Vrigstad Ostkaka går samman med Ello i Lammhult. Den småländska ostkakan och de småländska isterbanden slår följe från och med idag. Ostkakan kommer fortsätta att tillverkas i Vrigstad precis som tidigare.
– Att produktionen skulle bli kvar här var förutsättningen, säger Pernilla Wihrén.
Två kända smäländska matvarumärken gör nu gemensam sak. Ostkaksbageriet i Vrigstad som funnits i familjen i tre generationer byter nu ägare och det är systrarna Stina Selander och Lisa Andersson som tillsammans äger och driver koncernen Ello i Lammhult som tar över.
– Det känns spännande, tillsammans blir man ju så mycket starkare, säger Pernilla Wihrén ägare av Ostkaksbageriet i Vrigstad.
– När vi började prata kändes det som att det bara klickar ju både när det gäller historia, värderingar och produkter. Isterband och ostkaka, det blir inte mer Småland än så, säger Stina Selander, vd för Ello i Lammhult Holding AB och dess dotterbolag.
Småländskt mathantverk
Siktet är inställd på att leverera småländskt mathantverk från de båda livsmedelsproduktionerna i ännu större utsträckning i framtiden.
– Vårt fokus är att lyfta varumärket. Det är ju så vi jobbar i Lammhult också. Det är ju Lammhult som är vårt varumärke som vi jobbar på och vill nå ut med. Och det kommer vara samma fokus här, säger Lisa Andersson, marknadschef.
För att öka effektiviteten ska områden som sälj och administration synkas ihop. Pernilla Wihrén kommer finnas kvar som senior advisor under ungefär ett halvårs tid.
Nygräddade ostkakor redo att distribueras till butiker runt om i landet. Foto: Privat
Ostkaka och ostpaj
Det var Pernilla Wihréns mormor och morfar som först började med osttillverkning på 1960-talet och sen ostkaka i början av 1970-talet. Därefter tog Pernillas pappa Alf Wihrén över och utvecklade företaget vidare och tillverkningen av ost och ostkaka delades upp i två bolag.
När Alf gick i pension klev Pernilla in som ägare. Förutom ostkaka säljs också jordgubbs- och hjortronsylt och dessutom har Pernilla under de senaste åren tagit fram ostpajer som ökar i efterfrågan.
– Att produktionen skulle bli kvar här var förutsättningen. Jag känner väldigt starkt för mitt arv och för mina medarbetare. Vrigstad är väldigt förknippat med Vrigstad ostkaka så det var superviktigt för mig, säger Pernilla Wihrén.
– Vi är också väldigt måna om det. Det kände vi direkt när vi började prata, att Vrigstad ostkaka ska ju tillverkas i Vrigstad. Precis som vi är måna om att vår tillverkning sker i Lammhult, säger Stina Selander.
Isterband och sylta
Ello i Lammhult har också funnits i tre generationer och startades i mitten av 1940-talet av systrarnas farfar som var uppväxt i Sävsjö och bedrev både charkuteri och slakt. 1984 tog Stina och Lisas pappa Kent Andersson över och en ny anläggning byggdes i utkanten av Lammhult.
Kent utvecklade verksamheten ytterligare och delade upp verksamheten i två delar, nötslakteri och charkuteriprodukter under varumärket Lammhults. De mest välkända produkterna är isterbanden och sylta men grillkorv, prinskorv, kryddkorvar, lökkorv, medvurst, leverpastej och korvkaka tillverkas också och råvarorna är svenska.
Vid årsskiftet 2022 - 2023 var det dags för generationsskifte och Stina och Lisa tog över med målet tydligt inställt på att växa.
– Vi pratar mycket om att vi vill bli större, både när det gäller våra charkuteriprodukter och vårt slakteri men också i koncernen, säger Lisa Andersson.
Att få lämna över bitar som inköp, distribution och sälj, som Pernilla Wihrén själv haft ansvar för, till den större koncernen som kommit längre på de områdena, ser hon som en viktig bit för bageriets utveckling.
– Vi har stor förfrågan utifrån och det har varit en svår nöt att knäcka genom olika samarbeten. Jag ser så mycket positivt i detta för bageriets del, säger Pernilla.