Det nya ridhuset på gården Toraliden innebär nya möjligheter för Erla Argus som tävlar i dressyr på hög nivå.
Under annandag påsk invigde familjen Argus i Toraliden, nära Kännestubba, sitt ridhus med bandklippning och uppvisning av både tävlingshästar och turridningshästar.
Eftermiddagen innehöll också ponnyridning för besökande barn, café och musikunderhållning och omkring 140 personer fanns på plats under festligheterna.
Det efterlängtade ridhuset har stått klart en tid och används för fullt av familjen.
Det är framförallt Emma Argus som tillsammans med sina döttrar Erla, 15, och Agda, 9, som nu slipper åka till andra ridhus för att träna under bland annat vardagskvällarna.
Erla har ridit sedan hon var liten och fick sin första ponny när hon var 6 år och började tävla som 8-åring. Det har blivit många tävlingar sedan dess i både dressyr och hoppning.
Det är dressyr som Erla har valt att satsa på men hon deltar också i hopptävlingar så att hästarna ska få mångsidig träning och för att det är kul.
Agda och Erla på väg in i ridhuset på Challenge Arctic Cliff och Christalls Gutling Gun. Foto: Magdalena Anderås.
Tävlingar utomlands
Förra året tävlade Erla för sista gången i klassen Children för 12–14-åringar och efter hårt jobb blev det tävling i både svenska och nordiska mästerskapen, SM och NM samt europamästerskapet EM.
Det blev en silvermedalj för Erla på Niels PJ i SM och framgången öppnade vägen för tävlingar på högre nivå.
Flera tävlingar ägde rum utomlands och familjen gav sig ut på flera roadtrips med hästarna till bland annat Danmark, Tyskland och Belgien. På Nationscupen i Tyskland kammade hon hem två fjärdeplatser, en sjundeplats och en tredjeplats i lag vilket gjorde att hon blev bästa svensk i de individuella dressyrtävlingarna. I EM i Belgien tog hon sig till final och det svenska laget tog oväntat fjärdeplatsen.
– Det bästa är känslan, att det bara är jag och hästen, och att visa upp vad vi kan, säger Erla.
Nya utmaningar
I år väntar svårare utmaningar för Erla som fyllt 15 och därmed hör till de yngsta i åldersgruppen junior där de tävlande är 15 till 18 år.
Det innebär bland annat flera nya moment på tävlingarna och hårdare konkurrens. Målet för i år är därför att kvala in till SM.
– Nu blir det ju verkligen ett träningsår för dig att träna in de nya programmen och lära känna den nya hästen, säger Emma.
Nu är det 7-åriga dressyrponnyn Christalls Gutling Gun, kallad Nisse, som Erla satsar på att jobba upp i samma klass som sin tidigare C-ponny Thistledown Jazzman som hon bland annat red på NM.
För två månader sedan såldes Thistledown Jazzman eftersom Erla behövde byta till en större ponny och de samtidigt fick ett erbjudande av en familj som de inte kunde tacka nej till. Det resulterade i att Erla förlorade platsen i landslagstruppen ponny dressyr och nu står hon inför det stora jobbet att utbilda Nisse till en högre nivå.
Erla tävlar också med Emmas frieserhäst Niels PJ och dessutom har Eleverhojs Olympia, kallad Olga, lånats in som är erfaren i juniorklassen och kan vara till hjälp för Erla när hon lär sig de nya momenten. Att börja rida nya hästar är förstås också en utmaning men Erla tar sig gärna an uppgiften.
– Det kan vara lite svårt ibland. Olika hästar kommunicerar olika men man lär sig det, säger Erla.
Sparar mycket tid
Erla rider oftast två gånger per dag och med det nya ridhuset på gården sparas mycket tid som tidigare lagts på bilresor och på att lasta i och lasta ur hästarna.
– Framförallt på vintern är det vi har åkt extremt mycket. Vi har åkt varje dag till ridhus i Hultsjö, Lammhult och Sävsjö för att kunna träna, säger Emma.
– Att inte åka bort varje dag är det bästa. Nu har vi mer tid, man behöver knappt gå till ridhuset, säger Erla.
Lillasyster Agda tävlar också och under invigningen red hon bland annat ponnyn Challenge Arctic Cliff som lånats in från en annan familj.
Islandshästarna visade upp sig
På gården bedriver Emma sedan många år turridning på islandshästar under sommarhalvåret och verksamheten har nyligen kommit igång för säsongen. Till sin hjälp har Emma ett gäng ryttare i blandade åldrar som hjälper till vid bokade turer.
Tillsammans har de tränat islandshästarna i ridhuset för att de skulle kunna visa upp sig under invigningen. Islandshästarna tog flera varv runt publiken och visade bland annat sin unika gångart tölt.
Islandshästarna hade tränat på att ridas i ridhuset och töltade runt besökarna. Foto: Magdalena Anderås
Eget bygge
Ridhuset har tagit ungefär ett år att bygga och det är Emmas man Johan som tillsammans med bådas föräldrar stått för den största delen av jobbet.
– Det är tack vare dem som det står här. Vi är så tacksamma för alla de extra timmarna, alla kvällar de lagt ner, säger Emma.
Själva ridbanan är 20x40 meter vilket är ett av de minsta måtten för ett ridhus och passar bra för träning och i framtiden ser Emma att det finns möjlighet att erbjuda träning för andra ryttare i ridhuset.