
Sävsjö står inför klimatförändring de kommande decennierna. En ny rapport från Länsstyrelsen i Jönköpings län visar att somrarna blir torrare och samtidigt väntas fler intensiva regn. Lokala åtgärder uppmanas för att rusta kommunen mot framtidens klimat.
Sävsjö kommun står inför en framtid med förändrat klimat. Det framgår i Länsstyrelsens nyligen släppta klimat- och sårbarhetsanalys. Rapporten visar att hela länet kommer att drabbas av ökade temperaturer, torrare somrar och intensiva nederbördsepisoder.
Rapporten har kartlagt sju centrala riskområden: extremväder, hälsa, samhällspåverkan, jord- och skogsbruk, biologisk mångfald, samhällsutveckling och sociala konsekvenser.
– Analysen ger oss i länet en gemensam grund att utgå från när vi tar oss an utmaningarna med ett förändrat klimat. Den beskriver hur vårt samhälle, verksamheter, natur och vår hälsa kan komma att påverkas. Det är tydligt att vi behöver arbeta systematiskt med både klimatomställning och klimatanpassning, säger Charlotte Andersson, projektledare för rapporten, i ett uttalande på Länsstyrelsens webbplats.
Så påverkas Sävsjö kommun
För Sävsjö innebär detta ökade utmaningar för vattenförsörjning, jordbruk, infrastruktur och skogsnäring. Skogs- och jordbruksverksamhet kommer få längre växtsäsonger men även få högre risk för torka och skadeinsekter.
– Klimatförändringarna påverkar möjligheterna för jord- och skogsbruket att bedriva sin verksamhet som idag. Nya grödor kan behöva introduceras samtidigt som skogarna riskerar att drabbas av fler stormar, torka och skadedjur, står det i rapporten.
– Samtidigt ger den oss bättre förutsättningar att ta till vara de möjligheter som klimatförändringarna också innebär. Det kan till exempel handla om verksamheters produktutveckling eller möjligheter till att odla under längre perioder och nya typer av grödor för att säkerställa livsmedelsproduktionen.
För att möta de växande klimatutmaningarna uppmanar Länsstyrelsen till ett systematiskt och långsiktigt klimatanpassningsarbete på lokal nivå. Rapporten pekar framför allt ut behovet av att på lokal nivå stärka sin beredskap för extremväder, se över vatten- och avloppsinfrastruktur samt planera för nya förutsättningar inom markanvändning och samhällsbyggnad.