
Allt fler fordonstillverkare fokuserar mer på produktion av elbilar - vilket innebär att biogasbilarna får stryka på foten.
Detta slår hårt mot de kommuner som har valt att investera i biogas som drivmedel.
Energikontor Norra Småland arbetar intensivt för att hitta en lösning på problemet, då tillgången på biogasbilar minskar.
Klimatomställningen kräver en omfattande förändring inom trafiksektorn, där kommuner och regioner behöver köpa in nya fordon som drivs med mer klimatvänliga bränslen.
Ett av de drivmedel som lyfts fram i bland annat Klimat- och energistrategin för Jönköpings län är biogasen. Men ju mer tiden går, desto svårare blir det att få tag i biogasbilar.
Det beror på att fordonstillverkare i allt högre grad fokuserar på produktionen av elbilar och lägger ner tillverkningen av biogasfordon.
Detta utgör en stor utmaning för Energikontor Norra Småland, som beskriver sig själva som en samlande kraft mellan Region Jönköpings län, kommuner, näringsliv, affärsutvecklare, akademi och myndigheter i arbetet för att skapa ett hållbart län.
– Det här är en situation som drabbar hela Sverige att Volkswagenkoncernen, som producerat 90 procent av biogasbilarna tidigare, år 2023 valde att inte fortsätta producera gasfordon, säger John Ramsö, projektledare på Energikontor Norra Småland.
– De såg ju att marknaden mer rör sig mot elektifiering, och att det var ett för litet kundutbud beträffande biogasbilar. Biogasen är utbredd i Sverige, men har inte slagit igenom lika stort i övriga Europa.
Tar upp kampen
Energikontoret är fast beslutna att inte ge upp kampen, särskilt med tanke på att flera kommuner i Jönköpings län har valt att satsa på och investera i biogasen och dess anläggningar.
Därför för de nu samtal med Atteviks, återförsäljare av Volkswagen, för att undersöka om det finns en möjlighet att återuppta inköp av biogasbilar.
Detta kan eventuellt ske genom en gemensam upphandling av fordon för de kommuner i länet som efterfrågar det, möjligen i samarbete med andra kommuner i landet.
– Vi ser över om det exempelvis finns bilar på lager någonstans, eller om vi kanske kan nå en tillräckligt stor volym som gör det värt för Volkswagen att producera, berättar Ramsö.
Projektledaren berättar att behovet är stort. Under de kommande två till tre åren kommer kommunerna i Jönköpings län att behöva drygt 200 nya biogasbilar.
När kommer ni kunna ha besked gällande detta?
– Vi måste förhålla oss till Atteviks. Men vi ligger på och tjatar, så förhoppningen är så snart som möjligt, svarar Ramsö.
Vad händer om ni inte lyckas?
– Alternativet är att då köpa in elfordon, men alla kommuner har kanske inte råd att köpa in det i lika stor utsträckning som gasbilarna. Risken är ju då att det istället blir bensin- eller dieselbilar, och att utsläppen ökar.
Flera kommuner i länet har investerat i biogasanläggningar och biogasfordon. Foto: Arkivbild
John Ramsö påpekar att en positiv utveckling är att inköpen av tunga fordon som drivs med biogas har ökat, och att många åkerier börjar se fördelarna med biogasfordon.
– De behöver inte stå och tanka lika länge som de hade behövt ladda om det var ett elfordon. Ett tungt fordon motsvarar 24 personbilar, vilket också är positivt för länet.
Kommuner i länet, däribland Sävsjö kommun, anser att det är viktigt att ha en blandning av fordon ur ett beredskapsperspektiv. Ramsö ser dock inte det faktum att fokus numera generellt ligger på elfordon, där flera kommuner lägger stor vikt vid elektrifiering, som ett problem.
– Det verkar inte finnas så stora risker med elnätet som man tidigare trott. När vi ser på Ukraina och Rysslands angrepp på elnätet, har det ändå gått snabbt att återställa funktionerna. Så ur beredskapsperspektiv är elbilarna bra.
Flera positiva aspekter
Men ur miljöperspektivet kommer Energikontor Norra Småland fortsätta kämpa för biogasen.
– Det är inte enbart ett fossilfritt bränsle, utan bidrar till biogödsel för åkrarna - vilket i sig är jätteviktigt ur beredskapsperspektivet. Vi vill behålla biogasen och helst av allt bygga ut den, säger Ramsö.
– Biogasen bidrar till lokala arbetstillfällen och vi slipper importera bensin och diesel som leder till renare luft. Den får höga poäng när det gäller samhällsekonomiska effekter.