer och innovationer lyfts fram i tävling: "Vi gillar alla idéer"
2024-10-16 14:16

Science Parks årliga innovationstävling fokuserar extra på hälsa och välbefinnande och på hållbar produktion och konsumtion. Den som har en idé är välkommen att skicka in sitt bidrag under oktober.

Sedan många år arrangerar Science Park Jönköping en innovationstävling där den som har en idé eller innovation kan vara med och tävla fram till den 29 oktober. 

– I år vill vi spetsa till det lite för vi har ett större tema som vi jobbar med på Science Park som handlar om hälsa och välbefinnande. Därför vill vi hitta idéer inom det området, säger Ellen Lannemyr, affärsutvecklare på Science Park Jönköping.

Elin Lannemyr och Annie Karlsson som båda är affärsutvecklare på Science Park berättar att de letar lite särskilt efter tävlingsbidrag inom ytterligare två områden som är hållbar produktion och konsumtion och innovativa lösningar. Förhoppningen är att fler ska inse att de sitter på bra idéer att jobba vidare med. 

Brett tema
– Många kanske tänker spontant att det är sjukvård vi pratar om när det gäller hälsa och välbefinnande, men vi ser det som ett väldigt brett tema. Det kan vara både produkter och digitala lösningar och tjänster, så där försöker vi hjälpa till att tänka större, säger Ellen.

Området som handlar om hållbar produktion och konsumtion utgår från FN:s globala mål. 

– Det kan handla om cirkulära idéer, produktidéer utifrån kanske spillmaterial eller saker inom det området. Och sen så har vi även en del som handlar om unika innovationer, sådant som kanske inte finns alls sedan innan, säger Ellen.

Det finns två olika vinster. Den bästa innovationen vinner 100 000 kronor som ska användas till vidareutveckling av idén och en plats på Science Parks inkubatorsprogram. Det finns också ett pris på tiotusen kronor i utvecklingsmedel för bästa idé.

Förra året skickades ett 80-tal förslag in och tävlingsbidragen kom från alla kommuner i länet. De inskickade idéerna kan leda till mer oavsett om man vinner något av priserna. 

Lokal kontakt
När man skickar in sin idé eller innovation får man kontakt med sin lokala affärsutvecklare från Science Park. I Sävsjö kommun är det Annie Karlsson som är affärsutvecklare både på Science Park och på Sävsjö Näringsliv. 

– Vi gillar alla idéer. Har man en affärsidé så är man alltid välkommen att prata med oss, säger Annie.

Just att man kan få kostnadsfri hjälp kring från Science Park för sin affärsidé är något som Ellen och Annie vill lyfta fram och som alla kanske inte känner till. 

– Det är ju jättemånga ute i länet som sitter på idéer. Här kanske man vågar skicka in sin idé. Och så kommer man i kontakt med Annie som kan hjälpa till och ge verktygen att komma vidare, säger Ellen.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Mest lästa just nu
Krönika: Möten med Elna
”Sävsjö är bäst!” Så löd hennes devis, Elna Nilsson, bibliotekarien och hembygdsforskaren, Sävsjös kändis.

Själv stötte jag på Elna redan som barn då hon läste sagor för oss småttingar i biblioteket. Sagohörnan hette det och vi satt på små skinnklädda puffar som var gjorda som tärningar i storformat. Häftigt, tyckte jag, fast jag inte uttryckte mig så på den tiden. Jag gillade Elna men en gång blev jag riktigt förnärmad på henne. Det visade sig nämligen att hon trodde att jag med mitt korta hår var en pojke.

Jag kände mig djupt kränkt för att återanvända ett ord som knappast var i bruk på den tiden. Långsint var jag också. Så till den grad att jag nästa gång vägrade sätta min fot i bibliotekslokalen och inte ens lät mig lockas av den påse med godsaker som alla barn från Sagohörnan belönades med till jul. Nej minsann, skulle jag ta emot godiset så fick det
levereras till mig där jag stod utanför bibblan med mamma som säkert skämdes för mig.

Sedan förbättrades Elnas och min relation betydligt. På gymnasiet valde jag att prya på biblioteket och det var en vecka som jag minns. Bland annat fick jag skylta ett fönster – en uppgift som jag gick in för med liv och lust. Elna trodde att jag arbetat hela natten med mina skyltar med citat från kända personer om bokläsningens välsignelser. Riktigt så ambitiös var jag nog inte, men näst intill.

Jag fick också plasta in en svit romaner av Agnes von Krusenstjerna och eftersom jag är allt annat än händig kan man tänka sig hur böckerna såg ut efter min behandling. De torde i vilket fall som helst vara utgallrade från hyllan för länge sedan.

Ännu ett antal år senare var jag hembjuden till Elna tillsammans med några äldre damer och jag slogs av hur unga och friska till sinnes dessa i mina ögon gamla kvinnor var. Jag noterade att de alla var ensamstående och jag funderade över om det fanns något samband mellan deras civilstånd och det faktum att de var ovanligt pigga, glada och kreativa.

Nu vill jag återge ännu ett minne som är förknippat med Elna och då krävs det en viss bakgrundsinformation. Kanske några av mina läsare kommer ihåg professor Henry Higgins språkpris. Det instiftades av Hilbert Björkdahl och delades årligen ut till en glad mottagare från var och en av de fyra höglandskommunerna. Om detta har jag berättat i en publikation med texter av nämnda pristagare.

Men som jag tror att ingen längre minns denna bok tar jag mig friheten att presentera delar av mitt förord till boken i något omstöpt form.

Rätt som det var stod de på trappan! En för mig okänd man klädd i tweedrock och med filthatten käckt på sned, kyrkoherde Winter med en bok och en tavla där ordet Diplom skymtade, Yvonne från biblioteket med en chokladask i ena handen och en blomsterkvast i den andra och Smålands-Tidningens sävsjöreporter Lars-Åke Sandqvist med kameran på magen. Min förvirring var stor. Vad ville de? Kyrkoherden tog till orda och läste med klar stämma upp texten på det diplom han höll i handen. Jag uppfattade att det var en prismotivering och att den gällde mig, men vad i hela friden rörde sig det hela om?

Snart satt vi vid kaffebordet och det började gå upp för mig att jag förärats professor Henry Higgins språkpris. Jag hade läst om det i tidningen, men var inte riktigt införstådd med dess innebörd. Nu föll bitarna så sakta på plats och jag kände mig genuint glad och hedrad.

Med detta kunde historien ha slutat för min del. Men liksom flera andra pristagare hade jag sedan glädjen att få vara med i juryn för språkpriset. I mitt fall gällde det förstås Sävsjö kommun och det var verkligen inte svårt att hitta värdiga pristagare där. Varje vår var det ett nöje att få skriva en prismotivering och sedan vara med och överraska en glad mottagare.

Ett av dessa tillfällen minns jag särskilt väl. Elna Nilsson var årets mottagare och ”professorn” hade som fingerad representant för dåvarande Elverket ringt henne i god tid för att förvarna om att hon den aktuella onsdagskvällen måste hålla sig hemma eftersom det skulle vidtas viktiga mätningar av elektriciteten i hennes hus. Hon lovade och allt var frid och fröjd.

Glada i hågen tågade vi i juryn upp mot hennes hus, men snart förbyttes vår förväntan i oro då ingen svarade på våra upprepade ringsignaler. Tänk om vår kära pristagare blivit sjuk. Vi tog oss friheten att kika in genom fönstren och började så smått spana runt i trädgården. Stämningen blev mer och mer lik den som brukar råda i de Agatha Christie-deckare som vår pristagare gärna läste när hon ville koppla av. Kunde något ha hänt henne?

”Vi får åka runt i samhället och se var hon kan vara”, sa någon. Sagt och gjort. Snart var vi på väg i olika riktningar. Sandqvist från tidningen hade förstås bäst kläm på vad som hände denna kväll i kommunen. Han körde raka vägen till Komstad och kunde efter en stund ringa och meddela att han hittat Elna på en sammankomst med hembygdsföreningen.

Nu gällde det bara att locka henne hem igen och det gjorde han genom att be henne följa med för att titta på några bilder på redaktionen. Vår stackars hembygdsforskande bibliotekarie hade vid det laget börjat få sina dubier och när tidningsmannen körde henne hem i stället för till tidningens sävsjökontor och hon dessutom fick se kyrkoherde Winter stå vid porten blev hon övertygad om att någon tragisk händelse skett i familjen. Det var således en mycket skärrad Elna som steg ur bilen. Så här var det förstås inte tänkt att det skulle bli och därför skyndade vi oss fram med presenter och diplom.

Det tog en stund innan hon hämtat sig, men när vi senare satt vid kaffebordet hade vi en mäkta stolt och lycklig Elna i vår krets. Hon skrattade gott åt hela historien och efteråt fick jag veta att hon underhöll alla sina vänner med den. Men varför var hon då inte hemma när hon lovat vara det? Hon var ju känd för att vara pålitligheten personifierad.

Jo, saken var den att hon blivit kallad till mötet i Komstad samma kväll som mannen från Elverket skulle göra sina mätningar. Hon ringde då till nämnda verk för att försöka få tiden ändrad. På Elverket visste man förstås inget om saken och därför tänkte Elna att det måste ha varit ett busstreck av något slag – vilket det ju också var på sitt sätt – och att hon inte hade någon anledning att stanna hemma.

Så kan det gå! Vi är många som saknar Elna. Finns det över huvud taget sådana människor som hon längre? Jag hoppas innerligt att det gör det för annars känns livet grått och trist.
Fritidsgården i Rörvik stängd på grund av besparingar

RÖRVIK I måndags möttes ungdomar i Rörvik av en låst dörr när de skulle besöka fritidsgården.

Socialtjänstens svar efter insändaren: "Önskar att man anmäler avvikelse"

SÄVSJÖ KOMMUN I en intervju svarar socialchefen och områdeschefen för äldreomsorgen på en undersköterskas insändare om situationen inom äldreomsorgen.

Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
Vi har flera olika rätter som
▪️Dubbel klassiker
▪️Kebabrulle
▪️BBQ-burgare
▪️Tunnbrödsrulle
▪️K Royal
▪️Barnmeny
Visa dagens lunch från ytterligare 7 restauranger
Erbjudande
Du följer väl oss på Facebook?
Vi letar ständigt efter riktigt bra klipp till er! Stora volymer innebär låga priser😃Snabbt in, snabbt ut! Boka ditt klipp på vår Facebooksida!”
Idag
Karl, Karla har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
5 ⁰C
3 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.