
1999 flyttade jag till Hultagård efter att ha haft hus där sedan 1992 och där trivdes jag bra. Det var liv och rörelse, framför allt i och runt affären. Så lades affären ner år 2000. Handlaren, eller ”knallen” som han allmänt kallades, gick i pension.
I samma veva lades också sorteringsgården ner. En fin och välskött sorteringsgård som nyttjades av oss och de närmsta byarna runt omkring. Den sköttes av bygdegårdsföreningen och det var alltid snyggt och rent där. Detta var nog början till tystnaden som skulle komma.
En dag i våras när jag som vanligt åkte genom Hultagård slog det mig. Vad tyst och öde det är. Det hade väl egentligen varit så sedan 2000 när affären lades ner, men jag hade inte tänkt på det innan. Plötsligt gick det upp för mig hur viktig affären hade varit för byn.
Hultagård, liksom de flesta andra mindre byar, var levande samhällen så länge affärerna fanns kvar. Jag upplevde sedan samma sak när hustrun och jag åkte ”Rusken Runt” senare på sommaren. Eftersom odling och hantverk inte är mitt stora intresse, började jag titta mer på byarna, och husen där, när vi åkte igenom dessa. Då upplevde jag samma sak som med Hultagård. Tomma före detta affärer och boningshus.
Affärerna hade varit en naturlig samlingspunkt, men nu fanns inte dessa längre. Ville man veta något, så gick man dit. Där fanns alltid någon som hade hört de senaste nyheterna.
Man hade också en viss koll på varandra. Skvaller och nyfikenhet har jag hört många utombys säga. Ansvarstagande och omtänksamhet vill jag kalla det. Det var ingen som låg död i flera veckor hos oss. Var någon sjuk, visste vi om det, kom de inte till affären så visste vi att något hade hänt. Nej, det gick inte att ligga sjuk eller död i flera veckor i småbyarna. På sin höjd ett par timmar.
Var det vackert väder och inga kunder i affären, så kunde man hitta knallen i en solstol utanför.
Sentimentalt? Kanske det. Men det mindes oss om en tid när vi hade lite tid över. Vi hade tid att stanna och prata lite. Kunder och folk var inte riktigt samma sak heller. Kunder handlade och folk pratade. Emellanåt var kunder och folk en och samma person, men inte alltid. Ja, det var många dråpliga berättelser man kunde få höra utanför affären.
Knallen berättar: "Som den gången någon knackade på dörren en tidig söndagsmorgon. Det var en välkänd hultagårdsbo som hade slut på snuset. Det var bara att ta på byxorna och ner i af ären och ge den stackars mannen, i hans ögon, livets nödtorft. Eller alla korvändar som blev över. Det var ont om pengar, så ofta köptes det bara en bit korv. Men ingen ville ha ändarna, utan bara mittenbiten. Samma sak var det med brödlimporna. Alla ville ha mittendelen."
"Jag har ätit många ändar i min dar", kunde han säga och skratta gott.
Så tänker man tillbaka cirka 50 år. Då fanns tre till fyra affärer i Hultagård och alla gick hyfsat bra och man hade kanske sidoinkomster som ett litet jordbruk, en taxirörelse eller något annat. Tid fanns till detta. Det var inte öppet klockan 6-22 veckans alla sju dagar, men knep det, knackade man på, och handlaren kom ner och sålde det som behövdes. Likadant var det nog i de flesta byarna runt om i landet.
Men det var inte bara det att affärerna lades ner. En naturlig samlingspunkt försvann. Och med detta följde så mycket annat. Gemenskapen minskade, man träffades inte varandra lika lätt och spontant längre. Äldre blir lätt sittande ensamma hemma och jag tror att hälsan lättare försämras. Yngre åker in till tätorterna i större utsträckning och därmed minskar också umgänget mellan generationerna.
Utvecklingen går framåt och den ska gå framåt, och tur är väl det. Annars hade vi väl fortfarande levt som jägar- och samlarfolk. Men det känns trist att landsbygden dör lite grann för varje affär som läggs ner och ett nytt handelscentra öppnas i städerna. I bästa fall hejar vi om vi möter någon där, som vi känner, kanske stanna någon minut och byter några ord. Men inte åker vi till A6 för att få lite nyheter och inte sitter det någon knalle utanför i solen och ger oss några dråpliga historier till livs.
Kanske är jag lite bakåtsträvare, men ibland saknar jag det lite ”saktare” livet. Tiden då man faktiskt kunde göra det i morgon som man inte hann göra idag.
Men kan vi ändå inte göra något åt detta? Jag tror att bygdegårdföreningarna och byalagen har en viktig roll i detta. Samlingslokalerna som dessa förfogar över kan bli nya träffpunkter. Olika aktiviteter kan skapas för både gammal och ung, även om de spontana träffarna människor emellan försvinner, eller i alla fall blir mindre vanliga när man inte kan ha öppet på samma sätt som affärerna hade.
Det kommer att krävas mycket arbete, samtidigt som alla idag är upptagna på ett helt annat sätt än bara för 10-20 år sedan. Även synen på ideellt arbete har ju förändrats och att hjälpa till ideellt blir mindre och mindre vanligt. Här tror jag att det gäller att hela byn ställer upp.
Ett bra exempel är torsdagscaféserien man har i Hultagårds bygdegård. Under mycket opretantiösa former äter man gemensam kvällsmåltid någon gång i månaden under vår och höst. Min upplevelse är att det fortfarande finns entusiaster, så framtiden kanske inte är så mörk i alla fall.


Sävsjöappen önskar alla en skön sommar.

Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.
Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.
Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel
Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas
Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.
För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se





▪️Middag: Korvgryta Boston, pasta och grönsaker
▪️Efterrätt: Frukt
Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal är stängd från 20 juni till 17 augusti och öppnar igen den 18 augusti

Färsk surdegsfralla, liten kaffe, juice, korv med bröd, yogurt med crunch, smoothie eller toast - kombinera som du vill.
Ps. Club Extra - det är kostnadsfritt att bli medlem hos oss. Bra erbjudanden varje månad.
Välkommen till Circle K Vrigstad!



I ett öppet brev har Vrigstad Samhällsförening uttryckt oro över stängningen och dess konsekvenser för tillgängligheten i vården.
– Vi vill genom besöket visa att vi tar situationen på allvar, säger Stina Sinclair (KD), regionråd i opposition. Det har funnits brister i kommunikationen och det är viktigt att vi lyssnar in både invånare och verksamheten, tillägger Gunnel Lundgren (KD), Vrigstadbo och ledamot i kommunstyrelsen.
Kristdemokraterna har även i en insändare svarat på det öppna brevet utifrån sin roll som oppositionsparti i regionen. Partiet har flera förslag som de menar skulle stärka tillgängligheten, såsom att utveckla mobila team med sjukvårdpersonal och korta telefonköerna till 1177.
– Vilken vård du får ska inte bero på vilket postnummer har, fastslår Monica Samuelsson (KD), oppositionsledare i regionens nämnd för folkhälsa och sjukvård.
Vid besöket på Sävsjö vårdcentral gavs information om det arbete som bedrivs med bland annat att fånga upp patienter med stora vårdbehov och skapa en kontinuitet för dem. Verksamheten fick även chansen att ge sin syn på situationen i Vrigstad.
– Det tydliga beskedet var att det inte finns några som helst planer på att lägga ner verksamheten i Vrigstad, konstaterar Stina Sinclair.
Samtidigt är det ett faktum att verksamheten flyttas från Vrigstad till Sävsjö under tio veckor denna sommar. Bemanningen är en utmaning under sommaren. Personalens semester ska säkerställas och alla nödvändiga professioner måste finnas på plats för att kunna ha öppet. Situationen är liknande på andra platser i länet.
– Det är oacceptabelt att det inte finns möjlighet att ha en tillräcklig bemanning, menar Stina Sinclair.
I bemanningsproblematiken ligger även att behovet av hyrläkare tar allt för mycket resurser.
– Vi har i stort sett inget behov av hyrsjuksköterskor längre, nu måste vi även bli av med beroendet av hyrläkare, fortsätter Stina Sinclair.
Något som särskilt har lyfts fram av Vrigstad Samhällsförening är hur sommarstängningen påverkar äldre och personer med kontinuerligt vårdbehov.
– Det finns vård för den som behöver det även om Vrigstadfilialen håller sommarstängt, framhåller Monica Samuelsson. Det görs hembesök hos äldre och sköra i såväl Vrigstad som övriga delar av kommunen. Det finns också möjlighet att träffa ”sin” läkare på vårdcentral, men då måste man ta sig till Sävsjö.
Under studiebesöket framkom även vikten av samverkan mellan regionen och kommunen.
– Vi kommunala företrädare ska fånga upp lokala synpunkter och ser positivt på engagemanget från civilsamhället, säger Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande. När kommun och region sedan samlas kan vi tillsammans hitta lösningar.
Kristdemokraterna planerar att även träffa Vrigstad samhällsförening i slutet av sommaren.
– Vi kommer fortsätta bevaka frågan och göra vad vi kan för att öka tillgängligheten i vården, avslutar Stina Sinclair.



Har du inte köpt biljett än kan det vara dags nu, innan hela semesterkassan har gått åt till Glass och annat gott.

Biljetter hittar du på Nortic.se
Läs mer om festivalen på våran hemsida.




