
Just nu utreds hur kommunen ska spara 20 miljoner kronor under året samtidigt som några beslut redan fattats. Ett av dem är att Tillsammanstidningen pausas.
– Vi försöker dra ner och ändra där det gör minst påverkan såklart, men 20 miljoner är mycket och det kommer märkas, säger kommundirektör Pierre Klasson.
I höstas fick kommunledningen med kommundirektör Pierre Klasson i spetsen i uppdrag att genomföra en kommunövergripande effektivisering för att spara 20 miljoner under 2025. En utredning har tillsatts men redan nu har beslut om besparingar tagits.
– Vi behöver vara ansvarsfulla och minska påverkan på de reserver vi har. Vi förstår att vi alla behöver anstränga oss i det här och göra det på ett konstruktivt sätt, säger Pierre Klasson.
Tillsammanstidningen
Beslut som tagits är att inte tillsätta en vakant tjänst för besöksnäring och landsbygdsutveckling och att pausa kommunens tidning "Tillsammans".
– Allt vi inte behöver dra igång och kan vänta med, de besluten måste vi ta, säger Pierre Klasson.
– Tidningen är inte nedlagd för all framtid, men vi bromsar in och pausar den. Den är behäftad med en del kostnader; den ska produceras, tryckas och distribueras. Det var en sak som jag kände att vi skulle kunna utvärdera under en period, så vi tittar och ser lite grann hur reaktionerna blir. Hur efterfrågad är den? funderar Klasson.
Tidningen har gått ut till alla hushåll i kommunen fyra gånger per år och innehåller aktuell information om kommunens verksamheter. Nu satsas det istället på andra sätt att kommunicera.
– Vi möter upp med annan typ av kommunikation och vi förstärker på andra håll. Vi har mer information i Sävsjöappen exempelvis och vi kanske kommer ha fler pressmeddelanden, mer Facebook, sociala medier och så där. Blir det behov av att göra en informationsinsats om någon anledning då gör vi det, säger Pierre Klasson.
Turism och landsbygd
Tjänsten för besöksnäring och landsbygdsutveckling, som legat på Sävsjö Näringsliv och bekostats genom ett anslag på 750 000 kronor från kommunstyrelsen, dras nu in på efter ett beslut av kommunstyrelsen.
– Vi har bara satt det på paus och det ska utredas under det här året. Om vi låter det gå på tid och längd så har det negativ påverkan. Men vi hoppas att det blir minsta möjliga påverkan på turism och besöksnäring, säger Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande.
– Det finns också en diskussion om att det här uppdraget ska flyttas över till kultur och fritid eller att man ska göra en omförflyttning. När det blev en vakans då bromsar vi också in det och utvärderar hur vi ska formera oss, säger Pierre Klasson.
Pågående utredning
Det är kommunens controller Marianne Sandberg fått i uppdrag att utreda hur pengarna ska sparas.
– Hon går igenom alla verksamheter och gör intervjuer med ekonomer, förvaltningschefer, bolagsledare och de hon känner att hon behöver prata med för att få en överblick. Hon ställer frågor och tar fram underlag och det ska vara utifrån effektiviseringen, berättar Pierre Klasson.
Det ingår att både undersöka var man kan minska kostnader med bibehållen kvalitet och om rena besparingar behövs. När utredningen är klar ska den presenteras för kommunens ledningsgrupp som ska bereda förslagen.
– Det kommer säkert komma upp saker av lite större dignitet som kommer behöva hanteras politiskt, säger Pierre Klasson.
Att få in ett faktamässigt underlag för att kunna fatta rätt beslut är en viktig del i besparingsuppdraget.
– Det som är viktigt för oss är att de beslut vi fattar inte ska vara förhastade, utan vi ska ta ansvar för att det blir bra på sikt också. Vi försöker dra ner och ändra där det gör minst påverkan såklart, men 20 miljoner är mycket och det kommer märkas, fortsätter Klasson.
Ökade kostnader
Sävsjö kommun är en av många kommuner i Sverige som behöver sätta in besparingsåtgärder och en av de stora anledningarna är högre kostnader för socialtjänsten när andelen äldre ökar.
– Det är ju inte en tillfällig neddragning. Det är inte att vi får 20 miljoner mer att röra oss med till nästa år, utan vi behöver hitta både den korta effekten, men också den långa effekten. Det är tveksamt om det kommer att vara tillräckligt med de 20 miljonerna på sikt med den demografiska utvecklingen, säger ekonomichef Benita Jörgensen.
– Den analysen som vi gör är också jättevärdefull i den budgetprocessen vi går in i inför nästa år, säger Pierre Klasson.
Beredningen inför nästa års budget är igång och ligger i fas enligt tidsplanen.
– Vi har en väldigt god utgångspunkt, att vi har en stark finansiell ställning så vi klarar av att ha några år här där vi ställer om verksamheten. Vi har en stark soliditet och vi har också goda resultat i ryggen de senaste åren, vilket gör att vi har satt undan till en resultatutjämningsreserv och det gör att vi klarar några år med minusresultat också, säger Benita Jörgensen.