
Från maskinoperatör på fabriksgolvet till projektledare inom förbättringsarbeten – karriärresan har gått i en rasande fart för 26-åriga Agnesa Berisha från Sävsjö.
Något som nu uppmärksammas i och med att hon nominerats till Årets unga ledande kvinna 2024 och valts ut som 1 av 20 kandidater.
– Det känns bra att få vara med om något så viktigt som detta och jag känner mig hedrad, säger Agnesa.
Efter gymnasietiden i Jönköping, med inriktning på teater, valde Sävsjöbon Agnesa Berisha att söka ett arbete på hemmaplan - och började karriären 2017 med en tjänst som maskinoperatör på Skruf Snus.
Att hon på bara sex år skulle gå från den rollen till linjeansvarig, vidare till skiftledare och sedan landa i nuvarande position som projektledare inom förbättringsarbeten, även kallat "Continuous improvement" var inget hon kunde föreställa sig när hon klev in i fabriken för att påbörja sitt första arbetspass.
– Hela resan känns så sjuk! Men vi blir så utvecklade av vårt jobb här, och har turen att få möjlighet att lära oss allt på plats och växa i rollerna, säger Agnesa Berisha.
Hennes nuvarande ledarroll handlar om att driva projekt inom en variation av områden där det krävs förbättringar. Hon nämner bland annat att hon, och teamet hon leder på tre personer, fokuserar en hel del på att ta fram standarder och mäta fabriksresultat.
Skruf Snus ägs av det brittiska företaget Imperial Tobacco Inc, och Agnesa samt hennes kollegor får projektuppdrag både internt från fabriken och från koncernen i stort.
Lärdom från teatern
Agnesa har alltid haft en dröm om att bli skådespelare - vilket hon ännu inte gett upp. Men oavsett hur det går anser hon att hennes teaterutbildning har bidragit till hennes framgång i den nuvarande karriären.
– Jag fick med mig så mycket därifrån som pedagogik, att kunna tala inför grupp, att klä i sig olika roller... Och nu får jag ju till mig feedback om att jag faktiskt kan få med mig hela grupper. Jag lärde mig att "tala tydligt men inte skrika". Det är något jag tagit med mig.
– För mig är mänskliga kontakten otroligt viktigt. Att bygga band och förtroende. Vilket är en stor anledning till att jag vill ha en ledande roll. Men från början kunde jag ju inte föreställa mig att jag skulle hamna här!
Kandidat
Det gedigna arbetet Agnesa nu lagt ner har avspeglat sig i att hon i slutet på förra året fick besked om att hon valts ut som kandidat på listan över "Året unga ledande kvinna 2024".
Projektet ägs av Science Park Jönköpings län, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings Län - och är ett initiativ för att lyfta fram framgångsrika ledande kvinnor i regionen.
Av 142 nominerade kandidater har 20 personer valts ut till den prestigefyllda listan - där Agnesa Berisha är en av dessa. Nomineringen skickades in av några av hennes kollegor.
Den 6 mars är det dags för prisceremoni. Då kommer också tre av dessa kandidater tilldelas titlarna: Årets unga ledande kvinna, årets blivande styrelsetalang och årets unga ägande kvinna.
– Jag fick besked precis innan jul att jag valts ut som 1 av 20 på listan. Jag var tvungen att hålla tyst om det och det var ju skitsvårt! skrattar hon.
Agnesa hade svårt att vara tyst om att hon utsetts till kandidat. Foto: Privat
Inspirerad av chefen
Innan de 20 kandidaterna valdes ut fick Agnesa åka iväg på intervjuer och träffa andra nominerade.
Inspiration inför intervjuerna fick hon från sin egen chef, Madelene Jonsson, som år 2021 valdes ut som kandidat på det årets lista.
– Jag tyckte det här kändes hur kul som helst! Det var intressant och jag fick träffa så många nya människor. Det känns bra att kunna vara del av något sånt här som handlar om att påverka på ett större plan.
Kan du beskriva känslan att bli utvald som kandidat? Vad betyder detta för dig privat och som yrkesperson?
– Min första tanke är varför detta behövs än idag... Vi är inne i 2025 och diskuterar fortfarande samma frågor. Men faktum är ju att det fortfarande behövs. Så det känns bra att få vara med om något så viktigt som detta och jag känner mig hedrad, säger Agnesa.
– Jag tänker att fler kvinnor nu måste börja ställa lite krav och våga vara högljudda. Att vi ser till att få in fler kvinnor i ledarroller. Att vi nu i år inte bara initierar - utan faktiskt agerar! Gällande utmärkelsen har jag en liten beskrivning om mig på min Instagram-sida: "I plan my success cause I know it will happen". Så utmärkelsen ger en stor push för mig, men bara om jag också pushar mig själv.
Hur är det att vara ung kvinna i ledande position?
– Jag vill bli tagen seriöst, men för det får jag kämpa. Det är inget du får automatiskt, vilket jag kan se skillnad på jämfört med ledande män. Det är ju inte något som är unikt för vårt företag, utan det är ett systematiskt problem. Jag har alltid varit en person som försökt bryta tabun, och det uppskattas mer än vad man kanske tror. Så det är bra att reflektera över den bild man vill ge av sig själv, men samtidigt inte tappa sin egen identitet.