
I ett nytt projekt och en tävling hos Leader Linné Småland finns möjlighet att skicka in och visa upp kulturskatter från sin bygd.
Syftet är att väcka liv i traditioner, historia och kultur – men även att lyfta fram unika turistmöjligheter.
– Vi tycker att det är viktigt att visa att det finns en levande landsbygd och spännande utflyktsmål även utanför tätorterna, säger Sofia Jaeger, kommunikatör på Leader Linné Småland.
Leader Linné Småland och projektet Expedition Kulturarv bjuder nu in allmänheten till en tävling där lokala kulturskatter kan lyftas fram.
Projektet omfattar flera småländska kommuner, däribland Sävsjö, och genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg och Coompanion Kronoberg.
– Tävlingen pågår i tre år, och målet är att öka intresset för mindre kända kulturskatter och kulturarv i Småland, förklarar Sofia Jaeger.
– Skulle det sedan finnas intresse att jobba vidare på det man skickat in kommer det finnas möjlighet att kanske utveckla det som aktivitet. Men tävlingen är främst för att lyfta fram saker som finns här omkring!
Leader Linné är ett EU-finansierat projekt som syftar till att utveckla landsbygden. Den här tävlingen är dock ett fristående initiativ från Leader Linné Småland, inspirerat av en liknande satsning från Leader Linné i Finland.
– De har redan kommit igång och fått in jätteroliga bidrag! Några ungdomar har till exempel startat ett UF-företag där de skapat Escape rooms i gamla lador, berättar Sofia.
Vilka typer av kulturskatter hoppas ni få in?
– Vi uppmuntrar folk att tänka brett! Ett exempel vi har sett är en enorm drängasten, och jag har hört om någon som lyft fram en väldigt stor gunghäst i trä. På ett annat ställe lyfter man fram en gammal kvarn där det redan anordnas aktiviteter som brödbakning, säger Sofia.
– En lite annorlunda sak är en "pannkakssten", där kistbärare på väg till begravning stannade till för att vila och äta pannkakor. Vi vill helt enkelt uppmärksamma platser med speciella historier, unika föremål eller historiska byggnader. En traktorstävling som pågått i 50 år är också en del av ett kulturarv.
Varför väljer ni att satsa på ett sådant här projekt?
– Vi tycker att det är viktigt att folk får visa upp att det finns en levande landsbygd och spännande utflyktsmål även utanför tätorterna. Att få känna stolthet över sin bygd och visa att det finns mycket egen kultur att erbjuda!
Sista datum att skicka in sitt förslag är den 7 april. Vinnaren kommer hyllas på vernissage och får en tavla med sitt bidrag.