Riksdagen har beslutat att göra ändringar i alkohollagen, vilket kommer att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Dessa ändringar träder i kraft den 1 juni 2025. Dock tillkommer en rad restriktioner i samband med ändringarna som hamnar på kommunernas ansvar. Stefan Varde på Kvarnagårdens Bryggeri ser fram emot gårdsförsäljningen men anser att det är för tung byråkrati kring reglerna.
Den 1 juni 2025 ska det bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol. Däremot för att kunna bedriva gårdsförsäljning behövs ett särskilt tillstånd, vilket utfärdas av kommunerna som även ansvarar för tillsynen. Reglerna för gårdsförsäljning gäller under en period av sex år och kommer att utvärderas under perioden. Grundaren och vd:n Stefan Varde för Kvarnagårdens bryggeri i Braås, uttrycker sig om beslutet.
– Det är nytt och spännande så vi ser fram emot detta mycket. Sen verkar det vara lite tung byråkrati kring det, lite särskilda krav som jag kan tycka är lite fåniga delvis. men vi hoppas att kommunen sköter sig och gör sina saker i tid, säger Stefan Varde, grundare och vd för Kvarnagårdens bryggeri.
Regler kring gårdsförsäljningen
Drycken som säljs på gårdarna får endast erbjudas i mindre skala och under begränsad tid. Dessutom ska snarare besöket stå i centrum före försäljningen. I samband med arrangemanget ska även information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
– Det skulle kunna vara lite förenklade regler kring det, till exempel för de som bor nära och vill komma oftare, då är besökskravet kanske lite onödigt. Men vi ser positivt på det och det kommer att gynna när vi har besöksnäring med ölprovningar och liknande, säger Stefan.
Bättre upplevelse
Stefan fortsätter att beskriva hur den stora skillnaden kommer att bli sen den 1 juni.
– Det blir en mycket positivare upplevelse för gästerna och att de kan köpa med sig det man har provat. Tanken är att vi kanske kan göra mer fokus på provningar och sånt men vi får sondera hur reglerna blir här och anpassa oss efter det, säger Stefan.
Kvarnagårdens Bryggeri grundades för cirka tio år sedan och erbjuder smakrik, välgjord och närproducerad hantverksöl, som bryggs och buteljeras för hand i Braås.
– Vi startade som en pytteliten hobby som har svällt av sig själv kan man säga. Nu jobbar vi deltid med en jättestor hobby och vi är tre personer som driver bryggeriet. Signumet är redig öl från Småland och vi har nästan 20 stycken produkter, säger Stefan.