
Just nu söker Sävsjö kommun två nya skolbibliotekarier. En satsning som görs för att uppfylla ett nytt lagkrav om bemannade skolbibliotek.
– Vi hoppas att detta ska leda till en ökad läslust bland eleverna, säger utvecklingschef Anna-Carin Petersson.
Enligt ett nytt lagkrav som träder i kraft den första juli ska elever ha tillgång till bemannade skolbibliotek.
Beslutet innebär att Sävsjö kommun, som hittills saknat bemannade skolbibliotek, nu behöver anställa två nya medarbetare.
– Vi har sex grundskolor i kommunen, som alla har skolbibliotek i lokalerna. Fram till nu har vi haft lärare som haft hand om dessa som en del i sin tjänst men det räcker inte längre, berättar utvecklingschef Anna-Carin Petersson.
Tiotal ansökningar
Lärarna som har haft ansvar för biblioteksverksamheten inom sina tjänster har kunnat få stöd och vägledning från personalen vid Sävsjö stadsbibliotek.
Sedan i påskas har dock en platsannons varit ute för att rekrytera två nya skolbibliotekarier, som ska dela på uppgiften att bemanna de sex grundskolorna i kommunen.
Annonsen är öppen till och med den 5 maj, och hittills har ett tiotal ansökningar kommit in.
Tanken är att de som anställs påbörjar sina tjänster hösterminen 2025.
– Vi hoppas på att få in personer med examen från biblioteks- och informationsvetenskap, alternativt något likvärdigt som exempelvis litteraturvetenskap, uppger Anna-Carin Petersson.
– Bakgrunden till detta är att Sverige som helhet, inklusive landets politiker, sett att det pågår en läskris. Eleverna underpresterar i läsförståelse. Samtidigt finns en önskan om att minska skärmtiden i skolan och öka läsandet – från skärm till pärm.
Läsförståelsen försämras
Enligt den globala studien Pirls studie från 2023 visade det sig att läsförståelsen bland fjärdeklassare i Sverige har försämrats, och i PISA-mätningen från 2022 nådde var fjärde niondeklassare inte upp till det som OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) definierar som en basnivå av läsförståelse.
Med denna kunskap i bagaget kommer de nya bibliotekarierna ha ett stort fokus på att inspirera eleverna till att bli riktiga bokmalar – och dyka ner i fantasins och äventyrens värld.
– Det är tänkt att bibliotekarierna ska öka läslusten, och även öka barns medvetenhet om källkritik för att exempelvis inte bli lurade på nätet, säger Anna-Carin.
– Jag hoppas att detta medför att vi kommer kunna erbjuda ett mer likvärdigt skolbibliotek för alla elever och bidra till att utveckla deras språkliga förmåga.
Anna-Carin Petersson, utvecklingschef på Sävsjö kommun. Foto: Frida Ohlin
Minskad skärmtid
Det ökade fokuset på fysiska böcker ligger också i linje med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid från förra året, där man uppmanar till minskad skärmtid för barn – och att barn under två år helst inte ska ha någon skärmtid alls.
– Vi från kommunen ställer ju givetvis om utifrån de riktlinjer som gäller, och jag upplever själv att många föräldrar också tagit åt sig av den här rekommendationen. Så vi alla hjälps åt i detta.
För att utveckla skolbiblioteken i både grundskolan och gymnasiet får kommunen ett statsbidrag på 500 000 kronor för inköp av böcker, varav 200 000 av dessa går till grundskolorna.
– Böcker är dyrt idag, så statsbidraget innebär ett stort tillskott för våra skolor. Det känns roligt att vi nu kan satsa ännu mer på skolbiblioteken, säger Anna-Carin.
Vilken typ av böcker gillar barn att läsa idag?
– Många tycker om spännande böcker, som deckare. Annars är det många som gärna läser om djur.