
Idag besökte högstadieelever olika industri- och teknikföretag – ett initiativ för att redan i grundskolan väcka intresse för teknikinriktade gymnasieprogram.
För att inspirera elever att välja industriinriktade program på gymnasiet, och på sikt förse en bransch med stor kompetensbrist med nya medarbetare, arrangeras initiativet Industrinatten goes daytime av Teknikcollege Sävsjö och Aleholm.
I år har elever i årskurs sju fått möjlighet att besöka företagen Rörvikshus i Rörvik, Elteknik & Konstruktion i Stockaryd, Finmekanik i Rörvik, Orwak i Sävsjö, ABL Construction Equipment i Sävsjö, Sävsjö Plastic i Sävsjö, Arcos Hydraulik i Sävsjö, A-lackering i Sävsjö, Lundbergs Pressguteri i Vrigstad, LP Pressgjuteri i Sävsjö och Sjöbergs i Stockaryd.
Under besöken får eleverna höra om olika yrkesroller, arbetsmiljöer och framtida jobbmöjligheter. De medverkande företagen får i sin tur en chans att visa upp sin verksamhet och knyta kontakt med potentiella framtida medarbetare.
Presentation
På Elteknik & Konstruktion står ett tiotal elever från Hofgårdsskolans årskurs sju och lyssnar intresserat på information om maskiner, 3D-skrivare, lagerhantering, montering och annat som hör till det dagliga arbetet.
– Dessa hållare för kablar har vi gjort i vår 3D-skrivare. Vi hänger dem nära våra arbetsstationer så de är lättillgängliga. Det är viktigt med ordning och reda, berättar vice vd Nils-Emil Yngvesson för eleverna.
Skrivaren, menar han, har varit viktig för företagets utveckling, eftersom de nu enkelt kan skapa komplexa och detaljrika produkter.
– Vi gör många speciallösningar åt våra kunder. Sådant som inte direkt går att beställa, så den har verkligen hjälpt oss, säger Nils-Emil.
Foto: Frida Ohlin
Syftet med Industrinatten goes daytime är även att skapa en mer positiv bild av industriyrket.
Något som väckte extra uppmärksamhet hos eleverna var att företaget inte bara erbjuder frukost och massagestolar; var tredje vecka kommer även en riktig massör och förgyller arbetsdagen.
Efter rundvandringen fick eleverna själva prova på att jobba praktiskt, bland annat med montering.
Jobb efter gymnasiet
Olle Tiderblom, 20 år, från Rörvik visste tidigt att han ville arbeta med kroppen. Han valde till slut Teknikprogrammet på Aleholm, och arbetar idag som centralmontör på Elteknik & Konstruktion – samma företag där han gjorde sin praktik under gymnasietiden.
– Jag gick teknikprogrammet, men fick även mycket utbildning på plats här, berättar Olle.
Olle Tiderblom tillsammans med kollegan Petter Yngvesson. Foto: Frida Ohlin
Vad tycker du om jobbet?
– Jag trivs väldigt bra och tycker det är roligt att ständigt lära mig nya saker. Jag gillar att jobba med händerna, men tycker också det är fascinerande att förstå hur allt fungerar.
Att ta emot elever och visa upp verksamheten ser Nils-Emil Yngvesson som ett sätt att så ett frö av intresse inför framtida yrkesval.
– Vi får en chans att visa vad vi faktiskt jobbar med, och kanske bryta de förutfattade meningar som finns. Många tänker nog att industrijobb är smutsiga och främst utförs av äldre män. Men det vi gör här är modernt, och yrket passar både tjejer och killar, säger han.
Nils-Emil Yngvesson, vice vd på Elteknik & Konstruktion. Foto: Frida Ohlin
Är detta ett sätt att motverka kompetensbristen?
– Ja, precis. För att kunna väcka ett intresse och motverka gamla fördomar om yrket. Bara här idag märks det att vissa är intresserade och verkar tycka att det är spännande.
Nils-Emil menar att industriyrkena idag är moderna och i ständig utveckling tack vare ny teknik. Därför vill de inte bara ge information till eleverna utan de får även själva prova på.
– De får testa några viktiga moment och känna på hur det är att jobba här. Det är värdefullt att vi får chansen att visa upp det i så tidig ålder.