SävsjöAppen
Josef Erlandsson och Aron Axelsson berättar om renoveringen av huset på Stinsö. Foto: Magdalena Anderås/Privat
De tog sig an utmaningen att renovera timmerstugan på ön
2025-01-07 11:19

Under fyra månader renoverade Aron Axelsson och Josef Erlandsson timmerstugan på Stinsö i Allgunnen. Ett jobb som till stor del handlade om planering och logistik. 

– Omkring 40 procent av tiden har vi lagt på logistik, säger Aron Axelsson.

Sävsjö kommuns byggpris gick i år till Philip Lambach som renoverat en stuga på en ö i sjön Allgunnen. Till sin hjälp hade han en rad entreprenörer, däribland Arons bygg som utförde en stor del av arbetet. 

– Det är kanske bara en gång i livet man får göra en sån här grej. Det har varit en ära att bara få göra det här, att man fick förtroendet var jätteroligt, och sen att man lyckats ro i land det med, säger Aron Axelsson som driver Arons bygg.

– Det har varit ett väldigt roligt projekt, unikt och speciellt, säger medarbetaren Josef Erlandsson.

Aron Axelsson har tidigare arbetat ensam i sitt företag som han startade 2016 men inför arbetet med att renovera fritidshuset på ön anställdes Josef Erlandsson. De hann med att göra något kortare jobb innan det var dags att ta sig an timmerstugan på Stinsö som ligger ungefär mitt i sjön Allgunnen.

– När jag såg huset första gången, då kände jag att jag måste säga till Philip att det bästa vi kan göra är att riva huset och bygga nytt, men det ville han ju inte. Jag minns att jag pratade med nån om hur man gör en sån här grej, det känns ju nästan omöjligt. Då sa han att i det läget, då det är bara att hålla med och så bara kör man och hoppas på att det går. Och det har jag haft med mig hela det här projektet, säger Aron.

Huset blev klart och slutbesktigat i början av juli och kunde användas av Philip under resten av sommaren som han önskat.

– Vi lyckades faktiskt. Vi jobbade hårt med tidiga månader och ofta lite senare eftermiddagar. Och på kvällen ibland med för att kunna få ihop det med andra hantverkare, säger Aron.

Arbetsflotte
När isen hade gått upp i mitten av mars satte arbetet igång och fram till juli när bygget var klart blev det åtskilliga båtturer ut till ön i allt från isande kyla till gassande sol. 

– Vi kunde inte köra flotte alla dagar utan var det riktigt blåsigt så fick vi ställa in en tur, säger Josef.

– Man brydde sig inte så mycket om nederbörd, det finns ju presenningar, men däremot vinden då. Vi höll koll på väderrapparna och var det över 10 sekunder i byarna då fick man tänka sig för. Det kunde vara 12 till 15 ibland och då fick man vara glad om man kom över med båt, säger Aron.

Aron bor och har sitt företag i Allgunnaryd utanför Rörvik och har båt i Allgunnen vilket blev till stor nytta. Efter båten kopplades en arbetsflotte från Floattech i Värnamo, vilken klarar av en last på två ton. På flotten fraktades byggmaterial till ön och rivningsmaterial från stugan som inte kunde återanvändas fraktades tillbaka till fastlandet.

– Vi åkte väl inte varje dag med pråmen, men nästan. I början, innan vi hade solceller, hade vi ett elverk för att kunna köra maskiner och mikro. Det var ju inte tal om att gå på lunchrestaurang. 


På arbetsflotten fraktades allt material som behövdes till bygget. Foto: Privat

– Det första vi gjorde var att ta bort en stor öppen spis med skorsten. Det var ett jättearbete och det blev en stor hög med sten, tegel och murbruk att ta hand om. Vi behövde bära ner det till pråmen, ta in det till land och i det här fallet lasta på släpkärra och köra till deponi, säger Aron.

Logistisk utmaning
Redan från början stod det klart att den stora utmaningen var logistiken. 

– Vi behövde planera jättenoga inför varje dag. Det blir kostsamt att köra ut pråmen för ofta. Det tog 20 minuter enkel resa för två man. Så det gäller ju att räkna ut och få med sig rätt grejer och i rätt ordning. Det går inte att komma ut och ha glömt hammaren, säger Aron.

– Man måste använda det man har och försöka skapa av det man har. Man vill inte heller dra ut grejer för att sen behöva ta dem tillbaka. Omkring 40 procent av tiden har vi lagt på logistik.


Kamminen vinschades uppför den branta sluttningen. Foto: Privat

För att få så kort färdväg på vatten som möjligt utgick Aron och Josef oftast från en sommarstuga nära Grönvik söder om Rörvik. Vid några tillfällen när lasten var extra tung och svår att lasta använde gjorde man det i Sanden öster om sjön eftersom man där kunde lasta direkt med maskin. Ett exempel på det är den 250 kilo tunga kaminen som drogs uppför den branta sluttningen med hjälp av vinsch. 

– Det var en skön känsla när den hade kommit upp, det tog många timmar. Hela vintern grunnade jag på det där. Hur får vi den här 250 kilos kaminen upp på ön? säger Aron.

Last och frakt
En tillfällig brygga byggdes nedanför stugan för att kunna lägga an båten och flotten vid. Det var högt vatten när bryggan byggdes och när sommaren kom behövdes den byggas ut eftersom vattnet var betydligt lägre. 

– En stor del av materialet tog vi på lastbil ut till Grönvik och så har vi haft en liten plätt där som vi har förvarat material på. Sen har vi haft lastmaskin därifrån för att kunna köra det så nära vi kan till sjön. Vi byggde en trappa ner till sjön där vi kunde ha promen för att lasta den och så har vi gjort en ramp ut till promen.

Ibland var det enklare att sätta skivor över trappan för att kunna skjutsa till exempel betongsäckar ner till en person som tog emot och lastade på promen. Väl över på ön behövdes betongen och annat material bäras uppför en brant sluttning igen där en tillfällig enklare trappa byggts.


En av väggarna i stugan har fått nytt timmer och skadade delar i övriga timmerväggar har bytts ut. Foto: Privat

Ny timmervägg
Stugans västra vägg var i dåligt skick och behövde timras om, ett arbete som utfördes av timmerman Lars Nilsson från Växjö byggnadsvård. 

– Lars hade timrat upp väggen inne på land först. Sen har vi hjälpt honom att frakta ut den och så har han och hans killar monterat upp den, berättar Aron. 

Den nya timmerväggen tog ungefär tre dagar att bygga på plats.

– Det var också någonting vi hade att jobba mot för den här timmerväggen sjunker hela tiden. 

Bakom panelen finns stolpar som taket vilar på så att timmerväggen ska ha möjlighet att röra sig. Även väggen i badrummet är fristående så att den inte ska påverkas när timmerväggen rör sig.

Förlängt hus
En av gavelväggarna har öppnats upp för att förlänga huset. Stugan som var på ungefär 36 kvadrat är nu 55 kvadratmeter stor invändigt.

– Vi har öppnat upp den södra väggen. Här var tidigare en altan med tak och den ytan har vi byggt in så att huset blir lite större, säger Aron.

Ett litet kök har handbyggts på plats och i vår ska Aron och Josef bygga ytterligare en köksbänk och slutföra en del andra mindre jobb som inte är helt klara.

Cellulosaisolering och brädfodring
Till isolering av stugan har cellulosaisolering använts, ett material som har lägre miljöpåverkan och bra förmåga att ta upp fukt. Aron och Josef har också grävt för el, lagt nytt tak, byggt skorstenar till kamin och köksspis och byggt en ny veranda i söderläge.

För att öka husets livslängd och få den äldre och nyare delen av huset att smälta samman har utsidan brädfodrats. Invändigt har timmerväggarna behållits till största del med undantag för badrum. 

– Philip hade väl önskat att ha en timrad stuga men med det väderpåslaget som är där ute på ön så var det enda rätta att skydda den.


En ny kammin har flyttat in i stugan. Inne i huset syns mycket av den gamla timmerstommen. Foto: Privat


Solceller och batteri
Aron lyfter fram alla som bidragit till bygget med sina kunskaper och sin expertis. För att ordna el till huset har man byggt en off grid-anläggning som inte är ansluten till elnätet. Hans-Göran Hasselberg och Marcus Hasselberg från Energilandet installerade solceller och batteri som lagrar elen som produceras och Rickard Nikolausson från Nikolaussons el stod för elinstallationerna.

– Vi hade en dialog med kommunen om hur vi skulle göra med batterierna. Vi ville ha något brandsäkert och var tvungna att hitta ett bra alternativ. Då hittade jag det här miljöskåpet på Marketplace där man förvarar målarfärg och kemikalier i, för till exempel affärer eller industrier, säger Aron.

Miljöskåpet som placerats utanför huset har isolerats invändigt, klätts med panel utvändigt och försetts med sprinkler. Det har delats på mitten med en vägg där batteri och elskåp finns i den ena delen och varmvattenberedare och vattenintag från vattenpump och sjö finns i den andra. Med hjälp av lösningen med miljöskåpet har man försäkrat sig om att ett eventuellt läckage av batterisyra inte kan rinna ut i sjön. 

– Det har varit superintressant. När elanläggningen var i bruk sen då kunde vi köra maskiner och mikro och allting med den och vi gjorde inte av med något batteri överhuvudtaget. Jag tror den lägsta batterikapacitet vi hade var 98,9 procent. 


Huset kunder börja användas i juli. Foto: Privat

Förbränningstoalett och infiltration
Huset har försetts med en förbränningstoalett och Tezab Mark och Maskin i Lammhult stod för avlopp med infiltration för gråvatten, alltså diskvatten och duschvatten. Göte Karlssons Brunnsborrning borrade för vattenpumpen som förser huset med dricksvatten. Oscar Erlandsson Bygg stod för kakling i badrummet och murare Niclas Håkansson har murat för köksspis och kamin.

När det stod klart att bygget fått årets byggpris bad Philip, som under vinterhalvåret bor i Schweitz, Aron att ta emot priset vid prisutdelningen. Det är ingen tvekan om att projektet varit något utöver det vanliga och Aron och Josef är stolta över att ha rott det i land.

– Det känns jättekul. Det är en helt otrolig grej och särskilt när det blir uppmärksammat så här, det är jätteroligt, säger Aron.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Pannbiff med ölbräserad lök, lingonsylt och kokt potatis
▪️Veckans fisk: Panerad spätta med kokt potatis och dansk remouladsås
▪️Veckans pasta: Black and white

Lunch måndag - fredag 11.00-14.30
130 kr inkl. lättdryck, salladsbuffé, kaffe och dessert.
Take away: 115 kr inkl dricka och sallad. (Gäller ej à la carte, hamburgare)
Pensionärsrabatt (efter kl 13.00) : 120 kr
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Erbjudande
AW på Lilla
Vi startar det nya året med en fredags AW nu på fredag den 10/1! Öppet till 22.00

Vi kommer att servera husets hamburgare med pommes och våran egen dressing för 175:-


Boka gärna bord!
Välkomna!
Idag
Erland har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
1 ⁰C
1 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.