SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Centerpartiet har kämpat för att Sävsjö kommun fortsatt ska sköta drift och underhåll av enskilda vägar: "Har slagits länge för att detta ska kunna finnas kvar." På bild: Christer Sandström (C). Foto: Frida Ohlin/Arkivbild
Beskedet: Förändringar väntas för ägare av enskilda vägar
2025-04-10 13:57

I över 50 år har Sävsjö kommun skött drift och underhåll av enskilda vägar i kommunen - men nu har det beslutats på krav på motprestation från vägarnas ägare. Bland annat krävs det att vägarnas samfällighetsföreningar ordnar upp årsmöten, samtidigt som budget dras ner på underhållet av utfartsvägar.

Vid kommunsammanslagningen i början på 70-talet beslutades det att kommunen tar över drift och underhåll av majoriteten av de enskilda vägarna.
Ett ganska unikt beslut, eftersom det endast är 8 kommuner av 290 i landet som erbjuder invånarna denna service.

Detta har fram tills nu inneburit att cirka 23 mil av kommunens enskilda vägar skötts av kommunen själva, och resterande 7 mil har skötts av vägföreningar. 

– Vi har många smågårdar i kommunen så det var mer rationellt att besluta att till exempel en plog får köra hela vägen, säger Christer Sandström (C).

– Det har fungerat bra. Vi har 27 procent av invånarna som bor på landsbygden och de är nöjda med väghållningen, som jag förstår det.

Nya krav ställs
Men nu sker en förändring, med motkrav från kommunen att de drygt 30 vägsamfällighetsföreningar som finns runt om i kommunen behöver strukturera upp sina föreningar och se till att årligen hålla årsmöten samt att protokollen från dessa skickas till Sävsjö kommun.

– Vissa har inte förstått att de är med i en vägsamfällighet eftersom kommunen har driftat detta och agerat entreprenör, förklarar Christer. 

Beskrivningen av en enskild väg är att den är minst en kilometer och att vägen används av minst en helårsboende. Dessa vägar markeras ofta med gula vägskyltar, vilket visar att de inte tillhör det allmänna vägnätet.

En utfartsväg är däremot en kortare väg, ofta mellan 100 meter och 1 kilometer, som förbinder en tomt, gård eller liknande bostadsområde med en större väg. På vägen ska också finnas helårsboende. 

Utfartsvägars underhåll
På grund av kommunens besparingskrav på 20 miljoner kronor har frågan om underhållet av dessa vägar blivit aktuell.

I det aktuella besparingsförslaget ingår en minskning av underhållet för utfartsvägar, vilket beräknas ge en besparing på 300 000 kronor. Förslaget godkändes av kommunstyrelsen under tisdagen. Det innebär att grusningen av dessa vägar uteblir detta år.

Det sker ingen omedelbar förändring för underhållet av enskilda vägar. Däremot kan kommunens ansvar för drift och underhåll komma att upphöra från och med 2027, om vägsamhällighetsföreningarna inte har hållit formella årsmöten och upprättat protokoll enligt gällande regler.


"Vissa har inte förstått att de är med i en vägsamfällighet", berättar Sandström. Foto: Frida Ohlin

För underhåll och skötsel av enskilda vägar får kommunen ett statsbidrag som täcker en stor del av kostnaderna.
Om vägsamfällighetsföreningarna istället väljer att själva ta över ansvaret för vägarna, kommer bidragen i stället att tilldelas föreningarna.
Det innebär att 60 procent av kostnaderna täcks av statsbidrag, medan resterande 40 procent finansieras genom bidrag från kommunen.

– Vi har slagits länge för att detta ska kunna finnas kvar, för det är en centerfråga att alla ska ha samma möjligheter att till exempelvis kunna ta sig till jobb och skola. Eller att hemtjänsten eller räddningstjänsten tar sig fram när det behövs, säger Christer Sandström. 

– Men utifrån besparingskraven förstår vi med att det inte går att fortsätta så, och att vi har gått med på att grusningen tas bort, med förhoppning att den kan tas tillbaka igen kommande år.

Detta framstår som en rätt lyxig förmån för invånarna, eftersom de flesta andra kommuner inte har det. Varför tycker ni den är så pass viktig?

– För att det ska kunna vara attraktivt att bo i Sävsjö kommun, och att det ska finnas bra förutsättningar för att göra det. 3000 invånare nyttjar dessa vägar där bland annat skolbussar rullar. Så detta måste fungera väl, svarar Sandström.

Centerpartisten är inte glad åt beslutet, men har förståelse för att många delar måste till för att möta besparingskravet.

– Det här är en liten del i det hela, samtidigt som många delar behövs i nuläget. Men jag tror inte detta kommer vara något som uppskattas hos landsbygdsfolket.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Ragù alla bolognese med tagliatelle
▪️Lilla´s Wallenbergare med potatis pure, rårörda lingon, skirat smör och ärtor
▪️Lilla´s pajer med dressing och sallad
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Ceasarsallad
▪️Veckans soppa

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 139 kr, Veckans stående rätt 175 kr, Ceasarsallad 129 kr, Paj 125 kr, Veckans soppa 100 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 9 restauranger
Idag
Valdemar, Volmar har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Föreningsliv
SPF och PRO på utflykt
I en fullsatt buss gav sig ett förväntansfullt gäng pensionärer iväg på en dagsutflykt. Det var pensionärer från SPF Orion, SPF Sävsjö och PRO Sävsjö-Vrigstad som gav sig iväg tisdagen den 15 april. Just att vi samlades från olika pensionärsorganisationer var väldigt uppskattat. Färden utgick från Sävsjö via Vrigstad och vidare genom Växjö för att till sist komma fram till Boda Glasbruk. Här ligger det unika luffarmuseet ”Hönsalotta”

En unik samling av allehanda prylar framförallt med anknytning till lufferi och vandrare. Ett museum fyllt med prylar, prylar, prylar. Vi var flera som fasade för dem som har i uppgift att damma av samlingen.

Ett rum är fyllt med glas av glasdesignern Erik Höglund och som ursprungligen har varit hans ateljé. Andra rum var fyllda med äggkoppar, tavlor med mera.

Vi samlades för att lyssna på en mycket intressant och underhållande föreläsning om lufferi och äldre tider. Göran Johansson startade museet 2005. Han driver det tillsammans med sin partner Inger. Första lösdriverilagen kom 1303 och 1885 förstärkes denna och utökades med en angiverilag. Det uppskattas ha funnits ca 20 000 luffare. En del hade dock tillstånd till lufferi. Flera kända författare och konstnärer har faktiskt blivit varnade för lösdriveri. Trådarbete eller som det hette ”Trådtjack” var vanligt bland luffare. Göran visade prov på sådana arbeten och det var svårt att gissa vad de skulle användas till. En skulle bland annat användas för att göra rent luskammar. Nasare var namnet för dåtidens handelsresande. Många roliga historier livsöden och underhållande redogörelser från dåtiden luffare framfördes av Göran.

Efter lite vandring i museet vankades det middag. En mycket välsmakande maträtt med kött, potatis och grönsaker serverades. Sångaren och musikern Jocke underhöll med dragspel, fiol och sång. Som avslutning på middagen serverades ostkaka med sylt och grädde. Naturligtvis var det vår mycket goda Vrigstad ostkaka!

På frågan om varför museet heter Hönsalotta svarade Göran att namnet kommer från en kvinnoluffare från Malexander vid namn Charlotta. Hon gick omkring och sålde ägg och fick i folkmun namnet Hönsalotta. Göran tog till sig namnet för att förära hennes minne.

Göran har bedrivit 25 års forskning och tillsammans med Inger skrivit tre böcker om ämnet luffare. De genomför föreläsningar och de letar efter utställningsmaterial till museet landet runt. Lokalen var tidigare Boda smide och en del av deras produktion var till försäljning.

Efter en timmes stopp på Kosta Outlet för eventuella inköp bar det åter iväg till hemorten med ett glatt gäng pensionärer, fyllda med både trevliga upplevelser och god mat.
beskrivande bild
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
18 ⁰C
12 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.