Njudung Energi har uppdaterat förslaget kring vattenskyddsområde i Vrigstad och nu ges fastighetsägare och verksamma möjlighet att yttra sig igen.
Ett nytt steg har tagits i samrådsprocessen kring vattenskyddsområdet i Vrigstad. Njudung Energi har nu uppdaterat förslaget kring vattentäkten söder om samhället efter samrådsmöte tidigare i höstas. I den uppdaterade planen har kartan ritats om och skyddsföreskrifterna omarbetats. Nu ges berörda fastighetsägare och verksamma inom området möjlighet att yttra sig igen.
– Det största är att vi har minskat området rätt kraftigt. I början hade vi med vissa riskverksamheter men det har vi smalnat av ordentligt. Det var väldigt många som tyckte att nu är vi faktiskt en bit ifrån själva brunnsområdet och det har vi lyssnat på. Det är färre som berörs, säger Marcus Tingvall, vd på Njudung Energi.
Minskad sekundär skyddszon
Det är framförallt den sekundära skyddszonen som minskat vilket innebär att Obos Sveriges tilltänkta nya fabriksområde inte längre ligger i den zonen utan i den tertiära yttre zonen där få inskränkningar föreslås.
– Vår ambition är att hitta en nivå där vi kan skydda dricksvattnet samtidigt som att man kan leva inom med de restriktioner och de skyddsområden som finns.
Kartan visar det tidigare förslaget där de olika zonerna är inringade med röd, blå och grön linje. I det uppdaterade förslaget är hela områdena markerade med färg. Det är framförallt den sekundära zonen, det blå området, som minskats kraftigt. Karta: Njudung Energi
Uppdaterade skyddsföreskrifter
Även skyddsföreskrifterna har uppdaterats och här handlar det om att en del föreskrifter har tagits bort och en del andra har ändrats.
Exempel på det är att nyetablering av solcellsanläggning och batterilagring föreslogs förbjudas i både den primära och sekundära zonen men nu föreslås istället att solcellsanläggningar och batterilagring för hushållsbehov och för en verksamhets eget behov får byggas men att tillstånd krävs.
Tillstånd och anmälan
Det står på flera ställen i föreskrifterna om tillstånd och anmälan och Marcus Tingvall vill förtydliga att det handlar om tillstånd som man söker hos kommunens myndighetsnämnd, inte tillstånd enligt miljöbalken. Även anmälan görs till myndighetsnämnden.
– Det upplevde jag kanske att vi inte fick fram fullt ut i dialogen och det blandades ihop lite. Det måste vi försöka vara lite tydligare med och kommer att ta hjälp av Sävsjö kommun som får berätta hur en sån anmälan och och en sån tillståndsprocess går till.
Synpunkter och inspel
Det uppdaterade förslaget finns att ta del av på Njudung Energis hemsida och boende och verksamma i området har fått information. Nu kan man återigen komma med tankar och synpunkter på förslaget. Dialog med den referensgrupp som bildats i Vrigstad kommer också att ske.
– Om det är någon annan som har inspel så är man varmt välkommen med det till oss. Ju tidigare i processen desto bättre.
Efter att samrådsprocessen är klar ska beslut tas i både kommunfullmäktige i Sävsjö och hos Länsstyrelsen i Jönköping som också kommer ha ytterligare en samrådsprocess.