Efter skolskjutningen i Örebro igår lyft frågor kring säkerhet och trygghet på skolor, så även i Sävsjö kommun.
– Elevhälsoteamen och lärare finns tillgängliga för stöd och samtal, säger Marina Arvidsson.
Under gårdagens skolskjutning som inträffade på en skola för kommunal vuxenutbildning i Örebro miste elva personer livet. Händelsen har berört många och lett till frågor om hur kommuner och skolor arbetar med trygghet och säkerhet.
– Den fruktansvärda händelsen i Örebro skakar oss alla. Idag flaggar vi på halv stång vid kommunalhuset för att visa respekt och sympatier för alla som drabbats, säger kommundirektör Pierre Klasson.
– Det är en sorglig situation och våra tankar går till att alla drabbade och även nära och kära runt omkring, säger Martina Arvidsson, barn- och utbildningschef i Sävsjö kommun.
Under morgonen har man gått ut med information till vårdnadshavare och till skolorna om att undervisningen genomförs som vanligt.
– En så allvarlig händelse kan skapa oro, inte minst bland barn och unga som får del av nyhetsrapporteringen via sociala medier. Det är därför viktigt att vi som vuxna är närvarande för att bemöta oron, säger Pierre.
– Om det finns elever som har behov av att prata om det inträffade så finns elevhälsoteamen och lärare tillgängliga för stöd och samtal och är beredda att lyssna och prata. Man pratar i klasserna och vi har våra rutiner på hur vi ska jobba, säger Martina.
Hur är kommunen förberedd för den här typen av händelser?
– Vi har under de senaste åren jobbat mycket mer med förebyggande arbete när det gäller hot och våld och att hantera pågående våld, säger Martina Arvidsson.
– För Sävsjö kommuns del har vi en konkret pågående utbildningsinsats, dels inriktad på hot och våld generellt, men också inriktad klart och tydligt på just den här typen av händelser. Och där går vi dels in på det förebyggande perspektivet, hur man ska tänka, vilka varningssignaler och den typen av perspektiv, men vi tittar också på hur man agerar vid själva händelsen, säger Simon Gustafsson, säkerhetssamordnare.
De flesta skolor har nu fått besök av Simon Gustafsson och en kollega som jobbar med bland annat personalfrågor och de har då mött hela personalgruppen. Utifrån utbildningen får verksamheterna i uppdrag att göra vissa åtgärder.
– Bland annat så ska man göra en plan för hur man ska agera före en händelse och under en händelse, men även efter, och hur man återhämtar sig efter, berättar Simon.
Är det en ny plan?
– Man kan säga att det är en utvidgning av det. Vi har någonting som kallas utrymningsplan och inrymningsplan som finns på skolorna men det här kan man säga är en utveckling och fördjupning av den planen. För att också titta mer på vad det är vi ska vara uppmärksamma på i vår verksamhet och vidga kunskapen kring det, säger Martina.
– Det är mycket som händer kopplat till det här ämnet också. Det kommer nya uppgifter och MSB och andra myndigheter jobbar aktivt med hur man ska utbilda i det här. Så det är ett pågående arbete också att förbättra de planer som man faktiskt har, säger Simon.
Martina lyfter fram vikten av att prata om vad som kan hända för att kunna vara förberedd om en situation skulle uppstå.
– Och jag tänker att mycket handlar om att prata om situationer som kan uppstå. Inte bara skapa själva planen utan just det här samtalet som uppstår när Simon är ute på våra skolor. Man får prata tillsammans i personalgruppen. En del i förebyggandet handlar mycket om att bli mentalt förberedd eller medveten, säger Martina.
– Skolan är viktig för oss alla och för att skapa en så trygg skola som möjligt är det viktigt att vi gör det tillsammans, säger Martina.