Under torsdagen invigdes det nybyggda korttidsboendet Stjärnan på Sturevallen i Sävsjö.
– Vi vill att alla ska känna sig som stjärnor när de kommer hit, säger Madelene Sigfrid.
Det nya korttidsboendet Stjärnan för personer med funktionsnedsättning stod klart i november och har nu invigts.
– Det känns skönt att vi är i hamn och att vi nu kan fokusera bara på verksamheten. Det är jättehärligt att det är nya lokaler. Det är jättestor skillnad mot innan, säger Madelene Sigfrid, stödpedagog som arbetar på Stjärnan.
Barn, ungdomar, lärare och assistenter från anpassad grundskola hade särskilt bjudits in att vara med på invigningen och de barn som har korttidsvistelse på Stjärnan visade stolt runt i lokalerna där de redan börjat känna sig hemma.
Innan det blågula bandet klipptes fick besökarna ta sig en titt på baksidan av huset där anpassade lekredskap som gunga, snurrkarusell och bord för vatten- och sandlek finns. I snön gömmer sig också en studsmatta som man kan köra upp på med rullstol. Även snurrkarusellen och borden för vatten- och sandlek är anpassade för rullstol. Intill boendet ligger
Kerstin Hvirf, socialnämndens ordförande, höll tal och klippte band och sedan välkomnade Emmy Engdahl, enhetschef för funktionshinderomsorgen, besökarna in i huset.
– Äntligen! Så många år som vi har hållit på och pratat om detta och har lagt in skrivelser från FUB och vi på Socialnämnden har ju också hållit på väldigt mycket med detta. Så det är jätteroligt att få inviga och det är kanonfina lokaler, säger Kerstin Hvirf.
Det tidigare korttidsboendet Flugsvampen har under en längre tid fått återkommande kritik för att lokalerna var undermåliga och för att barn och ungdomar blandades med vuxna.
Allrummet i avdelningen för vuxna. Foto: Magdalena Anderås
I det nya boendet finns nu en avdelning för vuxna med två rum och en avdelning för barn och ungdomar med fem rum. Baksidan av huset har också delats in i två områden och mellan avdelningarna finns personalavdelningen.
"Lätt för barnen att anpassa sig"
Helgen före jul var det dags att börja använda de nya lokalerna.
– På morgonen var barnen på det gamla och på eftermiddagen fick de komma hit. Vi har också tjuvstartat lite med en invigning för barnen och deras vårdnadshavare, berättar Emmy Engdahl.
– Det har funkat över förväntan och det har varit lätt för barnen att anpassa sig, säger Madelene Sigfrid.
Tretton brukare finns idag inskrivna i verksamheten och en ny personalgrupp med fyra stödpedagoger och stödassistenter har satts samman för att arbeta på det nya boendet.
Nybyggnationen har kostat 18,2 miljoner kronor och utförts av Byggkompaniet i Nässjö. Anneli Patriksson, nyproduktionsansvarig och byggprojektledare på Sävebo, berättar att samarbetet och kommunikationen med Byggkompaniet och deras underleverantörer har fungerat bra från planering till genomförande.
– Det har gått över förväntan. Det har varit ett jätteroligt, smidigt och bra projekt på alla sätt. De var färdiga i god tid och vi har klarat oss inom budget, säger Anneli Patriksson.
"Känna sig om en stjärna"
Lokalerna är anpassade när det gäller syn-, ljud- och ljusintryck. Bland annat har lokalerna utrustats med belysning som följer dygnsrytmen och efterliknar det naturliga ljuset.
Inredning och färgval har valts utifrån samma kriterier men det har också varit viktigt att skapa en hemkänsla. Rummen har samma inredning och färger så att brukarna kan bo i olika rum vid olika tillfällen.
– Namnet Stjärnan kom till för att vi vill att alla ska känna sig som stjärnor när de kommer hit. När man kommer så får man en färg. Behöver man det så blir man förberedd på vilket rum man ska ha redan innan man kommer, så man vet att denna gången ska jag vara lila stjärna, säger stödpedagog Madelene Sigfrid.
Här kan man slå sig ned under draperiet som lyser, lägga sig på sängen och titta upp på lamporna i taket eller plocka med de lysande kuberna. Foto: Magdalena Anderås
Avslappning och aktivering
Ett av rummen kan användas som avslappningsrum och i taket finns en fluffig molnhimmel, i ett hörn finns ett lysande draperi av fiberoptik, på golvet finns interaktiva ljuskuber och en tyngdfilt hänger över en fåtölj. När man drar för gardinen för fönstret framträder de olika ljuskällorna runt om i rummet tydligt.
– Här kan man sitta i puffen och pilla med fiberoptiken eller bara titta upp och se vad som händer. Det händer någonting, men det är ändå en väldigt lugn aktivitet, säger Madelene.
Eftersom rummet i nuläget inte används nattetid har det fått ytterligare en funktion.
– Vi har några som har korttidstillsyn, det är som fritids för barn över 13, och då har de detta som sin hemvist eftersom de inte har något eget rum, berättar Madelene Sigfrid.
Längst bort i den breda korridoren finns ett aktiveringsrum med leksaker, spel, målarsaker och även här finns saker som man kan uppleva med flera sinnen. I en av sittpuffarna kan man känna vibrationer från musiken som spelas.
Inom kort ska skenor för taklyft monteras för att även rullstolsburna brukare ska kunna sitta i soffan eller i en sittpuff. Det finns också ett större badrum, förutom de badrum som varje rum utrustats med, som ska få skena i taket för förflyttning till badkar eller skötbädd.
– Idag har vi ingen som är rullstolsburen men skulle vi få det i framtiden så är det förberett, säger Madelene Sigfrid.