
En ny e-tjänst har lanserats där invånare kan rapportera otrygga platser och störningar i samhället. Syftet är att identifiera områden som är i behov av brottsförebyggande insatser.
Med några enkla klick på kommunens hemsida går det nu att ta sig vidare till den nya trygghetstjänsten.
Syftet är att ta reda på om invånarna känner sig trygga – eller om det finns områden där det krävs förbättring.
Formuläret innehåller bland annat frågor om var otrygghet eller störningar har förekommit, vid vilken tid på dygnet det skett och om det är ett återkommande problem. Det finns också möjlighet att lämna egna förslag på åtgärder.
– Sedan 2023 äger kommunerna allt arbete inom det brottsförebyggande, så därför är det viktigt att ha en god dialog med medborgarna, säger Tommy "Trygga-Tommy" Jonasson, brottsförebyggande samordnare för Sävsjö och Vetlandas kommuner.
Möjliggör för fler tips
Han berättar att de fysiska mötena och dialogerna fungerar bra, men att e-tjänsten gör det möjligt att nå ännu fler som vill dela med sig av sina upplevelser kring trygghet och säkerhet.
De tips som skickas in via e-tjänsten tas emot av Tommy själv och kollegan Simon Gustafsson, säkerhetssamordnare.
Eftersom informationen skickas in anonymt går det inte att ge direkta svar till avsändaren om hur ärendet har hanterats.
Däremot kommer åtgärder som vidtas att publiceras på kommunens hemsida, så att alla kan ta del av informationen.
Tommy Jonasson visar på mobiltelefonen hur e-tjänsten fungerar. Foto: Frida Ohlin
Hur ofta hemsidan uppdateras beror på hur många tips som kommer in, men i nuläget uppskattar Tommy att det kommer ske någon gång i månaden.
– På det här sättet blir invånarna själva en del av det brottsförebyggande arbetet. Det är för dem vi jobbar, så vi måste ju få reda på hur de faktiskt har det, säger han.
Gedigen erfarenhet
Tommy Jonasson är ursprungligen från Stockholm och har lång erfarenhet av brottsbekämpning och förebyggande arbete – både från skolväsendet och som en del av polismyndigheten på regional nivå.
Tack vare denna bakgrund, och med stöd av e-tjänstutvecklaren Åsa Elmersson, kan nu inkomna tips kopplas samman med diverse polisrapporter.
På så sätt blir det möjligt att bedöma om tipsen stämmer – eller om oron rent av är obefogad.
Finns det någon typ av brottslighet som sticker ut i Sävsjö kommun?
– Narkotika är något som finns närvarande överallt, och är viktigt att jobba med. Men nej, det finns inget specifikt som sticker ut just här.
Tommy Jonasson menar att många av de problem större städer har finns även på mindre orter, men oftast i mindre skala. Medan viss typ av borttsslighet inte förekommer alls.
Därför blir e-tjänsten ett viktigt verktyg för att fånga upp områden som kommunen kanske annars inte hade uppmärksammat.
– Genom e-tjänsten kan vi ta reda på vad som har hänt, varför det skedde just där, vilka åtgärder vi kan sätta in – och vad som fungerar eller inte fungerar, säger han.
Samverkan
Tommy betonar också vikten av samverkan mellan olika verksamheter.
Vid sidan av e-tjänsten har ett arbete påbörjats i Vetlanda som kallas SSPF – ett brotts- och drogförebyggande samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid.
– Det är ett sätt för oss att fånga upp individer som är på väg åt fel håll, så att vi lättare kan upptäcka dem och ta kontakt med vårdnadshavare. På så vis kan vi hjälpa till att styra dem bort från problemen och i stället leda dem i rätt riktning.
SSPF-arbetet är redan i gång i Vetlanda, och Tommy hoppas att det ska kunna implementeras i Sävsjö kommun i slutet av sommaren 2025.