Under torsdagskvällen hölls en kväll om fyra dimensioner av hälsa i Stockaryd, vilket bestod erfarenhetsutbyten och inspirationstal från representanter inom vården, kyrkan, räddningstjänsten med flera.
Runt halv sju på torsdagskvällen samlades ett 50-tal personer i IOGT-NTO:s lokaler i Stockaryd för en inspirerande kväll med fokus på hälsa.
Initiativet kom från Frikyrkan i Stockaryd och arrangerades i samverkan med IFK Stockaryd, Stockaryds hembygdsförening, Stockaryds samhällsförening, Svenska kyrkan, Räddningstjänsten samt Studieförbundet Vuxenskolan.
Kvällen bjöd på insikter och samtal kring psykisk, fysisk, existentiell och social hälsa – allt för att främja välmående och gemenskap i samhället.
– Vi ser mycket psykisk ohälsa numera i alla åldrar, och vi lever i en orolig värld. Så vi tyckte det var bra att göra något tillsammans - och faktiskt prata om detta, säger Anna Svärd, vårdlärare och representant från Frikyrkan.
Den första timmen ägnades åt föreläsningar inom de fyra hälsobaserade områdena.
Därefter bjöd Diakonirådet på fika, och deltagarna fick möjlighet att byta erfarenheter och samtala med varandra.
Föreningarna hoppades att deltagarna skulle komma med fler idéer för framtida temakvällar som kan arrangeras.
Fyra dimensioner
Första kvarten inleddes av brandmannen Johan Ekblad, som också är suicidpreventionssamordnare på Sävsjö kommun.
Han frågade männen i lokalen om de mådde bra denna kväll, för att statistiken talar för att män generellt mår bra.
– Samtidigt är män överrepresenterade när det kommer till substansbruk, fängelsestraff, fortkörningar... Varför är det så? Vi vill gärna visa oss maskulina med att säga "vi pratar inte om sådant". Men det är klart att vi män också mår dåligt och måste kunna prata, sade Johan.
Han fortsatte med att slå hål på ett antal myter om självmord. Som att det finns risk att någon tar sitt liv om det pratas om det, eller att det inte går att hindra en person som väl bestämt sig.
– Det är fel! Tvärt om så är det väldigt viktigt att prata om detta, och fråga någon som man är orolig för hur personen mår, konstaterar han.
Harmoni och lugn
Efter Johan tog Anna Svärd vid och pratade om existentiell hälsa. Hon förklarade att det handlar om att reflektera över vad som upplevs som meningsfullt och glädjefyllt i livet – och att kunna finna glädje även i de små sakerna.
– Existentiell hälsa, eller andlig hälsa, handlar om att med kraft, hopp och mod kunna se möjligheter och utmaningar för sig själv. Att hitta harmoni och inre lugn.
Sedan höll undersköterskan Ann-Helen Frej och sjuksköterskan Greta Andersson varsitt tal om social respektive fysisk hälsa - och pastor Franz Hagman talade om vikten av att se människan bakom måendet.
Personligt tal
Greta delade med sig av en personlig berättelse när hon talade om fysisk hälsa, och hur föreningslivet – bland annat genom IFK Stockaryd – haft stor betydelse under tuffare perioder i livet.
– Jag blir lite darrig på rösten, för jag har inte pratat så mycket om det här tidigare. År 2016 drabbades jag av utmattning. Jag låg bara på soffan, berättade hon.
Greta Andersson talade om fysisk hälsa. Foto: Frida Ohlin
Efter en tid kände hon, både fysiskt och mentalt, att det var dags att börja röra sig igen.
Försiktigt började hon ta sig ut i backarna runt bygden. Men kroppen sa snabbt ifrån – vid ett tillfälle behövde hennes man komma och hämta henne.
Trots motgångarna tog hon sig steg för steg tillbaka, och började långsamt känna igen sig själv.
– Rörelse bidrar till smärtlindring, läkande och goda tankar, sade Greta.
Få med sig kunskap
Under varje inspirationstal syntes många nickande huvuden i lokalen – ett tecken på hög igenkänning bland deltagarna.
Efter kvällens slut uttryckte Anna Svärd en förhoppning om att deltagarna hade fått med sig nya tankar och insikter.
– Kanske har de fått med sig ny kunskap om hälsa, och en reflektion kring vad som faktiskt får just dem att må bra. Det känns fint att vi kan mötas här, skapa relationer och sprida hopp.