SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Frida Hillström
Mersin Ramans favoriter på nyårsmenyn: "Jag brukar köra på helstekt oxfilé"
2024-12-30 16:00

Årets sista middag är för de flesta en festlig historia. Efter julmaten lyxar man gärna till det med trerätters på nyårsafton. Mersin Raman är en av dem som lägger in en högre växel när det gäller nyårsmenyn och oxfilé är en klar favorit.

Vi träffade Mersin Raman, kökschef för Mi Amor, för att höra vad som är hans favoriter på nyårsmenyn. Han brukar laga festlig mat, finare tilltugg och mycket småplock. Förrätten brukar bli en blandning av ostar och tunt skivat kött. 

– Jag kommer från Balkan och vi är mycket glada i fetaost och mycket sallader och olika tomater så jag brukar göra en grekisk sallad till förrätt. Till det har jag bresaola eller någon parmaskinka och små tilltugg. Jag blandar också olika ostar som hårdostar, mögelostar och krämiga ostar och sedan har jag lite vindruvor, frukt och fikon till så de gifter sig med varandra, säger Mersin. 

– Bresaolan är tunt skivad och kan köpas färdig och skivorna rullar jag och lägger på en bricka och blandar dem med osten och allting så det ser snyggt ut. 

Oxfilé en favorit
Till huvudrätten brukar Mersin laga oxfilé och han lägger ner mycket tid och omsorg på att förbered köttet för att smakerna ska lyftas fram så mycket som möjligt.

– Jag brukar köra på helstekt oxfilé och den ska marineras i 1-2 dagar innan i lite örter och vitlök så att den får i sig smakerna. Sedan kör jag den i en låg temperatur på 125 grader i 30-35 minuter så att filén har en kärntemperatur på 55 grader. Då är den lite rosa när man delar den. Innan ugnen steker jag den lite så den får en fin stekyta. Så gillar jag den, säger Mersin 

Till köttet serverar han helst en finare konjakssås med kantareller som passar bra med rotfrukter.

– Jag gillar rostade rotfrukter men man kan också göra potatisgratäng eller någon fransk potatissallad, det är mer efter vad man gillar. Men potatisgratäng hoppar jag för jag gillar såser. I en gratäng är det bara grädde i och då har man inte mycket sås. Då har jag hellre rostade rotfrukter ihop med en konjakssås, säger Mersin 

Vad är mest krävande att laga av köttet eller konjakssåsen?

– Köttet kan vara lite jobbigt för det ska ju ha rätt temperatur. Det tillagas även efteråt när man tagit ut det ur ugnen och står det för länge i ugn blir det segare. Du ska tajma det precis lagom tills du äter, typ en halvtimme innan. Har köttet då stått för länge är det inte samma sak, säger Mersin. 

Utöver oxfilé och rostade rotfrukter brukar Mersin även fylla på med andra tillbehör som lamm och kåldolmar. 

– Vi brukar även köra på långkokt lammstek och då förkokar man det hela natten och sedan rostar man det i ugnen sista timmen. Då blir det som pulled pork och mycket mörare. Vi från Balkan brukar också fylla på med lite kåldolmar. Då tar vi surkål och fyller med ris, köttfärs och lite torkat kött så man får den rökta smaken och då har man det mer som tillbehör. 

Det finns även inslag av vegetariskt och olika typer av grönsaker. 

– Vi har också mycket vegetariska rätter från våra länder, vi brukar ha auberginer som jag skivar tunt och sedan steker och sedan klickar jag på färskost och rullar dem. Sedan har vi olika sallader gjort på vitkål, stekta grönsaker och wokade grönsaker. 

Enkel dessert som avslut
En trerätters meny kan bli mäktigt. Efter en majestätisk förrätt och huvudrätt föredrar Mersin helst något lättare till dessert. 

– Desserten brukar jag satsa på något som är lite lättare, man sitter ju och dricker och då vill man inte ha något som är för tungt till dessert och då brukar jag köra på någon enkel pannacotta eller tiramisu. Det är lite fluffigare och lättare. 

Maten låter han stå kvar på bordet under hela kvällen och där kan man gå och plocka när man blir sugen under kvällen. 

– Vi låter maten stå kvar på bordet fram till klockan 01.00 och känner man sig lite småhungrig kan man gå där och plocka lite. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Köttbullar med gräddsås och lingon
▪️Veckans fisk: Pocherad flundra med vitvinssås
▪️Veckans sallad: Räksallad
▪️Veckans pasta: Pasta med salami-pestosås
▪️Veckans vegetariska: Rödbetsburgare med pommes och chilicrême

Dagens rätt 138:- inkl. sallad, bröd, smör, dryck, kaffe & kaka serveras vardagar 11.30-14.00.
Häfte med 10 lunchkuponger: 1200:-, vårt lunchhäfte är personligt.
Avhämtning: 110:-.
Visa dagens lunch från ytterligare 7 restauranger
Erbjudande
MellandagsREA
Nu MellandagsREA på kvarvarande tomtar samt elljustakar och stjärnor med 70% rabatt.
Idag
Svea har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
-3 ⁰C
-7 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.