Rörviksföretaget Finmekanik har relativt smärtfritt lyckats ta sig igenom en orolig ekonomiskt period, och nu rullar affärerna på bättre än någonsin.
Med en utbyggd lokal är de dessutom i behov av att anställa mer personal.
– Bygget har gått fint och vi har precis börjat flytta in, säger Elaine Johansson, vd på företaget.
Inne i den nybyggda lokalen ekar det fortfarande, eftersom inflyttningen av lagret till den nya delen just har påbörjats.
Lokalen blev så rymlig att ett stort antal ljudabsorbenter behövde installeras i taket för att förhindra att ljudnivån skulle bli för hög när det dagliga arbetet väl sätter igång.
– Allt är nu utbyggt, färdigt och godkänt. Granflo Bygg har stått för byggnationen, och de har hållit tidsplanen och varit jättesmidiga att jobba med, säger Elaine Johansson, vd för Finmekanik.
Utbyggnaden omfattar totalt 500 kvadratmeter, vilket innebär ett tillskott till de redan befintliga 1300 kvadratmeterna.
– Tanken är att den delen kommer bli vår lagerdel med logistik och montering, och i den befintliga blir det kvar maskiner för skärande bearbetning.
Full orderstock
När många andra bygg- och industriföretag i landet haft det svårt har Rörviksföretaget klarat sig förhållandevis bra. När marknaden nu har återhämtat sig en del, går det bättre än någonsin.
– Valet med att bygga ut handlar om att vi har väldigt fullt nu i vår maskinpark. Och vi vill växa! Det här gör så vi också får en bättre process med en tydlig röd linje, från maskinerna ut till lager, säger vd:n.
– Förra året gick det lite sämre än vanligt, men vi landade ändå på plus. Men vid nyår hände något – jag har aldrig sett dess like med order!
Företaget har funnits sedan 1958 och omsätter 30 miljoner med totalt 15 anställda.
Förutom rollen som vd är Elaine Johansson ägare till 85 procent tillsammans med platschef Peter Stenlund som äger resterande 15 procent.
I det nya utrymmet blir det en lagerdel med logistik och montering. Foto: Frida Ohlin
Komplexa maskiner
Fokus har från start legat på automatsvarvning och mekanisk bearbetning av svarvade produkter. Arbetet sker med material som mässing, rostfritt, aluminium och stål.
– Idag jobbar vi med mer komplexa maskiner som kan hantera svårare detaljer, jämfört med när jag började 1988, berättar Elaine.
I nuläget arbetar två personer nattskift. Men nu behöver det anställas fler.
– Till att börja med behöver vi få in en till anställd som vi kan utbilda till CNC-operatör.
Ni utbildar alltså här på plats?
– Ja, vi måste göra interna utbildningar, för det är svårt att få tag på medarbetare. Sen är det alltid bra om de har med sig erfarenhet.
Med allt som händer just nu har företaget ännu inte hunnit lägga ut någon annons om att de söker personal. Elaine uppmuntrar därför alla som redan nu är intresserade att höra av sig.
– Den som vill höra av sig är varmt välkommen! Något som är extra bra att ha med sig är goda kunskaper i matematik för att kunna arbeta som CNC-operatör.
Foto: Frida Ohlin
Leveranstider
Och personal behövs. Elaine beskriver en situation där företaget tidigare hade en leveranstid på 4-6 veckor, men sedan det small till med order numera ligger på 10-12 veckor.
– Det är alldeles för långa ledtider just nu. Våra kunder är nog lite bortskämda med snabbare leveranser, skrattar hon. Men det är ju ändå ett "bra" problem att ha!
Tack vare ordersituationen har företaget nu beställt en ny maskin, och ytterligare en till skulle behövas. Detta beror dock på om de hittar personal som kan fylla upp att hålla igång maskinerna. Framtidsvisionen är ändå ljus.
– Vår plan är att öka omsättningen väsentligt under de kommande 5 åren.
Hur känns det att tiderna är så pass ljusa?
– Väldigt positivt! Vi räknar med att vi får in nya jobb och att det blir ett bra år! Jag tror att vi kommer kunna öka.