Stormen Gudrun svepte in över södra Sverige idag för 20 år sedan. Många människor vaknade upp till ett helt förändrat landskap och en av dem var Sven Andersson i Kännestubba som började dokumentera katastrofen dagen efter.
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun drog in över framförallt södra Sverige med förödande kraft. Vindbyar med orkanstyrka orsakade flera dödsfall och enorma materiella skador när stora skogsområden förstördes och hundratusentals hushåll blev strömlösa.
Småland var ett av landskapen som drabbades värst natten mellan lördagen den 8 och söndagen den 9 januari 2005. Sju människor miste livet i direkt samband med stormen som fällde mer skog i landet än någon annan känd storm. För många är minnet av stormen fortfarande starkt.
I Kännestubba tog Sven Andersson fram filmkameran redan på söndagen och började dokumentera det som hänt.
– Det var så chockerande och så oväntat. Vädertjänsten sa att det skulle bli storm och man tänkte inte mer på det, men de underskattade den. Det blev ju dubbelt så stark vind, säger Sven Andersson.
Totalt blev det 14 dagars filmande direkt efter stormen och senare under våren. Filmen visar hur landskapet och vägarna såg ut direkt efter stormen och hur folk hjälptes åt för att göra vägarna framkomliga.
– Det blev en chock för alla oss som var med. Det syns klart och tydligt på filmen att det var en chock den första tiden, säger Sven Andersson.
Premiär för allmänheten
Ikväll har filmen premiär för allmänheten i Kännestubba bygdegård då det också blir några intervjuer på plats och dessutom kaffe och ostkaka. Christer Sandström som är lokalpolitiker för Centerpartiet har sett filmen vid ett par tillfällen och fick idén om att visa filmen för allmänheten 20 år på dagen efter att stormen inträffade.
– Vi vill visa på samhörigheten i vår bygd. När det blir något krisläge så hjälps vi åt, säger Christer Sandström.
Som mest var 415 000 hushåll strömlösa och en vecka efter stormen var fortfarande 50 000 hushåll utan el. Många på landsbygden var utan ström under flera veckors tid och olika insatser gjordes för att klara av läget.
– Han har intervjuat många i Sävsjöbygden och fått med helheten med det katastrofläget som var då, berättar Christer Sandström.
Elkraftverk och virkeslager
Sven besökte bland annat Eksjö där försvarsmakten förberedde elkraftverk som skulle ut till drabbade. Senare besökte han dåvarande Sydkraft, som idag är Eon, och dokumenterade arbetet med att sätta upp och gräva ner elledningar. Efter stormen beslutade flera elbolag om att gräva ner elledningar för att säkra mot stormar i framtiden.
För många skogsägare innebar stormen en personlig katastrof. Omkring 200 miljoner träd fälldes i stormen vilket motsvarar 75 miljoner kubikmeter virke.
– Jag var på Byholma, på virkeslagret, och filmade. Det var 900 000 kubikmeter som lagrades där. Och sen var vi i Ramkvilla där Södra hade en hel åker med virke, säger Sven.
Filmvisningen är ett samarbete mellan Centerpartiet i Sävsjö kommun, LRF Lantbrukarnas Riksförbund, Studieförbundet Vuxenskolan och bygdegårdsföreningen.