Nu byggs Vrigstads första offentliga laddstationer för elfordon hos Circle K. Snabbladdarna på 400 kilowatt kan ladda både personbil och tunga fordon.
– Vägen är vår livsnerv. Jag säkrar framtiden lite mer med laddstolpar för då kommer jag ha en mer komplett station, säger Tommy Gunnarsson.
Laddstolpar för snabbladdning av både bil och lastbil håller just nu på att sättas upp hos Circle K i Vrigstad som gör en mångmiljonsatsning för framtiden.
– Det blir fyra laddstolpar och de har dubbeluttag så det blir plats för åtta personbilar, säger Tommy Gunnarsson, stationschef på Circle K.
Supersnabbladdare
Laddarna som är på 400 kilowatt brukar benämnas som supersnabbladdare och med dem är det också möjligt för lastbilar att ladda. Eftersom ytorna på området är begränsade kommer det vara möjligt för en lastbil i taget att ladda. Lastbilen kommer då ta upp plats för två personbilar.
– Tanken är inte att det här ska vara en renodlad lastbilsladdstation men det ska kunna finnas möjlighet för lastbilar att ladda.
Ökad efterfrågan
Efterfrågan på att ladda både bilar och tyngre fordon ökar hela tiden och Circle K satsar på laddstolpar på sina stationer runt om i landet. I nuläget finns för få ställen för ellastbilar att ladda på och Tommy berättar att bland annat fraktföretag efterfrågat möjligheten att ladda sina budbilar.
– Vi började få förfrågningar för ett par år sedan redan, bland annat från fraktfirmor med mindre lastbilar som kan behöva stödladda. Företag är en stor del av våra kunder.
För att ha plats för laddstolparna försvinner några av drivmedelsstationens parkeringsplatser. Ytan där laddstationerna kommer finnas har fram tills nu varit parkeringsplatser för kunder och används ofta för besökare till sporthallen. Marken köpte Tommy i samband med ombyggnationen av Vrigstad skola och då byggdes också en ny parkeringsplats på skolans område.
Helheten viktig
Nu görs en mångmiljonsatsning som förutom laddstationerna också inkluderar en ny dieselpump och ombyggnation inne i butiken. En viktig del är stationens kundtoaletter som nyligen fått nya handfat och toalettstolar.
– Vi ska göra om kring kassalinjen och göra lite större beredningsutrymme för maten. Vi säljer väldigt mycket mat, folk äter mer ute idag. Det gäller att få till helheten, att de går in i butiken och handlar. På laddstolparna kommer vi inte tjäna några större pengar i och med att det är tunga investeringar.
I veckan har det börjat grävas för de fyra laddstationerna. Foto: Magdalena Anderås.
Säkrar framtiden
Den större delen av investeringen i laddstoplarna står Circle K Sverige för och enligt Tommy är satsningen avgörande för framtiden när många bensinstationer runt om i Sverige läggs ner.
– Det är kul att ha en stark partner som vill satsa på oss. Det är ju ett väldigt starkt varumärke och vi har extremt mycket nytta av det, säger Tommy.
– Vägen är vår livsnerv. Jag säkrar framtiden lite mer med laddstolpar för då kommer jag ha en mer komplett station.
Antalet elbilar ökar hela tiden samtidigt som utvecklingen går framåt för fossilfria flytande bränslen som HVO och RME som är förnybara alternativ till diesel.
HVO står för hydrerade vegetabiliska oljor och producerades helt på vegetabiliska oljor till en början. Numera används även andra restprodukter som slakteriavfall, fiskavfall och frityroljor. RME, RapsMetylEster, tillverkas av omförestrad rapsolja.
– Var fjärde liter vi säljer på Circle K är förnyelsebart drivmedel. Problemet är att det inte går att få tag i större volymer så att det går att köra enbart på förnyelsebart. Idag har vi 40 procentig inblandning av fossilfritt i dieseln, berättar Tommy.
Satsar tillsammans
För två år sedan stod Tommy Gunnarsson i startgroparna för att på egen hand satsa på snabbladdare eftersom Circle K i det läget inte var beredda att investera i laddare för stationen. Satsningen skulle ske med hjälp av finansiering från Naturvårdsverkets investeringsstöd "Klimatklivet" men leverantören av laddstolparna kunde inte tala om vad priset skulle bli.
– Vi kom aldrig riktigt i hamn. De ville att jag skulle skriva på papper utan att veta vad det skulle kosta. Jag visste inte om det skulle kosta 3 miljoner, 5 miljoner eller 7 miljoner så jag tackade nej till det och betalade tillbaka de 800 000 som jag fått från Naturvårdsverket och sa att jag väntar med den investeringen.
Under en tid diskuterades en förbifart för riksväg 30 utanför Vrigstad och efter Sävsjö kommuns beslut om att vägen blir kvar genom samhället var Circle K beredda att satsa tillsammans med Tommy.
– Det var många i samhället som engagerade sig för vägen. Har vi inte vägen kvar kommer hela samhället dö till slut. Det viktigaste tror jag egentligen är att man känner att det finns hopp i samhället.
– Vi har både ungdomarna och lastbilschaufförerna här på kvällarna eftersom vi har öppet till 23. Vi är ett nav i samhället. Att 80% av våra kunder kommer från vägen gör det möjligt.
Leverans av el
I veckan har grävskopan satts till marken och byggnationen beräknas vara klar i januari men Tommy vet i dagsläget inte hur fort det går för Eon att leverera el till de nya laddarna. Väntetiden är i nuläget lång.
– Vi ligger på Eon nu men jag är rädd för att det här kan ta tid. Nu pratar vi med dem om att vi kan få fram lite kraft tills vidare så att vi inte har full effekt på det.
När laddstolparna kan leverera för fullt kommer det ta uppskattningsvis 15 till 20 minuter att ladda en personbil. Hur lång tid det tar beror på flera olika faktorer som vilken effekt bilen har möjlighet att ta emot och batteriets status och storlek.