
Allt fler i Sverige lever längre, samtidigt som födelsetalen är rekordlåga.
För kommunen innebär detta en växande utmaning: att kunna erbjuda en god och trygg äldrevård även i framtiden.
Därför satsar man nu särskilt på att effektivisera verksamheten och hitta nya lösningar för att möta det ökade behovet.
Ett återkommande ämne i media de senaste åren har varit att det föds färre barn än tidigare, samtidigt som allt fler blir äldre än 80 år.
Detta oroar många kommuner, som inser att de står inför en stor utmaning: att kunna garantera god och säker äldrevård, med mindre resurser än tidigare.
– Från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommer det löpande information om att vi kommer behöva leverera 125 procent välfärd med 75 procent av resurserna, berättar Mathilda Kronek, områdeschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i Sävsjö kommun.
Anställt ny enhetschef
För att möta den demografiska utmaningen har kommunen utsett en enhetschef inom rehabilitering och förebyggande arbete.
Syftet är att identifiera möjligheter till effektivisering samt att främja äldres hälsa, så att de kan hålla sig friska längre. Detta förväntas i sin tur minska individens behov av vård.
– Till år 2033 kommer antalet personer som når 80 års ålder öka med 35 procent i Sävsjö kommun. Det innebär nästan 300 personer fler än idag, uppger Kronek.
– Samtidigt kommer vi ha färre personer i arbetsför ålder, vilket innebär att få personer kommer ta hand om många fler. Det kommer därför krävas jättemycket av välfärden, samtidigt som många andra branscher också kommer rycka i den kompetens som finns.
Förebyggande arbete i fokus
För att minska vårdbehovet bland seniorerna vill kommunen arbeta mer förebyggande.
En viktig del blir att utveckla en mer uppsökande verksamhet – exempelvis genom hembesök där äldre får information om vilket stöd som finns att få.
– De kan till exempel få hjälp av våra arbets- eller rehabterapeuter som ser över situationen i hemmet. Kanske går det att installera ett särskilt duschhandtag som gör att personen kan duscha självständigt längre. Små hjälpmedel gör stor skillnad i vardagen, säger Mathilda Kronek.
– Många vill klara sig själva och slippa be om hjälp. Vårt uppdrag är att stötta individen i den strävan – och där kan vi göra mer än vi gör idag.
Individanpassad vård
Fokus kommer ligga på att hemtagningsteamen arbetar tätt tillsammans med rehabteamen för att hjälpa till med träning och rehabilitering i hemmet.
Det är också viktigt att individen själv får vara med och sätta upp mål, som en del i att leverera en mer individanpassad vård.
Detta ligger i linje med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i juli 2025, och som syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad.
Men för att insatserna ska bli långsiktigt hållbara tror Kronek att det också krävs att civilsamhället hjälper till.
– Jag tror att vi kommer behöva stöd från föreningar, mötesplatser och pensionärsföreningar också. De gör redan ett bra arbete med att motverka ensamhet. Vi måste alla hjälpas åt att hitta nya vägar tillsammans.
Mathilda Kronek tror att både kommunen och civilsamhället kommer behöva hjälpas åt med den demografiska utmaningen. Foto: Frida Ohlin
Digitalisering
I diskussionen om effektivisering nämns ofta digitala hjälpmedel och AI (artificiell intelligens) som framtida lösningar inom vård och omsorg.
Mathilda Kronek ser potential i tekniken:
– Vi måste våga tillämpa det och integrera det i våra arbetssätt. Det talas till exempel om läkemedelsrobotar, där personer utan kognitiv svikt kan ta sin medicin själva. Då behöver inte personal åka ut i onödan. Digitalisering är en del av framtiden och vi måste våga använda den.
Men finns det inte en risk att tekniken ökar ensamheten?
– Vi anser att tekniken kommer agera mer som ett komplement med att till exempel övervaka med kamera på natten, istället för att personal kanske ska åka ut varje gång och störa när personen sover. Då ser vi ändå att allt är okej genom kameran. Men om det är någon som vill ha fysiska besök ska de också få det. Det är viktigt att understryka.
Tror du att ni kommer klara den här utmaningen med demografin?
– Ja, det tror jag. Men vi måste bara se till att också tänka på det friska och stötta utifrån varje individs egen förmåga. De äldre har tjänat in sin välfärd under sin livstid, så självklart ska de ha en god omsorg, svarar hon.
– Jag tror alla kommuner kommer ta lite olika vägar, och vi får se sen vad som visar sig vara mest framgångsrikt.