Afternoon Tea, men med en twist. Det är vad Melins konditori erbjuder sedan förra hösten. Nu i september var det dags för tema Frankrike.
– Det här är inte den klassiska engelska, säger konditor Angelica Wessman.
Temakvällarna på Melins konditori har varit igång sedan oktober 2024, och har hittills varit succé. Det är konditor Angelica Wessman och butiksbiträde Nicole Grundal som ligger bakom både idé och verkställan - även om båda är noga med att poängtera att hela personalstyrkan hjälper till.
Enligt tjejerna är det en hel del jobb som ligger bakom varje tillfälle. Att fixa miniversioner av olika bakverk och maträtter kräver både tid och noggrann planering.
– Det är fantastiskt roligt, men allting blir ju pilligare än om man gör en stor macka. Nu kanske man ska göra 60 minicroissanter istället, förklarar Nicole.
Fullbokade sittningar
Afternoon tea har varit populärt på Melins konditori. Enligt Nicole Grundal och Angelica Wessman har de under de tolv tillfällena haft totalt 650 gäster - och en stor del av dem kommer från närliggande orter.
– En kväll hade vi ju knappt en enda från Sävsjö. Det var gäster från Värnamo, Eksjö, Vetlanda, Vrigstad, Stockaryd... Jag tror vi hade ett par gäster från Sävsjö, säger Nicole och får medhåll av Angelica.
Ordet om tillfällena har spridit sig som ringar på vattnet, men annars har konditoriet marknadsfört kvällarna främst via sociala medier. Redan vid första tillfället var sittningen fullbokad - man måste nämligen boka in sig, så att personalen kan förbereda rätt mängd mat.
– Ingen har nog gått härifrån hungrig, och många tar med sig det de inte orkar i en kartong för att äta hemma.
"Vår egen grej"
Idén hade pyrt hos Nicole och Angelica i ett par års tid, men det var en resa till afternoon teas hemland som satte fart på allt.
– Jag var jag i London förra året, och när jag kom hem sa jag att nu ska vi köra afternoon tea. Och då visste vi att vi skulle börja till hösten då, berättar Nicole.
– Vi vill ju göra vår egen grej, så det här är vår version. Vi har inte kopierat någon annan, det här är inte den klassiska engelska, förklarar Angelica.
Inför varje tillfälle väljs ett tema för afternoon tea, som till exempel årstidstema, pastellfärger, ice tea på sommaren, eller som nu - franskt tema. På torsdagens fat kunde gästerna avnjuta bakverk och maträtter i miniformat, som alla har koppling till Frankrike.
Nästa temat, i oktober, blir Halloween. Angelica och Nicole lovar att det inte kommer att vara något läskigt, så man kan med fördel även ta med barnen.
Vad är det roligaste med det här?
– Jag tycker att det är roligast när man ser det färdiga, det man har kämpat med, säger Nicole och tittar på det som bjuds på torsdagens afternoon tea.
– Det bästa jag tycker är att få provsmaka. Det tycker jag är det roligaste, säger Angelica med ett leende.
Båda gillar även planeringen, och säger sig ha höga ambitioner för menyn. Det är även fullt möjligt att få en meny anpassat efter ens allergier och preferenser, påpekar Angelica och Nicole.
Höstens afternoon teas är alltså igång, men tjejerna säger att ordet om att de har kört igång igen efter sommaren kanske inte har nått ut så väl som de hade önskat.
– Vi har fullt även ikväll, men då har många missat att vi började just nu, och så har de fått boka till oktober istället. Men det är ändå kul, och vi hoppas att det fortsätter med det höga trycket.