
Efter att reglerna för statsbidrag till underhåll av enskilda vägar skärpts reviderar Sävsjö kommun sina riktlinjer. Framförallt handlar det om att enskilda ägare av vägar tar sitt ansvar och att slumrande vägsamfälligheter blir aktiva.
– Vi vill att alla som delägare i en enskild väg ser till att få igång sin vägsamfällighet, säger Therese Petersson.
Efter nya krav från Trafikverket reviderar nu Sävsjö kommun riktlinjerna för skötsel av enskilda vägar som är berättigade till statsbidrag.
De enskilda vägarna sköts i de flesta fall av vägsamfälligheter där enskilda ägare gått samman, men Sävsjö kommun är en av åtta kommuner i landet som har hand om skötseln av de enskilda vägarna. Efter att kommunen erbjöd sig att sköta driftsbidragsvägarna på 70-talet är många av vägsamfällighetsföreningarna inte längre aktiva.
– Vi vill att alla som delägare i en enskild väg ser till att få igång sin vägsamfällighet. Det är många som är igång men det är ett trettiotal som har sovit i femtio år ungefär, säger Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande.
Bidraget från staten går alltså till Sävsjö kommun för de flesta av de enskilda vägarna istället för att gå direkt till vägsamfälligheterna. Kommunstyrelsen har nu beslutat att revidera kommunens riktlinjer så att det framgår vilka krav kommunen ställer på vägföreningarna för att fortsatt kunna erbjuda skötsel av de enskilda vägarna.
– Vi i kommunen fortsätter sköta vägarna men samfälligheterna behöver hålla årsmöte och skriva under ett årsmötesprotokoll, det har inte krävts innan. Vi är med och hjälper igång dem som behöver få igång sin förening, säger Therese Petersson.
För att få statsbidrag för en enskild väg krävs det att vägen är minst 1 kilometer lång och att vägen används av minst en helårsboende. I kommunen finns cirka 30 mil enskild väg som staten ger bidrag för och av dem sköts omkring 23 mil av kommunen.
– Det här är ju en fantastisk service tycker jag om man tittar på kommuner runt om. Vi är ovanliga som gör det här, säger Therese Petersson.
Genom åren har vägar bytt ägare och det är inte säkert att den som äger en enskild väg i kommunen är medveten om vad som gäller eftersom kommunen länge varit entreprenör för skötseln. Vägföreningarna som inte varit aktiva kan behöva organisera sig på nytt för att kommunen ska kunna få bidraget och fortsätta underhålla vägen.
– Det kan säkert vara så att man behöver formera sig och hitta varandra och veta vilka det är som äger delar av vägen. Det är nog ett jobb att göra. Vi har varit noga med att vi ska vara behjälpliga från kommunen i det här arbetet för vi har vissa fakta och vi vet vilka som är ägare. Det kan säkert bli en del arbete och det är därför vi försöker underlätta det, säger Therese Petersson.